Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] jaki wybrac budzet 600zł max

KrzYchuu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Poszukuje amortyzatora około 100mm, do max 600zł. Niekoniecznie musi być nowy.

Musi pasować pod hamulce olejowe Magura HS 33.

Dotychczasowy amortyzator to suntour raidon powietrzny zrobiłem ma nim z 20 000km i co mnie w nim wkurza to że jak jeżdzę w zimie to schodzi szybko z niego powietrze i trzeba jechać do rowerowego i pompować. Dodatkowo jak jeżdzę w deszczu to woda do niego się wlewa. Kiedyś po maratonie w ogóle mi nie działał bo było na full wody w nim.

Jeżdzę głównie po mieście jakieś 85%. 10% to lasy i 5% mocniejsze góry.

Waże 65kg.

Nie wiem czego szukać by nie było tak samo jak w tym moim poprzednim. Ponieważ jeźdzę cały rok i miło by było gdyby w zimie też działał no i nie wymagał jakiś przeglądów zbyt często itd.

b8045-u8254_orig.JPG

Napisano

W tej chwili jest deficyt na amory z pivotami pod V-brake.

Aktualnie na allegro z sensownych nowych amortyzatorów to tylko nowa RS Tora:

http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-tora-tk-coil-2012-z-piwotami-i2711363340.html

Do jej plusów można zaliczyć to, że jest wytrzymała, ale jej praca pozostawia wiele do życzenia poza tym jest sprężynowa więc nie będziesz mógł jej precyzyjnie dopasować pod swoją wagę (poza wymianą sprężyny) no i jest ciężka.

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się jeszcze nad starszym Suntourem Epiconem bo wyróżnia się nad nowymi tym że występuje w wersji z piwotami.

Napisano

Dzięki za pomoc właśnie myślałem nad starym Epiconem, tylko czy posłuży mi długo taki sprzęcik, zależy mi na wytrzymałości niekoniecznie na tym bym musiał jakoś idealnie dostosować do swojej wagi itd.

Ważne by amortyzował nierówności. Nie jestem znawcą więc nie mam wielkich wymagań co do pracy.

Ciekawy ten ROCK SHOX TORA TK COIL

Te wszystkie są powietrzne tak?

A te z wyższej klasy też są powietrzne? Bo szczerze powiedziawszy ten aktualny mój amor troszkę mnie zniechęcił do powietrznych. Nagle gdy temperatura spadła poniżej zera rozregulował się do dziś go nie mogłem naprawić. Do tego rdzewieją golenie. Aha i nie chce by był cięższy od aktualnego.

Napisano

Nie, Tora jest sprężynowa, od siebie dodałbym jeszcze Spinnera Reasona, który od czasu do czasu pojawia się na Allegro w sensownej cenie (teraz wisi za ok. 800 zł), albo jakiegoś Manitou z demontażu.

Napisano

ten skareb jest świetny, powietrzny, lekki, za dużo nie ważysz więc wiotki nie będzie, w tej cenie dobre rozwiązanie ;)

Nie chcesz nic cięższego od raidona ? on wazy z 2100g, a skareb 1600, porównaj sam ...

Napisano

W tym konkretnym skarebie moje wątpliwości budzi stan goleni, niby można to zeszlifować, żeby nie kaleczyło uszczelek, ale ja bym się w to nie pchał. I toto ma jeszcze wloty microlube...

• Mod Team
Napisano

Jak dla mnie nie ma nic niebezpiecznego dla uszczelek ale fajny by było jak by można było zmacac samemu. Po za tym wideł widać w stanie dobrym anoda elegancka ( poza tymi rysami ) z czego mozna wnioskować ze wiele nie pracował a na pewno nie w ciężkich warunkach.

Napisano

To może zaproponuję coś od siebie: http://allegro.pl/amortyzator-rst-first-platinium-air-26-1-1-8-i2717282107.html

waga ok 1550g, więc za tą cenę nic innego nowego nie znajdziesz. Sam mam od roku posiadam ten model. Przejechałem nim ponad 3tys. , nie robiłem żadnego jeszcze w nim serwisu, powietrze trzyma, jedyny defekt jaki miałem to zablokowało się pokrętło od blokowania goleni, ale po spryskaniu brunoxem na drugi dzień puściło :)

Napisano

Jak dla mnie nie ma nic niebezpiecznego dla uszczelek.

Spotkała mnie podobna przykrość - skancerowana goleń. Niestety - zadziory potrafią uszkodzić uszczelkę. Wygładzenie zadziorów daje tyle, że nie kaleczą one gumy, ale niestety, gładkość w miejscu szlifu już nie ta i raptem kilkucentymetrowy kawałek z mniejszym poślizgiem wyczuwalnie upośledza pracę amortyzatora.

• Mod Team
Napisano

Wiadomo ze zadziory kaleczą jezeli sa na tamtym zdjeciu jednak nie dostrzegłem niczego groźnego. No ale zdjęcie zdjęciem trzeba pomacać zawsze :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...