Skocz do zawartości

[szytca] Scandium - warto?

marbar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy,

pytanie, czy warto wymieniać aluminiową sztycę na sztycę ze scandium?

Wiem, że to stop aluminium, ale słyszałem różne opinie. Może wypowie się ktoś kto używa...

Są jakieś dostrzeganle, wyczuwalne różnice pomiędzy scandium a karbonem?

Pozdrawiam!

Napisano

Moim zdaniem to pytanie zbyt ogólne. W teorii karbon lepiej tłumi mikrodrgania. Scandium powinno się zachowywać bardzo podobnie jak standartowe alu 6061 w praktyce. Moim zdaniem wyczuwalnych różnic nie będzie, bo sztyca nie zbiera w żadnym wydaniu dużych nierówności, a mikrodrgania tak czy siak tłumią pośladki :P Wątpię, byś odczuł cokolwiek oprócz placebo. Przy zakupie kieruj się wagą, wytrzymałością i ceną konkretnych modeli.

Napisano

A dlaczego chcesz wymienic sztyce? Rozumiem, że ze względu na wagę. Jeżeli tak to napisz czego szukasz dokładnie, bo tak jak napisał Wikrab1 to zbyt ogólne pytanie. W końcu mimo, że taki sam materiał to liczy sie jakoś wykonania i niektóre sztycy mogą byc nie do zajechania, a inne teoretycznie z tego samego materiału sa dość niebezpieczne dla naszych... no wiadomo czego ;)

Napisano

Jak wyżej. Miałem sztyce Gianta, zmieniłem na KCNC - poza wagą nie czuć żadnej różnicy, może osoby cięższe niż moje 65 kg coś zauważyły. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...