Skocz do zawartości

[przerzutki] - hałas

Akryl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, czy jest jakaś możliwość aby zniwelować hałas który wywołuje przerzutka tylna podczas jazdy po wertepach?

Zjeżdżając z górek prawdopodobnie przerzutka obija się o inne komponenty i powoduje hałas.

Napisano

Przerzutka nie wydaje hałasu na jeździe po nierównościach. To łańcuch uderza o ramiona tylnego trójkąta. Można to oczywiście wyregulować tylko trzeba rozbierać przerzutkę i zmieniać napięcie dolnej sprężyny która po przez wózek napina łańcuch i dzięki temu łańcuch nie rysuje nam lakieru na trójkącie.

Napisano

A nieprawda. Przerzutka też może obijać się o ramę i robi to, zwłaszcza zwykłe Shimano. Shadow nie ma tego problemu, i sram.

Ja mam na to w tym miejscu jakby gumę taką na przerzutce zapiętą a na ramie pasek tkaniny na rzep zapięty. Cichutko jest i miękko dla przerzutki.

Obijanie się łańcucha to inna sprawa, i chyba nie o to chodziło autorowi. Ale jeśli tak, to najprościej założyć coś na prawą dolną część widełek. Są specjalne osłony na to, ale często drogie, samemu można coś zrobić, np przypiąć zipami do ramy gęsto jakiś mocny materiał.

Napisano

Najtańsze takie osłony to koszt około 10 PLNów, taniej wziąć starą dętkę, przeciąć wzdłóż zgrzewu. Następnie zipami przyczepić końce i finito.

Napisano

Dziękuje wam za rady, jednak się okazało, że ten nieznośny hałas powodował łańcuch uderzając o ramę, od nowości nie zmieniałem go a w zimie bedzie 2 lata jak już na nim jeżdżę i jej już za bardzo rozciągnięty i podskakuje jak baletnica. Przyłożyłem materiał dla sprawdzenia i nie słychać tego "strzelania". Zrobię tak jak radzi @MokryXD i nałożę dętkę w to miejsce, no i oczywiście wymienię łańcuch, korbę też będę musiał bo zauważyłem dużo zębatek startych.

Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam

Napisano
A nieprawda. Przerzutka też może obijać się o ramę i robi to, zwłaszcza zwykłe Shimano. Shadow nie ma tego problemu, i sram. Ja mam na to w tym miejscu jakby gumę taką na przerzutce zapiętą a na ramie pasek tkaniny na rzep zapięty. Cichutko jest i miękko dla przerzutki.

No własnie ja mam ten problem. Przerzutka na nierównościach tak wali o ramę, że mam wrażenie jakby się zaraz coś miało się rozpaść. Regulacją śruba odległości wózka od kasety nic nie daje. Między wkręceniem maksymalnie jej, a wykręceniem nie widzę jakieś widocznej różnicy. Może maksymalnie 2-3mm, ale przecież to jest nic. Jest jakiś sposób, żeby się tego pozbyć. Nie chodzi mi tutaj o osłony, bo to jest leczenie objawów. Zmienić naciąg sprężyny może. Jakbym rozebrał to połączenie ramy przerzutka. :whistling:

Jeżeli łańcuch gibie się bardzo mocno, można spróbować zmienić naciąg sprężyny.

Naciąg sprężyny da się zmienić? Jak? Z tego co widziałem to jest nierozbieralne. Po prostu jest taki naciąg i nic się na to nie poradzi. Po mojemu osłona na trójkąt i tak powinna być Nieważne jaka przerzutka i jak będzie mocno naciągać łańcuch to i tak będzie mniej lub bardziej obijać o ramę przy nierównościach.

U mnie wygląda to tak. Strasznie mnie to denerwuje, bo taka sama przerzutka, ale z lat wcześniejszych działała poprawnie. Altus, który był miał odpowiednią odległość od ramy. Ta nowa to tak blisko po przykręceniu jest jakby się z nią skleiła prawie. :verymad:

http://imageshack.us/a/img267/3982/dscn0771z.jpg

http://imageshack.us/a/img690/4262/dscn0772a.jpg

http://imageshack.us/a/img547/3473/dscn0773.jpg

http://imageshack.us/a/img259/1866/dscn0774e.jpg

Prawidłowo powinno wyglądać to schematycznie tak jak po lewej, a u mnie jest po prawej.

http://imageshack.us/a/img850/1108/ulozenieprzerzutki.png

• Mod Team
Napisano

Przy śrubie mocującej jest zawleczka i można mechanizm sprężyny rozebrać i ją naciągnąć (1 obrót wiecej) ale nie radze bo to naprawdę ciężko złożyć. Regulacje tymi śrubkami dają tyle samo co preload w XCT ...

Napisano

No niestety zgodzę się z ostatnim zdaniem. Zauważyłem to, bo własnie znów spróbowałem pogrzebać przy tym. Wkręciłem maksymalnie śrubę i jakaś tam różnica jest, ale w sumie żadna, bo za mała, żeby rozwiązać problem.

Spróbuję to zrobić z naciągiem sprężyny. Mam starą zajechaną przerzutkę nie nadająca się do niczego. Spróbuję na niej. Jak mi wyjdzie to może wezmę się za obecną. Stara posłuży jako przedmiot doświadczalny. :D

Czyli nic się z tym nie da zrobić w cywilizowany sposób i trzeba kombinować? Inny ALTUS działał poprawnie i miał dobry naciąg. Coś Shimano ostatnio spada z jakością i przemyśleniem swoich wynalazków. :/

• Mod Team
Napisano

można skombinować dłuższy hak np 5mm nie powinien wpłynąć na prace a odsunie kółko od kasety lub oblepić rame gumą w tym miejscu albo najdroższe wyjście kupno shawowa lub srama.

Napisano

albo najdroższe wyjście kupno shawowa lub srama

Tylko Shadow przy lichych manetkach?

Z kolei na Srama też parę groszy trzeba wydać.Najtańsze i przyzwoite manetki(X4),to koszt 110 zł,najtańsza przerzutka 3.0 to 50 zł,klamki Avid FR5,to 40-50 zł.Koszta są,ale warto je ponieść,oczywiście przy wymianie napędu,raczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...