Skocz do zawartości

[Łańcuch] KMC Z-72 się zużył. Kupić lepszy czy taki sam?

Pinoktor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ostatnio podczas mocniejszego depnięcia na pedał robię około 1/2 obrotu pedałami tak, że łańcuch przeskakuje i dopiero się uspokaja jak lżej naciskam. Czasem nawet przeskakuje na jakimś wyboju na ulicy. Kaseta i przerzutki wydają się ok a łańcuch widać już mocno sponiewierany. Z kasą u mnie krucho więc zacznę od wymiany łańcucha. Pytanie moje jest takie czy łańcuch KMC Z-72 (taki mam teraz) jest w miarę dobry czy warto zainwestować w coś lepszego (tak do 60zł). Najważniejsza jest dla mnie jego wytrzymałość a waga to może być nawet 2kg ;) Rower to author dexter 2010. Poniżej dane napędu pobrane ze strony:

Przerzutka przednia: SHIMANO Acera (34,9mm)

Przerzutka tylna: SHIMANO Deore

Korba: SUNTOUR XCT-V2-302 42-32-22 (170/175mm)

Środek suportu: SUNTOUR XCM

Kaseta: SHIMANO HG-30-8I (11-32)

Łańcuch: KMC Z-72

Pedały: AUTHOR aluminium/tworzywo

Dziękuję za wszelkie rady

Napisano

Zdjęcie dam jutro wieczorem bo jeszcze chcę rano do pracy dojechać ;) poza tym nie mam czym jej teraz wyczyścić bo trochę mocno brudna jest i może być nie widać szczegółów.

A ile ma przejechane to nie wiem dokładnie. Ale trochę już ma bo rowerek ma 2 lata i do pracy codziennie i czasem jakieś wycieczki do lasu więc pewnie sporo.

Napisano

Jeżeli to rzeczywiście łańcuch przeskakuje a nie zapadki jak sugeruje kolega Puklus to na 99% wymiana samego łańcucha nie pomoże, bo zdarte są również zębatki.

Jak chcesz spróbować tanim kosztem to możesz albo zamienić na mniej wyciągnięty używany łańcuch (popytaj kolegów, może coś mają) albo kupić nowy tani łańcuch (do używanej kasety HG30 nie warto raczej wydawać za łańcuch więcej jak 20-30zł za np CS-HG40), założyć, masz zawsze ten 1% szans że się przyjmie ;), a jak nie to roznitować kasetę i poprawić zęby okrągłym pilnikiem...

po chwili przyszło mi do głowy, że może problem leży nie w łańcuchu tylko w brudnej kasecie albo źle ustawionej przerzutce?

Napisano

Tak około pół obrotu więc nie wiem czy to ten mechanizm ale łańcuch to na pewno do wymiany bo okropnie zmęczony. Nie mam klucza żeby zdjąć kasetę i zobaczyć jak to wygląda ten mechanizm i w jakim jest stanie. Kaseta wydaje mi się niewinna bo na każdym przełożeniu z przodu i z tyłu skakało. Poniżej zdjęcie kasety

kasetajpg_xxssqeq.jpg

Jak widać próbowałem wyjąć kasetę bez żadnej wiedzy i rozbebeszyłem to koło a dopiero później zajrzałem na YouTube ;) I takie pytanie mam bo teraz ciężej to koło chodzi i czy śruba która dociska kulki może być nie dociągnięta za mocno aby luźniej chodziło?

Napisano

Patrząc na zdjęcie, to tej kasecie już żadne piłowanie pilnikiem nie pomoże. Jest ewidentnie do wymiany i nie chcę cię martwić, ale skoro kaseta jest tak zajechana, to po założeniu nowej kasety i łańcucha może się okazać, że korba też jest zajechana... :(

Tak że możesz mi zaufać, nie ma szans na wymianę samego łańcucha i rozglądaj się za kompletem łańcuch + kaseta w okazyjnej cenie, a zębatki korby ewentualnie podpiłujesz.

Napisano

Tak, korba to te zębatki z przodu.

