Skocz do zawartości

[przelozenie] jakie najmocniejsze przelozenie uzywacie

vitesse

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bo niska kadencja nie jest jednoznaczna z rozwaleniem czegokolwiek. Po prostu bardziej obciąża stawy i mięśnie. I tyle.

Skutki tego mogą być negatywne ale nie muszą.

• Mod Team
Napisano

Wiadomo nie ma 2 identycznych osób, i każdy reaguje po swojemu na obciążenia jednak jazda siłowa predzej spowoduje jakieś dolegliwości niz kadencyjna. Ja sie przesiadłem z siłowej jak kiedyś jeździłam na kadencyjną, dla mnie jest ok potrafię utrzymać wysoką średnią a i napęd nie cierpi i ciągle mam jeden :D

Napisano

Dodam, że ze trzy lata jeździłem z niższą kadencją, tak powiedzmy 70-80 i wydawało mi się to ok. Dopiero od dwóch lat kręcę szybciej, jednocześnie od dwóch lat robię też więcej km/rok.

ale taka wysoka kadencja to chyba w teren, w jezdzie na codzien do pracy chyba tak nie krecisz jak opentany, dla mnie 50-70 to juz jest taka wysoka, to zdrowo dla kolan w jezdzie miejskiej? oczywiscie nie deptam tylko lekko lekko przyspieszam

Właśnie w jeździe miejskiej kręcę najszybciej, w terenie z reguły są duże wahania, wiadomo na podjazdach czasem musisz mocno cisnąć, jeśli nie zdążysz zredukować.

• 4 miesiące temu...
Napisano

ostatnio zaczolem jezdzic z wysza kadencja, nawet w trekingu zmienilem blat z 48z na 44z :) roznica taka ze jest mi cieplej, czy czasami sie bardziej spoce

Napisano

W rowerze "miejskim" używam kasety 11-28 z pojedyńczą zębatką korby, 42z, koła 26 cali na oponach 1 cal. Koronki 11 i 28 są u mnie rzadko w użyciu. Lubię jazdę z wysoką - nawet bardzo - kadencją.

W szosie korzystam z pełnego zakresu tej samej kasety i korby 52/39.

W rowerze mtb wykorzystuję pełny obieg kasety 12-36 i zębatkę 22 oraz 32, nie korzystam w tym rowerze z blatu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...