Skocz do zawartości

[Korba] Wielkość zębatki przedniej

marwaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To ustaw tak, aby nie ocierała. Jak będzie trochę więcej jak "regulaminowe" 2-3mm to też powinna działać poprawnie po właściwej regulacji, oczywiście 

Tak właśnie zrobiłem, ustawiłem teraz na ok. 4-5mm i wygląda, że jest OK. Pewne jest, że tarczy 40z nie da się założyć bo ta ma jeszcze mniejsza średnicę, a więc i przerzutkę było by trzeba jeszcze bardziej obniżyć.

Ale przypomniałeś mi o tej osłonie. W starej korbie z której wziąłem tarczę 42z była ona założona, pytanie czy ją odnajdę. :icon_question: Szkoda zniszczyć przypadkowo praktycznie nową korbę.

Napisano

...Pewne jest, że tarczy 40z nie da się założyć...

Da się, tylko że prześwit pomiędzy zewnętrzną tarczą a prowadnicą będzie większy wink.gif

Tak jak pisałem wcześniej, u mnie przy tarczy 42z prześwit miał więcej niż 5mm (na pewno nie mniej), 

i wszystko "banglało" bez zarzutów, więc dwa zęby mniej, wielkiej różnicy IMHO nie robią.

No i jeszcze jedno - ja na starej korbie (42/34/24) nie miałem żadnej osłony na zewnętrznej zębatce.

Napisano

Da się, tylko że prześwit pomiędzy zewnętrzną tarczą a prowadnicą będzie większy 

Ale będzie to uwarunkowane spadaniem łańcucha poza korbę. JA dziękuję za takie rozwiązanie.

Napisano

No dobra, a kolejne pytanie. Mam cały osprzęt 9s, chciał bym założyć jednak tarczę 40z z systemu Dyna-Sys, to na jaką przerzutkę muszę wymienić obecnie posiadaną by nie haczyć o średnią tarczę? Czy może być to np. XT od systemu dziesiątkowego? Jeśli tak, to jaki model?

Napisano

No wiesz, powinien zostać ale niestety nie pozwala pomniejszyć tarczy do 40z w korbie 3 rzędowej. System Dyna-Sys ma też tarcze 3 rzędowe ale z automatu 42z, + to co ja mam czyli 32-24. Rozumując przerzutka też powinna już być dostosowana do 42z i powinna pozwolić na wsadzenie 40z. Pytanie, czy może są właśnie jakieś modele przerzutek Shimano dostosowane do 3 tarcz już w układzie 40-32-24 a nie tylko na 42?

Wcześniej zapomniałem dodać, że potrzebuję Top-swing.

Napisano

Zrobiłem wczoraj test terenowy z blatem 42z dość słabej jakości. Ewidentnie szło odczuć brak pinów do wrzucania łańcucha ale co najważniejsze łańcuch nie spadł mi ani razu poza korbę. Kiedyś może dokupię jakiś lepszy SLXa. W przyszłości przydała by się też dedykowana przerzutka do napędu dziesiętnego bo wyższe ustawienie obecnej, pewnie było przyczyną zawinięcia się łańcucha podczas zmiany z 32 na 42. Raz mi się to przytrafiło, a kiedyś przytrafiało mi się to w rowerze córki, gdzie przez nieuwagę też miałem za wysoko ustawiona przerzutkę.

• Mod Team
Napisano

Największy problem jest gdy mamy napęd rozpięty co 10, czyli 42/32 a mamy zminarke przystosowaną do większych różnic  :P wtedy moga sie pojawiać problemy jak wyżej opisane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...