Skocz do zawartości

[Łańcuch] Jaki dobrać?

WielebnyRayPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam kasetę shimano-hg51 i słabą korbę shimano, którą zmienię na deore na przyszły sezon i razem z nią chce kupić łancuch. Myślę o Wippermannie 904 lub 908(8zł różnicy), ale nie wiem czy nie bedzie za twardy w porównaniu do napędu co spowoduje szybsze zużywanie się kasety jak i korby. Co o tym myślicie?

A może do tego napędu starczy zwykły cn-hg-53?

Napisano

najrozsądniej nabyć 2-3 łańcuchy aby nie zarzynać zębatek i zmieniać je co 500-1000km

ja polecam KMC Z9200 (z mojego doświadczenia nieco wolniej się rozciąga od shimano )ma nierdzewne wykończenie i jest tańszy

Napisano

Słyszałem, że kaseta głównie zużywa się od rozciągniętego łańcucha. Co ma sens logicznie myśląc. Czyli jeżeli zmieniamy często łańcuch to kaseta powinna nam starczyć na kilka takich. Potem wymienić kasetę z łańcuchem, a na końcu czyli po kilku kasetach i łańcuchach cały napęd z korbą. Wiadomo, że nie może być łańcuch za twardy, bo zrobi się odwrotnie. Łańcuch będzie w lepszym stanie niż kaseta. Kasetę będzie trzeba wymienić, a łańcuch będzie dobry. Przy kupnie nowej kasety szkoda, żeby zjadał łańcuch ją, aby się ułożyć.

Na cyklotourze różnica nie jest wcale 8zł, ale jeżeli gdzieś znalazłeś tak jak mówisz, to albo 904 jest przepłacony, albo 908 tani. W każdym razie widzę różnice między tymi dwiema łańcuchami taką, że 904 ma pokryte ogniwa zewnętrzne niklem, a 908 wewnętrzne i zewnętrzne. I przez to ta różnica w cenie. Wytrzymałością się nie różnią pewnie.

http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/25286/503/LANCUCH-WIPPERMANN-CONNEX-904-WIPPERMANN

http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/145723/503/Connex-908-lancuch-9rz-WIPPERMANN

Napisano

Twardość łańcucha to MIT. Zresztą wielokrotnie obalony. Napęd zużywa się z powodu rozciągnięcia łańcucha. Czyli teoretycznie im lepszy łańcuch, tym na dłużej powinien wytrzymać. Teoretycznie.

Inna sprawa, że zakup 904 czy 908 jest mało opłacalny do takiego zestawu. Za te same pieniądze dostaniesz dwa CN-HG53. Zmieniając je co około 500km, przejedziesz na takim napędzie więcej niż na jednym droższym łańcuchu.

Napisano

O to mi właśnie chodziło, dziękuję za pomoc;)

Mam jeszcze pytania:

Czy mogę założyć taką zapinkę do łańcucha Shimano?

spinka WIPPERMANN CONNEX LINK do łańcuchów 9 RZ (2718025819) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Po drugie, jak to jest z zakładaniem tego łańcucha na zmianę. Co ile zmieniać łańcuch, oraz czy zakładać go obojętnie jak czy musi być zakładany w tym samym kierunku i tą samą stroną co wcześniej(jeżeli wiecie o co mi chodzi)?

Czytałem też, że łańcuchy Shimano mają tendencję do pękania, czy to prawda? Jak to się tyczy do HG-53?

Napisano

Po drugie, jak to jest z zakładaniem tego łańcucha na zmianę. Co ile zmieniać łańcuch, oraz czy zakładać go obojętnie jak czy musi być zakładany w tym samym kierunku i tą samą stroną co wcześniej(jeżeli wiecie o co mi chodzi)?

łańcuch założony na zmianę w odwrotną stronę zwiększa jego żywotność,bo bolce ścierają się z jednej strony

• Mod Team
Napisano
łańcuch założony na zmianę w odwrotną stronę zwiększa jego żywotność,bo bolce ścierają się z jednej strony

Możesz jaśniej bo ja jakoś nie potrafię z tego wycisnąć sensu ... Oczywiście łańcuch symetryczny.

Napisano

Nie wiem, po prostu wyjaśniłem co miał przedmówca na myśli;)

Wrócę do Pytnia:

Łańcuch HG-53 jest jak do mnie przyjdzie to będzie skuty czy rozkuty? i Czy mogę zastosować do łańcucha Shimano spinkę Wippermana Connex Link?

• Mod Team
Napisano
Jemu chodzi o to, że łańcuch można "obracać" na drugą stronę, czyli na tą która nie miała kontaktu z napędem;)

Niezależnie w która stronę ciągnie łańcuch i którą stroną sworznie ( piny ) I gniazda w ogniwach wycierają sie zawsze w tym samym miejscu wiec obracanie łańcucha jest ... nie trochę głupie.

Jak przedmówca do łańcucha zastosuj spinkę najlepiej QR czyli quick release a po polskiemu spinke którą w 5sec idzie zdjąć ( bo sa i takie z którymi trzeba ie męczyć a nawet posiadać narzędzia), spinka sie zawsze przyda. Co do samego łańcucha ja w 9 rzędowych używam connexa 800 ale to tylko ja :D

Napisano

Chyba wippermanna 900, bo 900 jest pod 8 rzędów.

Osobiście wolałbym spinke Connex link, stąd moje pytanie czy będzie pasować do łańcucha Shimano hg-53.

I ostatnie pytanie, czy łańcuch jak go dostanę będzie skuty czy rozkuty?

• Mod Team
Napisano

Nie, seria 900 to 9 rzędowa seria 800 to seria 8 rzędowa - prosta logika. Ale ja nie zawsze logicznie składam :D Ja składam tak zeby było dobrze a nie logicznie :D

Napisano

Mam HG-53 sztuk 2. Jestem z nich średnio zadowolony, bo po średnim przebiegu 900 km/łańcuch nie wyglądają zbyt pięknie, a jeden z nich dostał wyraźnego luzu poprzecznego (ale się trzyma). Używam spinek KMC do wszelkich łańcuchów, które posiadam. Dobre spinki, jeszcze mnie nie zawiodły. Mam dwie, co zrobiły po 3tyś km/szt i trzymają się (w przeciwieństwie do łańcucha HG-40).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...