Chyba taki sam albo bardzo zbliżony zestaw też miałem oryginalnie w swoim rowerku i identycznie go zajeździłem;), potem było HG40 (kaseta i łańcuch), jeszcze później HG50 (kaseta i łańcuch), teraz mam kasetę HG51 i łańcuch KMC 8.93 i z tego zestawu jestem najbardziej zadowolony.

Czy da radę zestaw wskazany przez Ciebie w linku? Powinno być oki, najwyżej dołóż kilka złotych i weź kasetę HG40, do łańcucha HG50 niema według mnie najmniejszego sensu dopłacać, bo przynajmniej według mojego doświadczenia różni się tylko dwukrotnie wyższą ceną i kolorem a wytrzymałość ma identyczną jak HG40.

Napisano

Dziękuję Ci bardzo kroczu za rady. Jeżeli mówisz, że zaproponowany zestaw może być ok to raczej się nim zainteresuję albo też do 90zł znalazłem zestaw alivio cs-HG41-8 + łańcuch HG40 + spinka SP8.

I jeszcze jak mógł by ktoś mi powiedzieć czy ta śruba co dociska kulki może być delikatnie poluzowana aby koło lżej chodziło? bo teraz chodzi ciężej niż przed moją "fachową" naprawą.

srubajpg_xxsaras.jpg

Napisano

Korba być może przyjmie nowy łańcuch, ale kultura pracy będzie pozostawiała pewien niedosyt. Moim zdaniem lepiej wymienić cały napęd. Jeżeli podejście ma być budżetowe, to można pozostać przy HG-31, nie ma sensu kupować HG-40 (jeżeli już iść wyżej to HG-50).

Lepiej też kupić 3 łańcuchy niższej klasy niż jeden a dobry. Żywotność łańcucha jest znacznie krótsza niż uzębienia. Jeżdżąc na jednym łańcuchu można dojść do momentu, gdy kaseta nowego nie przyjmie (lub będzie miała spore fochy), a na starym już się nie da...Łańcuchy Shimano są relatywnie drogie w stosunku do jakości - szczególnie te niższe modele. Używałem HG-40 (2x poszły na żyletki już), zastąpiłem je KMC Z-8 (pin 7.1mm). HG-31 powinna też przyjąć łańcuch KMC Z-51 (pin 7.1mm).

W zeszłym tygodniu w moim trekingowym zrobiłem downgrade HG-40 do HG-31 i łańcuch HG-40 na KMC-Z8. Gdyby nie podjechana już trochę korba zestaw pracowałby idealnie.

Napisano

Zgodzę się z mklosem, poza łańcuchem, miałem HG40 i dwa HG50 i o ile kaseta HG50 według mnie jest wyraźnie mocniejsza (pomimo głosów, że różnią się tylko kolorem pierścienia dociskającego) to łańcuch HG50 jest o kant .upy potłuc.

Propo śruby dociskającej kulki.

To nie jest jedna śruba tylko konus ( ta część po której toczą się kulki ) i nakrętka. Jeśli nie możesz dojść kluczem do łba konusa, to zsuń ten srebrny pierścień. Następnie rozkręć te dwie części włóż ośkę do piasty i dociśnij samym konusem, a potem zakontruj tą zewnętrzną nakrętką. Ustawione to powinno być na tyle luźno, żeby ośka się swobodnie kręciła ale na tyle mocno, żeby nie był wyczuwalny na ośce ruch boczny.

pod tym linkiem ładnie to jest pokazane: http://www.dobresklepyrowerowe.pl/serwis/regulacja-piast-rowerowych-na-lozyskach-kulkowych/

• Mod Team
Napisano
kurde myślałem, że to jest dobry stan :/

Hmm dobry stan masz na np pierwszy mzębie ... porównaj go sobie z przedostatnim ... stan agonalny już dawno temu miną :P

czy ta śruba co dociska kulki może być delikatnie poluzowana aby koło lżej chodziło?

Można to skręcić tak by luzu nie było a kręciło sie idealnie ale to wymaga wprawy ;)

Daj zdjęcie korby bo sugerując sie kaseta moze tez z nią nie być najlepiej.

