Skocz do zawartości

[Amortyzator] zoom tracker 550

Razor1911

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, z rowerze siostry jest zamontowany ten pseudo amortyzator, lepszego nie potrzebuje a ja muszę go rozebrać. I tu moje pytanie jak ? Od góry są korki które wystarczy pociągnąć i wychodzą, dalej w środku nic, jest jakaś śruba niby ale nic do niej nie pasuje -.- Od dołu są śruby które da się odkręcić na około 1,5 cm. a dalej przeskakują. Więc może macie jakieś pomysły jak to rozebrać ? Pytam jak rozebrać, nie piszcie mi tu wawalić i kupić nowy, że to szit itp. bo wiem o tym, ale siostra lepszego nie poptrzebuje.

Napisano

Swojego czasu również jeździłem na jakimś wytworze amortyzatoro-podobnym firmy zoom. Pewnego słonecznego dnia wpadłem na pomysł aby go popsikać wd40. Po tym zabiegu zaczął "pracować" o wiele lepiej. Jeśli chodzi Ci o zmiękczenie go to taki sposób powinien zadziałać :D

Napisano

Jeżeli Ci przeskakują śruby od dołu to spróbuj puknąć je młotkiem gumowym i dalej odkręcić. Może puszczą. To, że złożyli to nie oznacza, że da się go w domu rozłożyć i złożyć, zęby działał. W etapie produkcji mogli dać jakieś nity, albo zespawać, lub stopić metal i złożyli, ale w domu tego nie zrobisz. Jeżeli wygląda tak jak na rysunku poniżej to chyba da się odkrecić. Wiem, zę w takich amortyzatorach tanich to pod czarnymikorkami z pół metra w dół jest nit, albo śruba na imbu i nie da się do niej dostac nie mając jakiegoś psejcalnego długiego klucza. O nicie to zapomnij. Ogóleni to prawda, że szkoda zacgodu z rozbieraniem. Zapsikaj albo zalej go olejem i zacznie chodzić dobrze. Chyba, że już się założyłeś, że go rozbierzesz. :D

http://img375.imageshack.us/img375/3838/1006214l.jpg

• 3 miesiące temu...
Napisano

Sorry za odkop, mam ten sam "amortyzator" i udało się to rozkręcić bez uszkodzenia ciała!Po odkręceniu korków od góry widać śruby imbusowe :> Przedłużka klucz i jazda.Poszło bez problemu.Dla tych którzy posiadają te cuda techniki dedykuję ten post.Jeszcze raz sorry za odkop ale musiał to napisać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...