Marekp Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 Przepraszam za może zbyt trywialne pytanie ale kupilem sztyce jak w temacie montaż na jedną srubę jak w linku http://www.dhgate.co...rbon superlogic i nie moge ustawić poprawnie poziomu siodełka tzn. element metalowy który jest w środku w carbonie ani drgnie a po przykreceniu siodła sterczy do góry czy ten element najlepiej widoczny na zdjeciu 5 - pod uchwytem do montażu powinien sie ruszac aby ustawic poprawnie siodełko? co z tą sztycą jest nie tak? dzeikuje za wszystkie sugestie.
EdekPastel Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 Ja poradziłem sobie z identyczną sztycą w ten sposób. Sztyca wkręcona w ramę. Rozkręć całkowicie jarzemko. Te alu elementy w czarnej anodzie siedzące w Carbonie musisz wymontować siłowo. Kąt siodełka musisz ustawić przed jego wkręceniem zwracając uwagę by lewa i prawa czarna alu część była w idealnie wzgl siebie równoległa. Wtedy wpasuj siodełko i skręć w jarzmie. By ułatwić zadanie nie próbuj czasem smarować miejsca styku Alu - carbon
Marekp Napisano 8 Grudnia 2012 Autor Napisano 8 Grudnia 2012 Ja poradziłem sobie z identyczną sztycą w ten sposób. Sztyca wkręcona w ramę. Rozkręć całkowicie jarzemko. Te alu elementy w czarnej anodzie siedzące w Carbonie musisz wymontować siłowo. Kąt siodełka musisz ustawić przed jego wkręceniem zwracając uwagę by lewa i prawa czarna alu część była w idealnie wzgl siebie równoległa. Wtedy wpasuj siodełko i skręć w jarzmie. By ułatwić zadanie nie próbuj czasem smarować miejsca styku Alu - carbon próbowałem silowo ale ani drgnie tak jakby było wklejone,boję się że te elementy mocujące mogę połamać-czy to możliwe aby były wklejone? czy macie jakiś pomysł?
EdekPastel Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 Te połówki nie są wklejone. Spróbuj podważyć je jak na foto - trochę niewyraźne ale to co ważne jest na nim ujęte. W przypadku mojej sztycy to działa. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/acfa063a455c0040.html
Mod Team Maniak Napisano 8 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2012 A gdzie kupiłeś tą sztycę? Tam gdzie linkowałeś fotki albo na allegro za 160zł? Jeśli tak to ja bym się bał na tym jeździć, bo jest pełne prawdopodobieństwo że to chińska imitacja.
EdekPastel Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 Nie mam się czego bać. Bontrager taką podróbę promuje na swojej stronie ze sztycami http://bontrager.com/products/components/seatposts
sivydym Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 Nie ma o co sie bać jeśli Twoja sztyca to dokładnie taka "podróba" - waga nie kłamie, podróby waża grubo mniej niż produkt firmowy. Maniak chciał napisac że generalnie 90% tych sztyc wystawianych na allego to podróby gdzie jarzmo "trochę" inaczej pracuje. Niestety proceder ten tyczy się także innych firm np FSA.
EdekPastel Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 Rura "Superlogic" = Bontrager jest owalizowana od środka jak Thomson Elite Szczerze powiedziawszy nie chce mi się prowadzić tutaj polemiki na temat wyższości oryginału nad kopią. Rura spełnia swoje zadanie. Jak ktoś ma fotki połamanej może tu podrzucić.
sivydym Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 hmm - mowa... Nie osądzam przecież nikogo, ale nie pisz proszę, że na stronie Bontagera to ta sama sztyca jak np ta poniżej bo ktoś jeszcze przeczyta i pomyśli że to prawda, a gorzej jak kupi ciesząc się że zrobił dobry deal: http://allegro.pl/sztyca-bontrager-xxx-carbon-31-6-31-2-i2855574008.html i nie ma o czym dyskutować... fake jakich mało. Czy myślisz, że ktoś komu identyczna pękła tak chętnie wstawi fotki chwaląc sie swoją głupotą, że tylko fartem nie ma dodatkowej drugiej dziury w ciele ? Kupowanie podrób nieświadomie bądź będąc wpraowadzonym w błąd to nie problem, problemem jest robienie tego świadomie...
