Skocz do zawartości

[do 1000zł] damski do jazdy po wsi :P

Marsjanka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem zupełnie zielona, jeśli chodzi o wybór roweru/marki/wyposażenia itp.

Dawno nie jeździłam, a moim ostatnim własnym rowerem było Wigry 3.

Potrzebuję roweru do - jak ja to nazywam - jazdy po wsi :P

czyli do sklepu i z powrotem, z dzieckiem lub bez - żeby nie wozić 4liter tylko samochodem (nawierzchnia jest tu różna: asfalt/destrukt, kostka/wyboiste polne drogi + czasem niewielkie wzniesienia)

Mam ograniczony budżet 1000 zł - ewentualnie +20% - chociaż wolałabym wydać mniej niż więcej, bo będę musiała kupić też fotelik i inne akcesoria.

Mam 180 cm wzrostu, rower musi mieć damski - aczkolwiek muszę też czasowo brać pod uwagę męża (185cm/ok.100kg), ponieważ ostatnio dorżnął własny rower i dopóki nie kupi własnego... tak, chciałby korzystać z mojego.

Nie ukrywam, że nie mam pojęcia jakie marki brać pod uwagę, jakie wyposażenie/komponenty rower powinien mieć - to dla mnie jeszcze czarna magia :)

Na razie doszłam do wniosku, że potrzebuję w rowerze przynajmniej kilku biegów/przerzutek, bagażnika i damskiej ramy :)

Bardzo proszę o radę czego mam szukać i co ewentualnie wybrać + łopatologiczne wyjaśnienia :)

Napisano

jak na Twoje wymagania to możesz albo kupic szanowne wigry 3 albo pierwszy lepszy rower z "damska ramą". Nie widzę sensu kupowania droższego roweru i "lepszym" osprzętem do jeżdżenia tylko do sklepu bądź po wsi.

Napisano

<p>bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi:)

heh, wigry odpadają - miałam ich dość już dawno temu :P

po pierwsze - używane rowery niestety też - nie znam nikogo zaufanego, kto się na tym zna

po drugie - mąż powiedział "nowy porządny rower" - a męża trzeba słuchać :P

pisząc "do jazdy po wsi" trochę uprościłam - mieszkam w otulinie Kampinosu (do lasu mam 1-2 km - zależy w którą stronę bym jechała) - a jak wyposażę swoje "stado" w rowery*, to mam nadzieję pojeździć na jakieś wspólne wycieczki po okolicy

* tak, za jakiś czas założę jeszcze jakieś wątki dotyczące zakupu rowerów młodzieżowych i dziecięcych :P

Po obejrzeniu całego mnóstwa rowerów na stronach różnych sklepów znalazłam parę typów, co do których proszę o opinie:

1. Tolin Pelikaan Easy Rider 6 SPD 26

Rower miejski Tolin Pelikaan Easy Rider 6-SPD 26'' | Rowery i akcesoria \ Rowery damskie \ Rowery miejskie Rowery miejskie | Sklep sportowy - Perfect Sport

2. Romet Vintage D 28 - 2011

rower Romet Vintage D 28 - 2011

3. Romet Gazela 28 - 2012

rower Romet Gazela 28 - 2012

4. Romet Classic Style damski 26 - 2012

rower Romet Classic Style damski 26 - 2012

5. Kross Grand Rondo D 26 - 2012 w wersji Steel lub Alu

rower Kross Grand Rondo Steel D 26 - 2012

rower Kross Grand Rondo Alu D 26 - 2012

6. Kross Andante D 26 2012

rower Kross Andante D 26 - 2012

7.Gepida Alboin 100 Lady

Rower Gepida Alboin 100 (Lady) | Rowery i akcesoria \ Rowery damskie \ Rowery trekkingowe | Sklep sportowy - Perfect Sport

małż mi jęczy, że za mało biegów :(

Ja polecam coś takiego http://allegro.pl/ro...2686432809.html . Kumpela kupiła rok temu i bardzo sobie chwali.

niestety odpada

lubię kiecki - dlatego chcę rower z damską ramą :P

Napisano

Niestety wszystkie podane przez Ciebie rowery mają wspólną wadę. Napęd. Szybko nabierające luzów przerzutki i wolnobieg z łatwo gnącą się oską.

Dużo rozsądniej w tym przedziale cenowym jest kupić rower na piascie wielobiegowej. (minimum konserwacji, zero regulacji i dużo dłużej wytrzyma niż tanie przerzutki i wolnobiegi)

Napisano

Niestety wszystkie podane przez Ciebie rowery mają wspólną wadę. Napęd. Szybko nabierające luzów przerzutki i wolnobieg z łatwo gnącą się oską.

Dużo rozsądniej w tym przedziale cenowym jest kupić rower na piascie wielobiegowej. (minimum konserwacji, zero regulacji i dużo dłużej wytrzyma niż tanie przerzutki i wolnobiegi)

rozumiem

czyli przy tańszych rowerach szukać piasty wolnobiegowej

a jak odróżnić lepsze przerzutki?

czy w tym rowerze są już lepsze?

http://www.domenasportowa.pl/product-pol-14404-Rower-trekkingowy-KROSS-Trans-Pacific-2012-Damski.html

Napisano

Tak, tu już jest porządna przerzutka tylna i kaseta a nie wolnobieg. (przednia przerzutka jest taka sama jak w tamtych, ale przednia jest rzadziej używana i ma mniej ruchomych części)To bardzo przyzwoity rower. Nie mniej za te cenę to ja i tak bym wziął rowerek z 7 albo 8 biegową piastą, bo są zwyczajnie wygodniejsze w użytkowaniu niż przerzutki :) Ale to już zależy od Twoich upodobań.

Napisano

Tak, tu już jest porządna przerzutka tylna i kaseta a nie wolnobieg. (przednia przerzutka jest taka sama jak w tamtych, ale przednia jest rzadziej używana i ma mniej ruchomych części)To bardzo przyzwoity rower. Nie mniej za te cenę to ja i tak bym wziął rowerek z 7 albo 8 biegową piastą, bo są zwyczajnie wygodniejsze w użytkowaniu niż przerzutki :) Ale to już zależy od Twoich upodobań.

poproszę o małą podpowiedź, które to rowery?chociaż markę :)

Napisano

Na twoje potrzeby i w tej cenie polecam ci taki rowerek http://pmbike.pl/pl/...ne-blotniki/388 tylko ze przy twoim wzroscie rama minimum 19 cali

poszukam takiego 19 calową ramą

ten mi się podoba - nawet znalazłam taką nówkę za 1370 zł razem z transportem

Albo ten jest w naprawdę korzystnej cenie

http://www.activspor...s-19-black.html i ja bym chyba właśnie go wybrał, rozmiar też zdaje się Twój. :D

a ten jakoś mi nie pasuje - wiem - patrze na to po babsku ;)

Napisano

21 cali

no właśnie, ta wielkość ramy...może w ten weekend dam radę urwać się rodzinie i odwiedzić kilka sklepów, żeby poprzymierzać się do rowerów

Napisano

Romet Vintage i Romet Gazela stylowo rozbrajają.

Żona niemal nie chciała z nich zejść gdy w sklepie przymierzała.

No ale jak ma jeszcze jeździć na tym chłop to ten Northtek Madeira wydaje się najlepszym rozwiązaniem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...