Skocz do zawartości

[kaseta]Co jest skrzywione?

maciekmiszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chcicalbym sie zapytac czy ktos wie czemu kaseta w moim rowerze posiada bicie tzn kreci sie krzywo tak jakby byla zle nalozona(krzywo). sprawdzilem: kaseta jest prosta(nowa), i dokrecona dobrze. ciagle jednak ma bicie ok 3 mm. czy musze cos z tym zrobic czy sie nie przejmowac?? pozdrawiam

Napisano

Większość kaset ma bicie... to jest wina niecentrycznego bębenka piasty, a nie samej kasety - z reguły nie przekracza ono 1/2 mm.

Jednak 3 mm to duża przesada, może powodować złe przerzucanie biegów... to przecież ponad połowa odległości między trybami :!!:

Napisano

Mam 950`tke i ma lekkie bicie ale praktycznie niezauwazalne.

A co do tego testu to mocno przezadzony jest. Kaseta wcale nie ma az tak niescieralnych zabkow ale pewnie faktycznie uda mi sie na niej zrobic z 10000km. A totalna bzdura jest jej waga w tym tescie. Facet pisze 370g a w katalogu jest 380g a ja wazylem i wyszlo 449g!

EOT

Napisano

Trzeba było ją najpierw wyczyścić a potem ważyć :))))

A tak na serio to mi sie wydaje, że często wagi różnorakich komponentów rowerkowych bywają celowo zaniżone wyłącznie do celów marketingowych, tylko po to by klient kupił ten produkt a nie inny, bo przecież bardzo wiele osób przy kupnie kieruje się masą części.

Gość kamoreks
Napisano

Teraz was zaskocze :)

Mam wheelera którego już będe zmieniał i mam tak WIELOTRYB

Shimano Megarange...i nie ma wogóle bicia tego do góry i do dołu.

Natomiast w rowerze mojeje siostry kaseta TOURNEY jest dosyć duże.

Może nawet takie jak pisze kolega, w niczym to nie przeszkadza gdyz to nie bije na boki tylko w góre i w dół.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wrócę do tematu, gdyż zauważyłem wczoraj u siebie lekkie "pływanie" kasety. Przenosi się to też na delikatny ruch łańcucha. Zastanawiam się czy to jest normalne czy też źle złożyli koło w serwisie??

Całe koło nowe (334 km przebiegu): kaseta i piasta Deore.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...