Skocz do zawartości

[pedały] Shimano PD-M520+nakładki vs PD-A530

xswistaqx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z racji tego, że nie planuję używać roweru do jazdy wyłącznie w spdkach (oraz z racji tego, że zakup Trance'a X4 uszczuplił mój portfel i kupowanie od razu pedałów+butów uważam za niepotrzebne "obciążenie") zastanawiam się jakiego rozwiązania użyć. PD-M520 z nakładkami mają swoje oczywiste zalety (dobra konstrukcja+możliwość zdjęcia nakładek+niska cena) ale obawiam się, że nakładki z racji tego, że są z plastiku będą słabej jakości, miękkie i długo nie posłużą. Drugą opcją są PD-A530, które oprócz zauważalnie wyższej ceny są jednostronne z założenia dzięki czemu platforma wygląda solidnie i nie budzi takich wątpliwości jak nakładka.

Jedynym co powstrzymuje mnie od zakupu A530 jest znaczna różnica w cenie pomiędzy nimi a M520. Kiedyś ponoć były dostępne po ~130zł co by mnie satysfakcjonowało ale teraz jeszcze na tak niską cenę nie trafiłem.

Stąd też pytanie czy ktoś ma doświadczenie z tymi nakładkami i wie jak się sprawują lub też wie gdzie można A530 dostać w akceptowalnej cenie.

Napisano

Z racji tego, że nie planuję używać roweru do jazdy wyłącznie w spdkach (oraz z racji tego, że zakup Trance'a X4 uszczuplił mój portfel i kupowanie od razu pedałów+butów uważam za niepotrzebne "obciążenie") zastanawiam się jakiego rozwiązania użyć. PD-M520 z nakładkami mają swoje oczywiste zalety (dobra konstrukcja+możliwość zdjęcia nakładek+niska cena) ale obawiam się, że nakładki z racji tego, że są z plastiku będą słabej jakości, miękkie i długo nie posłużą. Drugą opcją są PD-A530, które oprócz zauważalnie wyższej ceny są jednostronne z założenia dzięki czemu platforma wygląda solidnie i nie budzi takich wątpliwości jak nakładka.

Jedynym co powstrzymuje mnie od zakupu A530 jest znaczna różnica w cenie pomiędzy nimi a M520. Kiedyś ponoć były dostępne po ~130zł co by mnie satysfakcjonowało ale teraz jeszcze na tak niską cenę nie trafiłem.

Stąd też pytanie czy ktoś ma doświadczenie z tymi nakładkami i wie jak się sprawują lub też wie gdzie można A530 dostać w akceptowalnej cenie.

Mam PD-M520 i te nakładki od Shimano i jak dla mnie są one trochę za wąskie. Mam dużą stopę (48) i jeździłem akurat w sandałach, które mają odrobinę szerszą niż zwykłe buty podeszwę. Nie ma takiego komfortu jak na zwykłych pedałach.

Druga opcja jest mi nieznana więc się nie wypowiem.

Napisano

Te nakładki zazwyczaj się ściąga kiedy sa nieporzebne, taka ich istota... Uzywam nakładek z M770 kiedy wiozę córkę na foteliku i swoją rolę spełniają, natomiast na pedałowanie po trudniejszym terenie bym sie raczej nie zdecydował. Przy ściągniu nakladek warto wspomóc się srubokrętem (do odginania jednej z cześci), zeby nie uszkodzic tworzywa.

Napisano

Nakładki dobra rzecz, czasami się przydają jak chcesz w cywilnych butach pochodzić. Przez jakiś czas w ogóle ich nie wypinałem z pedałów i nie przeszkadzały w jeździe w SPD. Jedyny mankament to to że na postoju pedały zawsze mi się odwracają nakładkami do dołu i stawiając nogi na pedały trzeba je odwracać stopami. No i mi trochę trzeszczą, ale to tylko jak się naprawdę mocno naciśnie na pedały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...