FilipEcki Napisano 16 Października 2012 Napisano 16 Października 2012 Witam. W sterach FSA The Pig rozwaliło mi się łożysko na dole. Problem w tym, że nie można nigdzie takiego dostać a stare wyrzuciłem i nie ma jak dobrać. Na tym zdjęciu widać jak takie łożysko wygląda : http://static.rowerowy.com/GetFile/3595/prod_843_2.jpg Da się gdzieś takie kupić? Chodzi o to z większymi kulkami. Pozdrawiam.
adas651 Napisano 17 Października 2012 Napisano 17 Października 2012 dostac taki sam wianek bedzie cieżko, ale bedą ci pasowały kulki z suportu lub piast bodajże 1/4 cala z łatwością dostaniesz w sklepie rowerowym
sowa56 Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Witam, podepnę się pod temat, żeby nie zaśmiecać forum. Kupiłem nową ramę, jest w drodze, przystosowana do następujących łożysk: "Headtube diameter: 1 1/8" semi-integrated" Czy to oznaczą, że część zestawu łożysk jest już w ramie, skoro są półzintegrowane? Czy w ramie są same bieżnie a trzeba kupić wianki z kulkami, nigdy nie kupowałem ramy bez sterów. Podpowiedzcie co i jakiej firmy kupić. Z góry dzięki za informację.
outta82 Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Do Sowa, z tego co napisałeś to masz tylko info że do ramy montuje się stery półzintegorwane w rozmiarze 1 1/8" ( najbardziej powszechne). Bo są również inne rozmiarówki i rodzaje sterów. Jeżeli nie było na stronie sprzedającego przy produkcie że stery w komplecie to musisz je sam kupić. Tak przynajmniej powinno być. Jak przeglądałem ramy dla siebie to zawsze było napisane że stery w komplecie ( jeżeli były). Poczekaj aż rama dojdzie to będziesz miał pewność. Najlepiej komplet, czyli miski sterów, podkładki, kapsel z gwiazdką ( o ile nie masz już nabitej w sterówce ). A jakie wybrać to już zależy od Twojego budżetu, gustu. Jest tego naprawdę sporo. Pozdrawiam Hej
siimon Napisano 14 Listopada 2012 Napisano 14 Listopada 2012 Podpinam się również. Co to znaczy łożyska maszynowe? Tylko tyle, że są nie rozbieralne? Czym się różnią od np uszczelnianych łożysk kulkowych? Pytam bo kupiłem stery pół-zintegrowane, które maiły mieć łożyska maszynowe i rzeczywiście są chyba nie rozbieralne ale widać w środku koronki. Dzięki
Rulez Napisano 14 Listopada 2012 Napisano 14 Listopada 2012 Faktycznie nie są to łożyska "maszynowe" nazywają się ACB,w tym łożysku kulki nie działają tak jak w zwykłym łożysku kulkowym, a tutaj lektura : http://download.bikeboard.pl/pdf/integracja2.pdf
rzezniol Napisano 14 Listopada 2012 Napisano 14 Listopada 2012 Są jak najbardziej "maszynowe" z tym że skośne. Do tego maja odpowiednio wyprofilowane obudowy do konkretnego zastosowania. Nazwa "łożysko maszynowe" dotyczy łożysk które w jednej obudowie mają obie bieżnie i elementy toczne ... Zwał jak zwał z łożysk maszynowych z dużym uogólnieniem wykluczamy łożyska na wianki i tyle Każde łożysko maszynowe jest rozbieralne ( w końcu jakoś to musieli poskładać) większość tylko raz . Pozdro
Rulez Napisano 14 Listopada 2012 Napisano 14 Listopada 2012 Nie ma czegoś takiego jak "łożysko maszynowe" to jest wymysł ...
siimon Napisano 15 Listopada 2012 Napisano 15 Listopada 2012 No właśnie wiedziałem, że niema takiego typu łożysko i zastanawiałem się co kryje się pod tą nazwą... Dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.