EdekPastel Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 A na jakiej podstawie twierdzisz, że to nie jest ta sama sztyca?? http://www.forumrowerowe.org/topic/107904-sztyca-bontrager-xxx-lite-316-full-carbon/
sivydym Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 Jeździsz na rowerze pewnie nie pierwszy dzień prawda ? Ile razy zdarzyło Ci się że waga katalogowa danej części odbiegała od rzeczywistej na plus? Tzn rama np katalogowo 1500 g a real 1560 itd. W druga strone nie ma tak nigdy... a tu prosze katalogowo ( to nowe malowanie ale konstrukcja identyczna ) 190 a real ponad 10% mniej. Jarzmo też inaczej wyglada i sama śruba także. Kiedyś też mierzyłem długości i podróba była o 1 cm. krótsza niz oryginał. To że ma napis Bontrager nie znaczy że ta szytyca wyszła z tej firmy. Ok - niech sobie wygląda podobnie, ale takie brandowanie to po prostu oszustwo i tyle. To samo jest niestety z K-Forcem FSA. Kupiłes taką - Twoja sprawa, ale zapewne nie dałeś za nią 199 dolców czy nawet połowy tego, pudełka także nie było, nie wspominajac także o dowodzie zakupu - sorry ale w życiu promocji nie ma niestety. http://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=superlogic&catId=0&manual=y do wyboru do koloru a cena niższa niż zwykłe alu... tylko brać
EdekPastel Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 próbowałem silowo ale ani drgnie tak jakby było wklejone,boję się że te elementy mocujące mogę połamać-czy to możliwe aby były wklejone? czy macie jakiś pomysł? Próbowałeś już w sposób, który opisałem w czwartym poście??
Mod Team safian Napisano 9 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 9 Grudnia 2012 Kupiłeś sztycę w oryginalnym pudełku z rachunkiem etc.? Jeżeli nie to na 100% masz podróbę. Jak to wyjąć? U mnie pomogła zamrażarka + brunox i mocne uderzenie od środka BTW. warto ten klin trochę posmarować przed wsadzeniem, łatwiej ustawić i później wyjąć
tobo Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 hmm - mowa... Nie osądzam przecież nikogo, ale nie pisz proszę, że na stronie Bontagera to ta sama sztyca jak np ta poniżej bo ktoś jeszcze przeczyta i pomyśli że to prawda, a gorzej jak kupi ciesząc się że zrobił dobry deal: http://allegro.pl/sz...2855574008.html i nie ma o czym dyskutować... fake jakich mało. Czy myślisz, że ktoś komu identyczna pękła tak chętnie wstawi fotki chwaląc sie swoją głupotą, że tylko fartem nie ma dodatkowej drugiej dziury w ciele ? Kupowanie podrób nieświadomie bądź będąc wpraowadzonym w błąd to nie problem, problemem jest robienie tego świadomie... Jeśli ktoś przerabia części szlifując wiercąc sciągając lakier i robiąc bóg wie jeszcze co, to jest (najczęściej) bohatrrem lajttjuningu. Nie sądzę żeby ktoś miał problem z pokazaniem złamanej sztycy która jest podróbą - ja bym wstawił, gdybym złamał. Niestety w moim życiu skrzywdziłem więcej markowych niż niemarkowych gratów. Jeździsz na rowerze pewnie nie pierwszy dzień prawda ? Ile razy zdarzyło Ci się że waga katalogowa danej części odbiegała od rzeczywistej na plus? Tzn rama np katalogowo 1500 g a real 1560 itd. W druga strone nie ma tak nigdy... a tu prosze katalogowo ( to nowe malowanie ale konstrukcja identyczna ) 190 a real ponad 10% mniej. Jarzmo też inaczej wyglada i sama śruba także. Kiedyś też mierzyłem długości i podróba była o 1 cm. krótsza niz oryginał. To że ma napis Bontrager nie znaczy że ta szytyca wyszła z tej firmy. Ok - niech sobie wygląda podobnie, ale takie brandowanie to po prostu oszustwo i tyle. To samo jest niestety z K-Forcem FSA. Kupiłes taką - Twoja sprawa, ale zapewne nie dałeś za nią 199 dolców czy nawet połowy tego, pudełka także nie było, nie wspominajac także o dowodzie zakupu - sorry ale w życiu promocji nie ma niestety. http://www.aliexpres...atId=0&manual=y do wyboru do koloru a cena niższa niż zwykłe alu... tylko brać NIgdy tak nie ma? A jeśli jednak ma? Może "z reguły", "przeważnie", "często" ale raczej na pewno nie "nigdy" Przykłady: moje pedalce bbb, lżejsze o parę gramów, opony roro lżejsze o kilkanaście gramów, opony maxxis detonator lżejsze o parę gram. A co do sztycy: skoro kcnc nosi mnie bezproblemowo od czterech sezonów a jak na sztycę alu jest bardzo lekka to nie widzę problemu by podróba bontiego lżejsza od oryginału, wykonana z karbonu, nie była w stanie zrobić tego samego.
