Skocz do zawartości

[klamkomanetki]SRAM do przerzutki Shimano

Haligowka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, planuję zakup klamkomanetek 10rzedowych SRAM Rival lub Force do swojej szosówki, w której posiadam hamulce i przerzutkę tylną SHIMANO 105. Moje pytanie jest takie, czy wyżej wymieniona konfiguracja będzie dobrze działała? Czy jednak takie zestawienie nie jest kompatybilne?

Napisano

lol, czemu niby? Sram jest w pełni kompatybilny z shimano. tylko kasetę i łańcuch też musisz mieć 10rz. Shimano/Sram nie zagrają z Campą, ale ze sobą nawzajem owszem.

Napisano

Nie zagrają. Szosowe przerzutki srama mają takie same przełożenie wyciągu linki jak grupy mtb srama w wersji 10sp. 10 sp shimano nie jest kompatybilne z 10sp srama.

Przerzutka 105tka będzie pracować tylko z klamkomanetkami shimano.

Napisano

lol, czemu niby? Sram jest w pełni kompatybilny z shimano...

Nie wszystko SRAM jest kompatybilne z Shimano.

A najlepiej IMHO nie mixować, tylko trzymać się grupy ;)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Sram szosowy jest w 100 procentach kompatybilny z sramem mtb.

Nie wszystko SRAM jest kompatybilne z Shimano.

A najlepiej IMHO nie mixować, tylko trzymać się grupy ;)

Nie widzę żadnego uzasadnienia dla niemiksowania komponentów, miałem różne kombinacje zależnie od potrzeb i możliwości.

• 2 miesiące temu...
Napisano · Ukryte przez safian, 9 Marca 2013 - Brak powodu
Ukryte przez safian, 9 Marca 2013 - Brak powodu

witam, msm tylna przerzutke sram rival na zbyciu jesli jestes zainteresowany.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Postanawiam nieco bardziej zagłębić się w temat. Mniemam że nie ma żadnego problemu aby dostroić (przejściowo na jakiś czas) przerzutke rivala i klamki rivala 10 rzędowe do kasety 8 rzędowej wraz z łańcuchem? I drugie pytanie jest takie, czy hamulce i przerzutka przednia shimano 105 będą działały na tym sprzęcie poprawnie? z tym drugim pytaniem, kiedyś wiązały się już pewne kontrowersje, wiec wolę się upewnić :) Pozdrawiam

Napisano

NIe wiem jak można w jakikolwiek sposób dostroić manetkę obsługującą 10 biegów tak by "trafiała" przerzutką pod zębatki kasety 8sp.

Przednie przerzutki shimano będą obsłużone przez rivala, hamulce również.

Napisano

Sęk w tym, że ja też na to patrze z niemożliwościa, ale myślałem, że może jest jakaś możliwośc dostrojenia tak by nie korzystać z dwóch skrajnych przełożeń? Czy będzie ciągle skakalo?

Napisano

Ale jak chcesz to ustawić skoro manetka przesuwa przerzutkę mniej niż wynosi odległość między sąsiadującymi koronkami w kasecie 8sp?

Napisano

Nie no ja wiem, wszystko rozumiem, ale czy faktycznie nie ma takiej szansy żeby to jakoś hulało? to rozwiązanie jest tymczasowe i planuje jeździć na nim max 3 miesiace, bo niestety innej możliwości na ten moment nie mam...

Napisano

Rozumiesz ale pytasz o szansę :) Więc jednak nie rozumiesz. Elementarna matematyka/proporcje, cokolwiek z tej dziedziny: manetka ciągnie mniej linki, przerzutka wykonuje krótki ruch by przesunąć się o tyle ile wynosi odstęp między węziej ustawionymi koronkami kasety 10sp. Kaseta 8sp ma o dwa przełożenia mniej, koronki ustawione szerzej, więc jak chcesz to ustawić? W najlepszym przypadku będzie wrzucać na kilka biegów z rzężeniem. W resztę nie trafi.

Jak bardzo chcesz w kolejnym poście mogę napisać to samo :)

Napisano

Chyba usilnie chcę usłyszeć, ze jednak się da :D no ale mniejsza o to, czy kasety srama shimano campy są takie same? czy jednak występują jakieś różnice? Jeśli tak to czy bardzo to wpływa na pracę mechanizmu?

Napisano

To napiszę: da się. Tak lepiej?.... :)

Kasety Campagnolo pasują do bębenków piast tej firmy, mają inne wycięcia wielowypustu, nie są więc kompatybilne.

Kasety obu producentów S są wymienne względem siebie i pracują z innymi komponentami napędów konkurencji.

Napisano

ale powiedz, po co szukać jednorazowo oszczędności, skoro można raz dopłacić i mieć spokój na dłużej? Jak kupisz łańcuch 9, szybciej zjedzie Ci kasetę-będziesz miał do wymiany i łańcuch, i kasetę. Zamiast tego mógłbyś dopłacić teraz do łańcucha 10rz, przejechać na nim parę tys. km i przy następnej wymianie łańcucha nie martwić się jeszcze o kasetę...

No ale Twój rower, Twoje pieniądze i Twoje decyzje ;)

Napisano

Nie nie, łańcuch 9 rzędowy leży prawie nowy i nieużywany w domu na regale (przejechane około 400km) Dlatego, skoro mam prawie nowy łancuch, chciałem spytać czy jest możliwośc połączenia tego wszystkiego :)

Napisano

Niestety, takie rozwiązanie się nie sprawdza do końca, założylem na próbę i okazuje się, że jest troszke za mało miejsca w kasecie na łańcuch, szczególnie w tych niższych koronkach...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...