bryla33 Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 Witam, wczoraj zamontowałem do roweru nowy amortyzator firmy Suntour model Epicon. Troszeczkę niepokoją mnie odgłosy wydobywające się z niego podczas uginania (niestety nie mam obecnie możliwości nagrania w lepszej jakości): http://www.youtube.com/watch?v=12_1teOv3gY Czy takie odgłosy są normalne dla nowych amortyzatorów?
Terrqge Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 Film jest ustawiony jako prywatny.
Mod Team Puklus Napisano 27 Października 2012 Mod Team Napisano 27 Października 2012 Ja tam słyszę tylko prace tłumika czyli zwykłe ssanie, skręć rebound na min powinno być ciszej na max głośniej. Każdy tłumik syczy po swojemu.
bryla33 Napisano 27 Października 2012 Autor Napisano 27 Października 2012 Pytam bo nie miałem nigdy doświadczenia z takimi amortyzatorami i wolałem się upewnić, że wszystko jest ok Skręciłem do minimum i nic nie słuchać. Dziękuję za odpowiedź, można zamykać
Fenthin Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 Nie masz przypadkiem po prostu mocno skręconego tłumienia powrotu? I czy kręcenie nim zmienia pracę widelca? //EDIT: Mogłem się sprężać z pytaniami
Qba66 Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 Najzwyklejsze na świecie "siorbanie" oleju w tłumiku, przy zwiększonym tłumieniu powrotu Amortyzator wygląda na zdrowy - nic tylko śmigać
slob Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 Normalne "sapanie' tłumienia powrotu. Po ustawieniu regulacji tłumienia powrotu na "zero tłumienia" sapanie powinno ucichnąć. Oczywiście do jazdy jakiś poziom tłumienia powrotu musi być. Reasumująć: dzwięk wygląda na prawidłowy, jeżeli amor chodzi jak trzeba to nie ma powodu do zmartwienia. Gorzej by było gdyś zwiekszył tłumienie powrotu a wideł ani by nie sapał ani nie zwalnial. Śmigaj i ciesz się z nabytku. To dobry amor.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.