Godi Napisano 23 Października 2012 Napisano 23 Października 2012 Witam, wiem, że tematów z serii podejrzanych dzięków w supporcie jest cała masa, ale takiego nie znalazłem. Korba z suportem są nowe jak i cały rower, ma przebiegu ~300km. W czasie kręcenia korbą z lewej strony słychać jakieś cykanie. Nie są to trzaski i wyraźnie stukanie jak np. w suportach na kwadrat. Słychać to tak jakby w środku były luźne metalowe kulki, które spadają i obijają się jedna o drugą. Z suportem PressFit nie miałem wcześniej do czynienia dlatego też pytam. Ktoś się spotkał z czymś takim? Może to być wina piasku dostającego się między korbę a mufę, czy po prostu te typa tak mają? Dzięki!
Tedolf Napisano 23 Października 2012 Napisano 23 Października 2012 skoro podejrzewasz że to od suportu to odkręć go i zobacz co z nim się tam dzieje
slob Napisano 23 Października 2012 Napisano 23 Października 2012 Normalnie nic nie powinno cykać. Sprawdź na wszeli wypadek czy dokręcone są pedały i czy śluby dokręcające lewe ramię korby są dokręcone. Z doświdczenia wiem, że suport mozna zajechać przez 100km. Często popełnianym błędem jest zbyt mocne dociagnięcie nakrętki plastikowej lewego ramienia korby. Jak zgnieciesz lewą osłone łozyska będzie cykało i rózne takie tam dzwięki. Wyjmij korbę z suportu i zobacz czy łożysko nie ma luzu i czy ma płynny obrót.
Godi Napisano 23 Października 2012 Autor Napisano 23 Października 2012 @@Tedolf, nie rozbierałem jeszcze suportu tego typu, dlatego liczyłem na jakieś porady przed zabiegiem. @@slob, dzięki, jeśli to nie będzie przyczyną, to chociaż będę wiedzieć na co uważać przy składaniu.
Godi Napisano 27 Października 2012 Autor Napisano 27 Października 2012 Z łożyskiem suportu wszystko dobrze. Wywaliłem plastikową podkładkę z lewego ramienia korby, przez którą przechodzą śruby imbusowe. O taką: i jak na razie jest cisza. Ktoś coś więcej o jej roli może napisać? Ma jedynie uszczelniać czy pełni ważniejszą funkcję?
swimfan Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 rola jest taka zeby Ci sie sruba nie odkrecala:)
szliri Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 Ja sam tej podkładki nie mam zamocowanej i jeszcze nic się nie odkręca, myślę że prędzej pełni rolę uszczelnienia. Jeśli odgłosy ustały to z tego wniosek że śruby ramienia były za mocno skręcone sporo osób je mocno skręca a wcale nie potrzebują dużej siły przykręcenia
Godi Napisano 28 Października 2012 Autor Napisano 28 Października 2012 Na ramieniu korby jest naklejka z informacją, że śruby powinny być skręcone z siłą 12-14Nm, a to chyba sporo. Niestety nie mam klucza dynamometrycznego.
swimfan Napisano 28 Października 2012 Napisano 28 Października 2012 dokladnie 14 Nm to sporo:) ale przy takich malych srubach mozna przekrecic srube niestety( ja ostatnio chcialem dokrecic mocniej niz 14 Nm i mi glowka sruby odpadla a ze to jest mega wynalazek czyli FSA bujam sie z tematem juz 3 tydzien, dorabiam glowki sruby itp-ale czlowiek sie na bledach uczy). Jesli nie dokrecisz z calej pary i z wyczuciem powinno byc ok:). Wiem ze metoda troche na oko ale zawsze mozna przelic sile na kat obrotu przy odpowiednim dlugim ramieniu.
dziobolek Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 ...Wywaliłem plastikową podkładkę z lewego ramienia korby, przez którą przechodzą śruby imbusowe i jak na razie jest cisza. Ktoś coś więcej o jej roli może napisać? Ma jedynie uszczelniać czy pełni ważniejszą funkcję? rola jest taka zeby Ci sie sruba nie odkrecala:) Ani jedno, ani drugie O ile dobrze kojarzę, to jest to wskaźnik który określa minimalną wartość podczas zakładania korby na oś. U mnie w osi FC-M591 jest otwór i podczas zakładania korby podkładka dopóty wystaje, dopóki nie osiągnie tego otworu metalowym wystającym trzpieniem.
mixchris Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Ja na przykład przy korbie LX'a HT2 FC-M582 nie miałem tej podkładki a i w osi korby nie było otworu na ten mały pin i nigdy nic się z nią nie działa... i dokładnie tak, ta płytka jest potrzebna jedynie do tego aby lewa korba siedziała na odpowiednim miejscu osi prawego ramienia korby.
Godi Napisano 30 Października 2012 Autor Napisano 30 Października 2012 W takim razie będzie bez podkładki. Zobaczymy czy cały czas będzie cicho jak tylko pogoda się trochę poprawi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.