Skocz do zawartości

[lancuch i kaseta] Problem po czyszczeniu

axium0121

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ostatnio zdjalem lancuch zeby go wyczyscic.. Gdy go zalozylem i nasmarowalem okazuje sie ze na 4 rzedzie kasety jak mocniej docisne na korbe to przeskoczy mi(tak jakby lancuch sie slizgal..), dziwne jest to dla mnie poniewaz ani lancucha,ani kasety nie zmienialem wiec powinno to dzialac.. Kaseta jest w stanie 3/4 ale postaram sie jak najszybciej wrzucic zdj.. Ahaa. Dodam jeszcze ze lancuch byl skrocony o 1 ogniwo ale to chyba nie powinno miec wplywu na dzialanie.. Prosze o pomoc bo 4 bieg jest dla mnie uniwersalny a nie chce juz zmieniac napedu..

Kaseta:SRAM PG-830

Lancuch:KMC Z 82

• Mod Team
Napisano

Nie błagamy w tematach i to z wykrzyknikami bo następnym razem z wykrzyknikiem poleci w kosz. Daj zdjęcia, możliwe że łańcuch założyłeś w druga stronę choć to nie powinno mieć znaczenia o ile nie jest kierunkowy.

Napisano

Wygląda na to, że masz już zużytą kasetę i tym samym czeka cię jej wymiana a wraz z nią łańcucha. Skoro mówisz, że czwarty bieg jest dla Ciebie uniwersalny to świadczy o tym, że najczęściej na nim śmigasz i dla tego tylko na niem Ci skaczę bo jest najbardziej zużyty. Zawsze możesz trochę się jeszcze po męczyć bo czasem bywa tak, że łańcuch się dopasuję do zużytej zębatki ale nie będzie to dobrze chodzić i troczę to trwa :/

Napisano

Tez myslalem o lanuchu ze na odwrot zalozylem ale zdjazlem i zalozylem jeszcze raz w druga strone i bez znaczenia.. Wydaje mi sie ze na razie nie bede wymienial napedu bo po 1 nie mam na to przeznaczonych pieniedzy, po 2 dojade inne zebatki i wtedy sie zmieni.. Rzeczywiscie najczesciej uzywalem 4 biegu i jest bardzo dotarty a tym samym lancuch wiec wedlug mnie 4 powinna dobrze dzialac a inne biegi przeskakiwac ale to tylko moja opinia.. Niech to skomentuja eksperci..:) Tak jak pisalem postaram sie jak najszybciej dodac zdj..

Napisano

Potwierdzam. Najczęściej jeżdżona zębatka wyciera się najbardziej i tam zaczną się problemy. U mnie(nie chwaląc się) agonia kasety zaczyna się od 6-tej zębatki. Wtedy można jeszcze spokojnie(w moim przypadku) Przejechać z 500km na innych zębatkach nim one padną. Zależy jak często używałeś innych.

Dlaczego problem się uwidocznił po myciu? Wypłukałeś syf z ogniw i łańcuch się nieznacznie wydłużył, bo nie ma już błotnej "podkładki" między pinami a ogniwkami wewnętrznymi.

Na przyszłość warto stosować rotację łańcuchów - 2 lub 3 łańcuchy zamieniasz co np 200km. Łańcuch się wyciąga i wyciera kastetę. 3 łańcuchy wyciągają się 3 razy wolniej i kaseta dłużej wytrzyma.

Napisano

Mysle ze teraz musze nauczyc sie jezdzic na innych biegach to wtedy bede mial rowno zjechana kasete a nie tylko 4.. :D Cale szczescie ze to tylko 1 bieg.. Przez zime bede korzystal z innego roweru a na swoim zaczne jezdzic od marca i wydaje mi sie ze na poczatku wakacji zmienie kasete i lancuch na: http://allegro.pl/zestaw-shimano-hg31-kaseta-lancuch-spinka-8-rzedow-i2750088917.html lub: http://allegro.pl/shimano-kaseta-8-hg41-lancuch-hg40-zestaw-i2775954272.html Na razie jakos musze sobie poradzic jak nie da sie tego naprawic.. dzieki za pomoc.. :)

• Mod Team
Napisano

Ja kiedyś głównie używałem 5 i 6 co widać po kasecie same igły juz sterczą ale używane z dobrymi łańcuchami dlatego całość działa ładnie do teraz, a tobie radził bym kasetę HG51 a nie 31.

Napisano

axium0121

Mysle ze teraz musze nauczyc sie jezdzic na innych biegach to wtedy bede mial rowno zjechana kasete a nie tylko 4..

Przede wszystkim ruszaj z biegów niskich,potem używaj coraz wyższych(po rozpędzeniu się).Przed górką redukuj biegi.Wówczas cały napęd będzie miał lżej i dłużej będzie sprawny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...