tomiz1 Napisano 6 Grudnia 2012 Napisano 6 Grudnia 2012 Witajcie! Mam kilka miesięcy zestaw: - manetki sram X-9 - przerzutka tył Sram X-9 - Przód Sram X-9 - Korba Deore - Kaseta SLX - Łańcuch Sram X-7 I mam pewien problem. Wszystko chodzi gładko do momentu zabrudzenia w terenie. Po jakichś 10 km górami w błocie i piachu w czasie zjazdu mimo nie kręcenia korbą występują dziwnie dźwięki jakby gałąź albo łańcuch obijał o oponę. Drobny ruch korbą - łańcuch się napina i znów jest okej. Mimo wszystko dźwięk jest irytujący. Co to takiego? Pomocy! Pozdrawiam
Alpek Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 To raczej łańcuch o oponę. Bo podczas nie kręcenia korbą łańcuch jest luźny i miota nim jak szatanem I pamiętaj po każdym wypadzie wyczyść porządnie !
tomiz1 Napisano 7 Grudnia 2012 Autor Napisano 7 Grudnia 2012 Wiem, wiem, ale ciekawe bo przy poprzednim zestawie Deore XT (nie Shadow) tak się nie działo.
Alpek Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 A nie odkręciła Ci się jakaś szprycha przypadkiem ? Albo ten łańcuch masz za długi i obija się podczas nie pedałowania o ta oponę, a jak pedałujesz to ma naciąg i staje się sztywny. Wychodziło by na to że masz łańcuch już wyciągnięty, albo za długi.
swimfan Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 moze caly czas Ci trzeszczy a jak krecisz to nie slyszysz:) Powodow moze byc kilkadziesiat. Wyczysc naped i na podnosnik;/ Pokrec troche i popatrz co mu dolega, jesli wszystko jest ok z koleczkami przerzutki,lanuchem zmien smarowisko:)-> rohloff, dlugosc lancucha ma znaczenie:)
tomiz1 Napisano 8 Grudnia 2012 Autor Napisano 8 Grudnia 2012 Na pewno nie trzeszczy w czasie pedałowania, bo to jest bardzo wyczuwalne. Cały rower wpada w drgania. Jakby się jechała po tarce.
Carbon Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 Może masz przekoszoną linię lancucha i przy mniejszym tarciu, lancuch schodzac badź wchodząc na zębatkę podczas zazębiania wydaje tak dzwiek.
Mod Team Puklus Napisano 9 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 9 Grudnia 2012 Jak dla mnie wygląda jak by opona sobie czasami tarła o rame ...
tomiz1 Napisano 9 Grudnia 2012 Autor Napisano 9 Grudnia 2012 Możliwe, Smart Samy 2,25 są dość szerokie No ok, ale co? Nagle robi się luz na piaście i znika?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.