xswistaqx Napisano 1 Października 2012 Napisano 1 Października 2012 Z racji tego, że nie planuję używać roweru do jazdy wyłącznie w spdkach (oraz z racji tego, że zakup Trance'a X4 uszczuplił mój portfel i kupowanie od razu pedałów+butów uważam za niepotrzebne "obciążenie") zastanawiam się jakiego rozwiązania użyć. PD-M520 z nakładkami mają swoje oczywiste zalety (dobra konstrukcja+możliwość zdjęcia nakładek+niska cena) ale obawiam się, że nakładki z racji tego, że są z plastiku będą słabej jakości, miękkie i długo nie posłużą. Drugą opcją są PD-A530, które oprócz zauważalnie wyższej ceny są jednostronne z założenia dzięki czemu platforma wygląda solidnie i nie budzi takich wątpliwości jak nakładka. Jedynym co powstrzymuje mnie od zakupu A530 jest znaczna różnica w cenie pomiędzy nimi a M520. Kiedyś ponoć były dostępne po ~130zł co by mnie satysfakcjonowało ale teraz jeszcze na tak niską cenę nie trafiłem. Stąd też pytanie czy ktoś ma doświadczenie z tymi nakładkami i wie jak się sprawują lub też wie gdzie można A530 dostać w akceptowalnej cenie.
DuzyMarek Napisano 1 Października 2012 Napisano 1 Października 2012 Z racji tego, że nie planuję używać roweru do jazdy wyłącznie w spdkach (oraz z racji tego, że zakup Trance'a X4 uszczuplił mój portfel i kupowanie od razu pedałów+butów uważam za niepotrzebne "obciążenie") zastanawiam się jakiego rozwiązania użyć. PD-M520 z nakładkami mają swoje oczywiste zalety (dobra konstrukcja+możliwość zdjęcia nakładek+niska cena) ale obawiam się, że nakładki z racji tego, że są z plastiku będą słabej jakości, miękkie i długo nie posłużą. Drugą opcją są PD-A530, które oprócz zauważalnie wyższej ceny są jednostronne z założenia dzięki czemu platforma wygląda solidnie i nie budzi takich wątpliwości jak nakładka. Jedynym co powstrzymuje mnie od zakupu A530 jest znaczna różnica w cenie pomiędzy nimi a M520. Kiedyś ponoć były dostępne po ~130zł co by mnie satysfakcjonowało ale teraz jeszcze na tak niską cenę nie trafiłem. Stąd też pytanie czy ktoś ma doświadczenie z tymi nakładkami i wie jak się sprawują lub też wie gdzie można A530 dostać w akceptowalnej cenie. Mam PD-M520 i te nakładki od Shimano i jak dla mnie są one trochę za wąskie. Mam dużą stopę (48) i jeździłem akurat w sandałach, które mają odrobinę szerszą niż zwykłe buty podeszwę. Nie ma takiego komfortu jak na zwykłych pedałach. Druga opcja jest mi nieznana więc się nie wypowiem.
xswistaqx Napisano 2 Października 2012 Autor Napisano 2 Października 2012 A mając założone nakładki nie przeszkadzają one w korzystaniu z SPD po drugiej stronie pedała?
bva Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 Te nakładki zazwyczaj się ściąga kiedy sa nieporzebne, taka ich istota... Uzywam nakładek z M770 kiedy wiozę córkę na foteliku i swoją rolę spełniają, natomiast na pedałowanie po trudniejszym terenie bym sie raczej nie zdecydował. Przy ściągniu nakladek warto wspomóc się srubokrętem (do odginania jednej z cześci), zeby nie uszkodzic tworzywa.
zafkiel Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Nakładki dobra rzecz, czasami się przydają jak chcesz w cywilnych butach pochodzić. Przez jakiś czas w ogóle ich nie wypinałem z pedałów i nie przeszkadzały w jeździe w SPD. Jedyny mankament to to że na postoju pedały zawsze mi się odwracają nakładkami do dołu i stawiając nogi na pedały trzeba je odwracać stopami. No i mi trochę trzeszczą, ale to tylko jak się naprawdę mocno naciśnie na pedały.
xswistaqx Napisano 3 Października 2012 Autor Napisano 3 Października 2012 Wygląda na to, że zdecyduję się na M520+nakładki zwłaszcza, że dostępne są nieco szersze zamienniki BBB za ~35zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.