Napisano

Faktycznie ten 7 bieg wygląda inaczej niż reszta ale nie wierzyłem, że tak można zjechać zębatkę więc myślałem, że to tak ma być ze względu na "coś tam" bo spec ze mnie żaden. Pewnie jest to spowodowane tym, że przerzutki były źle ustawione jak kolega kroczu domniemał. Źle to w sumie mało powiedziane bo tak były te śruby ograniczające i linka ustawione, że miałem tylko 7 biegów a 7 i 8 to się czasem same zmieniały podczas jazdy (np. jak przejeżdżałem przez tory czy studzienki lekko zapadnięte). No i syfu było więcej niż w piaskownicy to mogło zeszlifować wszystko bez problemu.

Co do tej śruby to jeszcze pokombinuję. Mocno dokręcałem w obawie, że mi się rozwali podczas jazdy ale jak docisnę tą śrubę kolejną która wchodzi na uszczelkę to myślę, że się zaprą na sobie i będzie trzymać. Chyba, że się mylę ;)

Korby teraz nie wyjmę bo nie mam takiego imbusa ale widziałem, że na środkowej zębatce 2 zęby obok siebie są już mocno zmęczone a w zasadzie już prawie ich nie ma :/ Reszta też pewnie w takim stanie, że fachowe oko stwierdzi, że do wymiany. A jeśli wymienię łańcuch i kasetę a korba będzie walnięta to może mi uszkodzić łańcuch? Bo jeśli tak to kupię teraz najtańszy łańcuch a później jak będę miał kasę to wymienię wszystkie 3 rzeczy na raz.

• Mod Team
Napisano

Takie zmecznie jak 7 zębatka powoduje kilka rzeczy:

- miękka kaseta

- miękki łańcuch

- jazda tylko na tej zębatce ok 95% cąłosci.

- nie zmienianie łańcuchów na czas i ogólne nie dbanie o napęd.

Napisano

- nie zmienianie łańcuchów na czas i ogólne nie dbanie o napęd.

Z całą pewnością o to właśnie chodzi tym bardziej, że rower ma ponad 2 lat i jeszcze nic z nim nie robiłem poza nawaleniem ogromnej ilości oleju na łańcuch gdzie złapało tyle piachu ile się da to zeszlifowało łańcuch do granic możliwości. Cud, że nie pękł gdzieś podczas jazdy. Zębatki od przerzutek też do wymiany z tego co widziałem po odklejaniu piaskownicy z napędu. Co do tego czy elementy są miękkie to nie wiem ale wyżej podana jest specyfikacja to sam oceń czy te elementy są miękkie bo ja zielony jestem ;)

kup sobie takie coś...

http://www.bikestacj...hty-p-1572.html

Nie ma potrzeby bo stan łańcucha jest o wiele gorszy niż stan 7 biegu na kasecie więc ta diagnoza jest pewna już na pierwszy rzut oka.

Napisano

Puklus podał wszystkie przyczyny uśmiercenia tego napędu. Co by nie mówić to za dwa lata zrobiłeś raczej sporo km więc zainwestuj w coś najlepszego pod 8 sp czyli kasetę i korbę Alivio. Jest jedno ale bo jeśli nie zaczniesz dbać o napęd to i ten nowy szybko zajedziesz.

Napisano

Puklus podał wszystkie przyczyny uśmiercenia tego napędu. Co by nie mówić to za dwa lata zrobiłeś raczej sporo km więc zainwestuj w coś najlepszego pod 8 sp czyli kasetę i korbę Alivio. Jest jedno ale bo jeśli nie zaczniesz dbać o napęd to i ten nowy szybko zajedziesz.

Jedyne do punktu 3 bym się nie zgodził ale co do reszty bardzo możliwe bo z tego co tu wyczytałem HG30 to nie jest najwyższa półka. A jeśli chodzi o to "ale" to na pewno zwrócę uwagę po wymianie na to bo nie spodziewałem się, że aż tak można to zajeździć. A co do korby to muszę bardziej poszperać bo kaseta z łańcuchem typu HG40 jeszcze mieści się w moim budżecie lecz korby z tego co widzę to już nieco go przekraczają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...