Skocz do zawartości

[stery] jakie łożysko?

FilipEcki

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam, podepnę się pod temat, żeby nie zaśmiecać forum.

Kupiłem nową ramę, jest w drodze, przystosowana do następujących łożysk:

"Headtube diameter: 1 1/8" semi-integrated"

Czy to oznaczą, że część zestawu łożysk jest już w ramie, skoro są półzintegrowane?

Czy w ramie są same bieżnie a trzeba kupić wianki z kulkami, nigdy nie kupowałem ramy bez sterów.

Podpowiedzcie co i jakiej firmy kupić.

Z góry dzięki za informację.

Napisano

Do Sowa,

z tego co napisałeś to masz tylko info że do ramy montuje się stery półzintegorwane w rozmiarze 1 1/8" ( najbardziej powszechne). Bo są również inne rozmiarówki i rodzaje sterów.

Jeżeli nie było na stronie sprzedającego przy produkcie że stery w komplecie to musisz je sam kupić. Tak przynajmniej powinno być. Jak przeglądałem ramy dla siebie to zawsze było napisane że stery w komplecie ( jeżeli były). Poczekaj aż rama dojdzie to będziesz miał pewność. Najlepiej komplet, czyli miski sterów, podkładki, kapsel z gwiazdką ( o ile nie masz już nabitej w sterówce ).

A jakie wybrać to już zależy od Twojego budżetu, gustu. Jest tego naprawdę sporo.

Pozdrawiam

Hej

Napisano

Podpinam się również.

Co to znaczy łożyska maszynowe? Tylko tyle, że są nie rozbieralne? Czym się różnią od np uszczelnianych łożysk kulkowych?

Pytam bo kupiłem stery pół-zintegrowane, które maiły mieć łożyska maszynowe i rzeczywiście są chyba nie rozbieralne ale widać w środku koronki.

Dzięki

Napisano

Są jak najbardziej "maszynowe" z tym że skośne. Do tego maja odpowiednio wyprofilowane obudowy do konkretnego zastosowania.

Nazwa "łożysko maszynowe" dotyczy łożysk które w jednej obudowie mają obie bieżnie i elementy toczne ...

Zwał jak zwał z łożysk maszynowych z dużym uogólnieniem wykluczamy łożyska na wianki i tyle :)

Każde łożysko maszynowe jest rozbieralne ( w końcu jakoś to musieli poskładać) większość tylko raz :).

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...