Skocz do zawartości

[łańcuch] CN-HG53 skuć czy spiąć

eskimer

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano
2i regulaminu

W takim razie nie wiem, ale może ja trafiłem jakąś "niedoróbkę"...Po moich problemach usłyszałem wtedy podobne opinie o tej spince SRAM-a od zaprzyjaźnionego serwisanta i za jego radą wymieniłem ją wtedy na CONNEX-a i jeździłem już bez problemów. Różnicy w cenie wielkiej nie ma, więc ja osobiście doradzałbym koledze CONNEX-a.

Napisano

Człowiek z allegro ma rację - też jeździłem na HG53 (108 ogniw), spiętym złotym SRAM-em...i rozpiął mi się ze chyba 3 krotnie (w tym raz na zawodach) - ta spinka ma to do siebie, że lubi się rozpiąć, zwłaszcza jak do łańcucha zacznie lepić się piasek. Po zmianie na Connexa do 9 rzędówki łańcuch nie rozpiął się już ani razu, ale wydaje mi się, że tą spinką trochę trudniej spiąć łańcuch niż SRAM-em [ale to chyba tylko kwestia przyzwyczajenia]

Pzdr

Od 2005 roku używam spinek srama, wtedy przerzuciłem się na napędy z kasetami 9sp. Nigdy nie rozpieła mi się taka spinka. W pracy często zakładam spinki sramowskie lub kmc (stosuje to trek w napędach swoich rowerów) i pamiętam może ze dwa razy wizytę w serwisie z pękniętym łańcuchem na spince - a mogę uznać taką częstotliwość awarii za wymierną dla oceny jakości ponieważ tutejsi posiadacze rowerów mają alergię na robienie wielu, nawet najdrobniejszych, rzeczy przy rowerach.

Nie wątpię jednak że spina connexa (ze względu na swoją konstrukcję) raczej rozpinać się sama nie będzie.

Napisano

tylko spinanie.

A co do kowadla i innych wynalazków to miałem też niezłą przygodę. Ponad 15km od domu i padł łańcuch swoją drogą padł na pinie ale tak nieszczęśliwie że pół spinki odleciało z 2 ogniwami . nie miałem nic przy sobie z narzędzi. już mam dzwonić po odsiecz ale mi swita pewna myśl. łańcuch kończy się dwoma wąskimi ogniwami a ja mam w portfelu spinke dla kumpla. się wszystko udało i do domu dotarłem. od tamtej pory zawsze mam ze sobą łańcuch i spinke ekstra.

• Mod Team
Napisano

sprawdziłem na alledrogo i...trochę się zdziwiłem...w najtańszych ofertach: SRAM - 5PLN za sztukę, a CONNEX - 9,50 PLN - prawie dwukrotnie drożej - nie wiedziałem, że jest taka różnica - prawie 2-krotnie drożej, co w przypadku kupna zapasu kilku spinek robi już pewną różnicę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...