Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zna ktoś może markę lub typ klucza/nasadki/czegokolwiek do odkręcania śrub sześciokątnych, nieimbusowych, mocujących korbę do osi? Czasem jest tak, że nasadka jest za gruba i nie wchodzi pomiędzy łeb śruby a gwint do ściągacza. Coś mi się kojarzy, ze chyba neo miało kiedyś cienkościenne i mocne nasadki. Jakies sugestie?

nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale ...swego czasu odkręcałem takie śruby za pomocą zwykłych kluczy rurowych, np takich:

http://allegro.pl/klucze-rurowe-6-22mm-rurkowe-ega-i3104834318.html

często te tanie klucze rurowe są mało precyzyjnie wykonane i przy mocno dokręconej śrubie może być problem, ale generalnie daje radę.

Napisano

ja gdzieś mam chyba klucz, który daje radę, ma dosyć cienkie ścianki, a kupiłem go w praktikerze, chociaż też miałem ogromne wątpliwości. Ew. przy sciągaczach do korb są takie, którymi się da.

Napisano

Witam mam taką mąłą zagwostkę dotyczaća napięcia łańcucha. CO moze być pwodem że łańcuch raz jest naciągniety a jak się obróci troche korbą to jest luźny?? Czy to jest normalne?? jeśli nie to co może być przyczyną ?

Napisano

Krzywy blat.

Zrobiło Ci się biopace z przodu. Może być też krzywy względem osi, ale wtedy raczej by spadał.

Odkręć blat i połóż go na blacie kuchennym. Jak jest krzywy, to wyprostuj. Jeśli jest krzywy tak jak biopace, to już niewiele da się zrobić, ale zawsze możesz to olać i jeździć. Sheldon też miał ostre na biopace.

Napisano

Nie było odzewu, więc pytam się jeszcze raz.

Czy są jakieś przeciwwskazania coby osoba z nogami 90 cm jeździła na ramie 54 cm? Pomijając to że dziwnie wygląda siodło ponad 20 cm na rurą poziomą. Pytam się bo wpadła w me ręce fajna ramka i zastanawiam się czy ją sobie zatrzymać czy oddać ojcu.

Napisano

Nie było odzewu, więc pytam się jeszcze raz.

Czy są jakieś przeciwwskazania coby osoba z nogami 90 cm jeździła na ramie 54 cm? Pomijając to że dziwnie wygląda siodło ponad 20 cm na rurą poziomą. Pytam się bo wpadła w me ręce fajna ramka i zastanawiam się czy ją sobie zatrzymać czy oddać ojcu.

Przerzuć szpej, zrób 2 kółka i będziesz wiedział. Są tacy, co jeżdżą, ale jak sam nie spróbujesz, to nie będziesz wiedział. Inna sprawa, że może to trochę goteskowo wyglądać. Wnoszę, ze masz ok. 190 cm wzrostu. Ja mam 192 i 58 jest dla mnie w dolnej granicy normy.

Napisano

Mam Wichra i Jaguara 55cm 90 cm nogi 185 wzrostu rowery stosowane w regularnych treningach, w Wichrze mostek 120mm, flagowa szosa 57 mostek 110, ulubiona skasowana 63 mostek ok 8cm, w robocie Super też cos koło tego.

Trzeba się samemu przekonać... Ale to jednak dość mała rama i lepiej chyba celować wyżej...

Napisano

Witam mam taką mąłą zagwostkę dotyczaća napięcia łańcucha. CO moze być pwodem że łańcuch raz jest naciągniety a jak się obróci troche korbą to jest luźny?? Czy to jest normalne?? jeśli nie to co może być przyczyną ?

Mam ten sam problem i dzisiaj liczyłem, że się rozwiąże natomiast okazało się, że światem rowerów rządzi magia.

Także myślałem, że mam krzywy blat. Kupiłem więc nowy, w zasadzie próbowałem dwóch nowych. Dalej to samo. Nowa korba ze zintegrowaną osią też nie rozwiązała problemu. Zmieniłem oś tylnej piasty - bez skutku. W końcu zmieniłem całe koło - nic z tego. Dzisiaj w końcu przełożyłem szpeje na nową ramę i zgadnijcie co - dalej ten sam problem.

Any ideas?

Napisano

a łańcuch wciąż ten sam? Może to on. Poza tym o ile to nie jest jakieś makabryczne zjawisko to trzeba poluźnić, w ostrym łańcuch na blachę ma być tylko ponoć dla ludzi od trików, musi być na tyle luźny żeby trzymał się na zębach i nie spadał, nie furgotał, i miał lekki luzik do wyczucia przy stójce.

