Skocz do zawartości

[korba] a dokladniej ramiona xt vs slx

vitesse

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

interesuje mnie roznica w wadze ramion slx 660 a xt 770,

wiem ze xt 760 jest ciezsze od slx przy 175 mm, jak jest z nowszym bratem 770 ?

niechce kupic w ciemno czegos ciezszego

Napisano

Zrobię to dla ciebie ... rozebrałem swojego SLX`a Dynasys ramiona 175 mm korba z kodem produkcji lipiec 2010r...

Moja waga pokazała 598 g komplet czyli 2 ramiona i nakrętka wkręcana w lewe ramie.

Ta z fotki chyba po jakiejś modyfikacji albo wyjątkowo lekki okaz :)

Pozdro

• Mod Team
Napisano

Zerknij sobie do galerii Lightbike albo na weight weenies. Nie od dziś wiadomo, że slx z wymienionymi tarczami jest lżejszy od xt, a wybierając specyficzne modele tarcz można tą różnicę jeszcze powiększyć.

Napisano

U mnie odpowiednio SLX

Lewe ramię 225 g plus 3 g nakrętka

Prawe ramię 369 g

Ewentualnie Zębatka XT 36T 52g i śruby 21g

i masz lekki zestaw na miasto.

Napisano

Zerknij sobie do galerii Lightbike albo na weight weenies. Nie od dziś wiadomo, że slx z wymienionymi tarczami jest lżejszy od xt, a wybierając specyficzne modele tarcz można tą różnicę jeszcze powiększyć.

przegladalem ale nie moglem sie dopatrzec, ale teraz juz mnie tylko nurtuje xt fc-m780

Napisano

Skoro już chcemy lekko to nie 21g śruby. U siebie mam stalowe mocujące małą zębatkę i alu mocujące środkową oraz dużą, wychodzi 18g.

A tu waga FC-M780 rozłożona na części: Mtbr Forums 588g wliczając śrubę z lewego ramienia. I to przy 170mm.

Napisano

widac waga korb nierowna wszak korby odkuwane, a nastepnie szlifowane...szkoda zachodu o kilka gram w tym temacie, lepiej sie skupic na czym innym

Napisano

czyli fc-m770 odpuszcze, pozostaje jeszcze 780 do sprawdzenia :)

780 ma podobną bardzo wagę do 770, w sumie to to samo tylko ma nowy design. Moja m770 po przeróbkach bez alu kominów waży 712gram + 72gram suport

• 4 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

A co kupujesz korbę thm clavicula, że pytasz o alu oś? Ogólnie to tak , wytrzymałaby ale shimano ma stalową i spokojnie dużo cięższe osoby na tym smigają.

Napisano

A co kupujesz korbę thm clavicula, że pytasz o alu oś? Ogólnie to tak , wytrzymałaby ale shimano ma stalową i spokojnie dużo cięższe osoby na tym smigają.

akurat shimano hone z alu osia mi wpadlo w glowe, ale juz wiem ze ciezsze

• 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...