maciekmiszcz Napisano 11 Kwietnia 2006 Napisano 11 Kwietnia 2006 Witam. Chcicalbym sie zapytac czy ktos wie czemu kaseta w moim rowerze posiada bicie tzn kreci sie krzywo tak jakby byla zle nalozona(krzywo). sprawdzilem: kaseta jest prosta(nowa), i dokrecona dobrze. ciagle jednak ma bicie ok 3 mm. czy musze cos z tym zrobic czy sie nie przejmowac?? pozdrawiam
Bizon Napisano 12 Kwietnia 2006 Napisano 12 Kwietnia 2006 Nie wiem z czego to się robi ale powiem Ci tak że moja też ma bicie
easyrider Napisano 12 Kwietnia 2006 Napisano 12 Kwietnia 2006 Większość kaset ma bicie... to jest wina niecentrycznego bębenka piasty, a nie samej kasety - z reguły nie przekracza ono 1/2 mm. Jednak 3 mm to duża przesada, może powodować złe przerzucanie biegów... to przecież ponad połowa odległości między trybami :!!:
maciekmiszcz Napisano 12 Kwietnia 2006 Autor Napisano 12 Kwietnia 2006 troche przesadzilem z tymi 3mm ale jest tak jak mowicie ok 1-2 mm . czyli mam sie nie przejmowac tym??
teddo Napisano 12 Kwietnia 2006 Napisano 12 Kwietnia 2006 tak, nie przejmuj sie tym, szczególnie jeżeli jest to kaseta z jakiejś niskiej grupy osprzętu
teddo Napisano 12 Kwietnia 2006 Napisano 12 Kwietnia 2006 patrz: http://www.bikeworld.pl/?ppg=komentarze&id=733&dzial=3 gościo takiej używa i nie narzeka
maciekmiszcz Napisano 12 Kwietnia 2006 Autor Napisano 12 Kwietnia 2006 hm no fajnie ale nie doczytalem nic na temat tego "bicia". mi kaseta tez sie podoba zobaczymy jak z nia bedzie za pare tys km:)
MIC Napisano 12 Kwietnia 2006 Napisano 12 Kwietnia 2006 Mam 950`tke i ma lekkie bicie ale praktycznie niezauwazalne. A co do tego testu to mocno przezadzony jest. Kaseta wcale nie ma az tak niescieralnych zabkow ale pewnie faktycznie uda mi sie na niej zrobic z 10000km. A totalna bzdura jest jej waga w tym tescie. Facet pisze 370g a w katalogu jest 380g a ja wazylem i wyszlo 449g! EOT
teddo Napisano 13 Kwietnia 2006 Napisano 13 Kwietnia 2006 Trzeba było ją najpierw wyczyścić a potem ważyć ))) A tak na serio to mi sie wydaje, że często wagi różnorakich komponentów rowerkowych bywają celowo zaniżone wyłącznie do celów marketingowych, tylko po to by klient kupił ten produkt a nie inny, bo przecież bardzo wiele osób przy kupnie kieruje się masą części.
Gość kamoreks Napisano 14 Kwietnia 2006 Napisano 14 Kwietnia 2006 Teraz was zaskocze Mam wheelera którego już będe zmieniał i mam tak WIELOTRYB Shimano Megarange...i nie ma wogóle bicia tego do góry i do dołu. Natomiast w rowerze mojeje siostry kaseta TOURNEY jest dosyć duże. Może nawet takie jak pisze kolega, w niczym to nie przeszkadza gdyz to nie bije na boki tylko w góre i w dół.
orlenplock Napisano 24 Kwietnia 2006 Napisano 24 Kwietnia 2006 Wrócę do tematu, gdyż zauważyłem wczoraj u siebie lekkie "pływanie" kasety. Przenosi się to też na delikatny ruch łańcucha. Zastanawiam się czy to jest normalne czy też źle złożyli koło w serwisie?? Całe koło nowe (334 km przebiegu): kaseta i piasta Deore.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.