Napisano

Mam ten sam problem i dzisiaj liczyłem, że się rozwiąże natomiast okazało się, że światem rowerów rządzi magia.

Także myślałem, że mam krzywy blat. Kupiłem więc nowy, w zasadzie próbowałem dwóch nowych. Dalej to samo. Nowa korba ze zintegrowaną osią też nie rozwiązała problemu. Zmieniłem oś tylnej piasty - bez skutku. W końcu zmieniłem całe koło - nic z tego. Dzisiaj w końcu przełożyłem szpeje na nową ramę i zgadnijcie co - dalej ten sam problem.

Any ideas?

Miałem ten sam problem zmieniałem, blaty, korby, zębatki, łańcuchy... Problem znikł kiedy ustawiłem prawidłową linie łańcucha.

Napisano

U mnie okazało się że jednak blat był troche krzywy, lecz wyprostowanie go nic nie dało. Czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć jak ( nie robią to na "oko" ) można ustalić czy linia łańcucha jest prosta ?

Napisano

U mnie okazało się że jednak blat był troche krzywy, lecz wyprostowanie go nic nie dało. Czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć jak ( nie robią to na "oko" ) można ustalić czy linia łańcucha jest prosta ?

Napisano

Na oko to chlop w szpitalu umarl...hiehie

Ja wymienialem po kolei....

- lancuch ( cos tam pomoglo ale na chwile)

- blat (przy starym lancuchu bez roznicy, po zalozeniu nowego luzy troszke zniknely)

- korby z nowym blatem ( idealnie na poczatku, ale po pol rocznym tyraniu tez zaczynaja byc luzy w zaleznosci od tego na jakim lancuchu jezdzimy i jak badzo blat sie szczerbi, do tego moze dojsc rowniez nierownosc w ramionach korb)

Powiem tak: pie**ol to jezdzij jak jest, ten rower nigdy nie bedzie taki jaki bys chcial aby byl, zawsze bedzie cos co bedzie sie chcialo zmienic, ulepszyc, takie dziadostwo ktore prosta forma jest ale jednak.....,. :thumbsup:

Napisano

A więc po rozebraniu napędu i zmierzeniu czy linia łańcucha jest prosta okazało się że miałem 1cm różnice. Po wyruwnaniu tego sytuacja się poprawiła, dzisiaj jazda próbna i sie okaże. Dzięki za pomoc

Napisano

U mnie też linia nie jest idealna ale nie za bardzo mam jak ją poprawić. Blat już prawie dotyka ramy, a tylna koronka jest jeszcze bardziej w stronę osi roweru. A ten luz łańcucha irytuje strasznie - to jest takie dziwne uczucie jak się kręci korbami w kółko, a w pewnym momencie korby są jakby nieważkie.

Napisano

U mnie też linia nie jest idealna ale nie za bardzo mam jak ją poprawić. Blat już prawie dotyka ramy, a tylna koronka jest jeszcze bardziej w stronę osi roweru. A ten luz łańcucha irytuje strasznie - to jest takie dziwne uczucie jak się kręci korbami w kółko, a w pewnym momencie korby są jakby nieważkie.

...takie zachowanie z luzującym się łańcuchem przy obracaniu korbą w zasadzie miałem w każdym moim rowerze dotychczas :) oczywiście było to na tyle niewielkie, że praktycznie niewyczuwalne podczas jazdy. Podejrzewam, że aby ten objaw całkowicie zlikwidować to trzeba wszystko zgrać co do 1/10 części milimetra, co przy szpejach często mocno używanych jest trudne ;-) zahaczamy tu o blat, pająk korby, kwadrat w korbie, suport, ramę, koronkę. Ten objaw często widać nawet na popularnych video tutorialach, gdzie wielcy "mistrzowie" składają rowery na mega drogich częściach przy użyciu profesjonalnych narzędzi.

Pytanie jest tylko na ile poważne jest to luzowanie, bo jeśli łańcuch opada centymetr, to faktycznie trochę nie bardzo :-/

Napisano

mi się to nigdy nie zdarzyło. zdjąć łańcuch z blatu, odkręcić go, ustawić idealnie równo względem pająka korby i bardzo mocno przykręcić. Może był za słabo przykręcony wcześniej i się lekko obsunął na śrubach pod wpływem napięcia łańcucha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...