EdekPastel Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 Ile razy zdarzyło Ci się że waga katalogowa danej części odbiegała od rzeczywistej na plus? Tzn rama np katalogowo 1500 g a real 1560 itd. W druga strone nie ma tak nigdy... Controltech MT28SC - waga katologowa 138g - waga mojej 135g OT zaczyna być żałosny. Zaczynam odnosić wrażenie, że forumrowerowe.org to sekta elity stałych bywalców, stałych wyjadaczy etc, narzucających swoje jedyne możliwe słuszne racje "amatorom". Skaczcie sobie dalej do gardeł, ja chętnie sobie poczytam.
Mod Team durnykot Napisano 9 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 9 Grudnia 2012 Zaczynam odnosić wrażenie, że forumrowerowe.org to sekta elity stałych bywalców, stałych wyjadaczy etc Elita- tak. Sekta - nie. Ale faktycznie temat nieco zbacza z toru. Uprasza się o "trzymanie się tematu".
sivydym Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 Sekta to stała pod krzyżem blokując Krakowskie... Nie masz "Edku" argumentów, że to oryginał - ok ale dlaczego z tego powodu zaczynasz kogoś obrażać ? Mogę umieścić zdjęcie oryginalnego Superlogica, tylko obawiam się już o to co wtedy napiszesz... zatem kto komu skacze do gardła ? A wracając do tematu - bez młota nie robota, ale gumowym spokojnie da radę wybić mocowanie, a przed ponownym montażem dać trochę pasty, odpowiednio ustawić i dopiero mocno skręcić
cichy66 Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 Można jeszcze założyć siodełko lekko je skręcić i spróbować mocniej nacisnąć w dół za nosek siodła/tył unosząc tworząc tzw. wagę naprzemiennie tak jak to jest przy regulacji pochylania. Jeśli to nie pomoże,to tak jak wyżej pisał sivydem przy użyciu gumowego lub plastikowego młotka wybić insert najlepiej z przeciwnej strony podkładając pod otwór z insertem jakąś np. plastikową rurkę większej średnicy. A że wszystko można złamać - nawet super rurę od Ryśka : http://www.thehubsa.co.za/forum/topic/101660-ritchey-seatpost/
Marekp Napisano 9 Grudnia 2012 Autor Napisano 9 Grudnia 2012 Jako , że jestem autorem tego wątku pozwolę sobie na kilka słów.Dziękuję wszystkim , którzy podali konkretne sposoby na przedstawienie kąta sztyca-wypróbuje jutro. Dziękuje tez pozostałym , którzy chcą mnie przekonać do mojej indolencji i cały czas twierdzą że to oni mają rację. Nawet jeśli kupiłem sztuce podróbkę - nieświadomie - to nie było to tematem głównym założonym przezemnie. I tak od sztycy pierwszego postu doszliśmy do sekty stojącej pod krzyżem. Brawo i jeszcze aby było wszystko na ten temat trzeba krzyknąć Balcerowicz musi odejść
EdekPastel Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 Sekta to stała pod krzyżem blokując Krakowskie... Nie masz "Edku" argumentów, że to oryginał - ok ale dlaczego z tego powodu zaczynasz kogoś obrażać ? Mogę umieścić zdjęcie oryginalnego Superlogica, tylko obawiam się już o to co wtedy napiszesz... zatem kto komu skacze do gardła ? A wracając do tematu - bez młota nie robota, ale gumowym spokojnie da radę wybić mocowanie, a przed ponownym montażem dać trochę pasty, odpowiednio ustawić i dopiero mocno skręcić Kolego - w ani jednym moim poście nie stwierdziłem, że to oryginał. W wątku mania lekkości sprzed około dwóch tygodni dotyczącego mojego bika, gdy ktoś zwrócił uwagę na niską masę sztycy napisałem, że to "Ritchey z kitajowa". Można sobie sprawdzić. Jak wygląda oryginał - wiem - "elita" i "stali bywalcy" nie muszą mnie oświecać. Nie wiem czym w ogóle się podnieciłeś w tym temacie. Jedyne co stwierdziłem to to, że sztyca ta to Bontrager - różnią się jedynie grafiką i napisami. Czy oryginalny Bontrager różni się wagą od podróbek? Nie mam pojęcia, ale skoro twierdzisz, że owszem - zarzuć foto na wadze. Wizualnie poza grafiką nie różni się NICZYM. Nie chce mi się prowadzić słownej batalii, stąd ktoś może twierdzić, że brak mi argumentów. Ja twierdzę, że jest to mało istotny szczegół by się napinać. A czy porównanie do sekty jest obrazą?? Kogo uraziłem niech się skontaktuje z psychoanalitykiem.
Mod Team safian Napisano 9 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 9 Grudnia 2012 Dobra, zamykam, gdyby autor jednak chciał, żebym otworzył to proszę o PW.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.