Skocz do zawartości

[Korba] Shimano M552 dziwne "cykanie"

Godi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

wiem, że tematów z serii podejrzanych dzięków w supporcie jest cała masa, ale takiego nie znalazłem.

Korba z suportem są nowe jak i cały rower, ma przebiegu ~300km. W czasie kręcenia korbą z lewej strony słychać jakieś cykanie. Nie są to trzaski i wyraźnie stukanie jak np. w suportach na kwadrat. Słychać to tak jakby w środku były luźne metalowe kulki, które spadają i obijają się jedna o drugą. Z suportem PressFit nie miałem wcześniej do czynienia dlatego też pytam. Ktoś się spotkał z czymś takim? Może to być wina piasku dostającego się między korbę a mufę, czy po prostu te typa tak mają?

Dzięki!

Napisano

Normalnie nic nie powinno cykać. Sprawdź na wszeli wypadek czy dokręcone są pedały i czy śluby dokręcające lewe ramię korby są dokręcone.

Z doświdczenia wiem, że suport mozna zajechać przez 100km. Często popełnianym błędem jest zbyt mocne dociagnięcie nakrętki plastikowej lewego ramienia korby. Jak zgnieciesz lewą osłone łozyska będzie cykało i rózne takie tam dzwięki. Wyjmij korbę z suportu i zobacz czy łożysko nie ma luzu i czy ma płynny obrót.

Napisano

@@Tedolf, nie rozbierałem jeszcze suportu tego typu, dlatego liczyłem na jakieś porady przed zabiegiem.

@@slob, dzięki, jeśli to nie będzie przyczyną, to chociaż będę wiedzieć na co uważać przy składaniu.

Napisano

Z łożyskiem suportu wszystko dobrze. Wywaliłem plastikową podkładkę z lewego ramienia korby, przez którą przechodzą śruby imbusowe. O taką:

IMG_20121027_145334.jpg

i jak na razie jest cisza. Ktoś coś więcej o jej roli może napisać? Ma jedynie uszczelniać czy pełni ważniejszą funkcję?

Napisano

Ja sam tej podkładki nie mam zamocowanej i jeszcze nic się nie odkręca, myślę że prędzej pełni rolę uszczelnienia. Jeśli odgłosy ustały to z tego wniosek że śruby ramienia były za mocno skręcone sporo osób je mocno skręca a wcale nie potrzebują dużej siły przykręcenia

Napisano

Na ramieniu korby jest naklejka z informacją, że śruby powinny być skręcone z siłą 12-14Nm, a to chyba sporo. Niestety nie mam klucza dynamometrycznego.

Napisano

dokladnie 14 Nm to sporo:)

ale przy takich malych srubach mozna przekrecic srube niestety( ja ostatnio chcialem dokrecic mocniej niz 14 Nm i mi glowka sruby odpadla a ze to jest mega wynalazek czyli FSA bujam sie z tematem juz 3 tydzien, dorabiam glowki sruby itp-ale czlowiek sie na bledach uczy).

Jesli nie dokrecisz z calej pary i z wyczuciem powinno byc ok:).

Wiem ze metoda troche na oko ale zawsze mozna przelic sile na kat obrotu przy odpowiednim dlugim ramieniu.

Napisano

...Wywaliłem plastikową podkładkę z lewego ramienia korby, przez którą przechodzą śruby imbusowe i jak na razie jest cisza.

Ktoś coś więcej o jej roli może napisać? Ma jedynie uszczelniać czy pełni ważniejszą funkcję?

rola jest taka zeby Ci sie sruba nie odkrecala:)

Ani jedno, ani drugie wink.gif

O ile dobrze kojarzę, to jest to wskaźnik który określa minimalną wartość podczas zakładania korby na oś.

U mnie w osi FC-M591 jest otwór i podczas zakładania korby podkładka dopóty wystaje,

dopóki nie osiągnie tego otworu metalowym wystającym trzpieniem.

Napisano

Ja na przykład przy korbie LX'a HT2 FC-M582 nie miałem tej podkładki a i w osi korby nie było otworu na ten mały pin i nigdy nic się z nią nie działa... i dokładnie tak, ta płytka jest potrzebna jedynie do tego aby lewa korba siedziała na odpowiednim miejscu osi prawego ramienia korby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...