Skocz do zawartości

[sklep] Bikestacja - zaplatanie kół - opinie użytkowniów

slav4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako że wyszukiwarka nie zwraca żadnych wyników z haseł /bikestacja + zaplatanie/, niniejszym pozwalam sobie założyć nowy temat. Kilka osób zdecydowanie mi odradzało zaplot u nich; kilka nie miało uwag. Ale to za mała "próba statystyczna", stąd pytanie "do ogółu"

1. Naprawdę są tacy słabi jako kołodzieje ? W końcu "ileś tam" kółeczek już zmajstrowali......

2.Nyple alu, a mosiężne. Wiem że alu lubią się zapiekać. Parę gramów więcej na mosiądzu nie gra roli, tak więc poproszę pro i contra dla alu i mosiądza.

Aha, jakby to miało jakieś znaczenie secik jak następuje:

Piasty DT Swiss 240s centerlock:

przód: fifteen 15mm

tył: 142/12

Obręcze FRM XMD 333 czarne, czerwone lub białe

Szprychy CN Spoke Aero 424 czarne

Nyple Sapim alu czerwone

Napisano

ocena - pozytywna

Mam koła od nich półtora roku. Przejechały ok. 1000 km. Niedużo ale głównie w trudnym terenie. Nadal są sztywne i proste. Jestem z nich bardzo zadowolony. Jest to zestaw SLX FH-M665, XM317, DT Champion.

Napisano

Jakieś 3 lata temu zamówiłem sobie u nich kółka (piasty XTR, obręcz DT-Swiss XR 4.1, szprychy SAPIM Race 1,8 i nyple Alu SAPIM) Przejechałem na nich niecały sezon może 1500km bez żadnego znęcania się nad sprzętem ;) i niestety szprychy zaczęły mi się luzować do tego stopnia że podczas jazdy słyszałem jak się obcierają i pykają na zakrętach :woot: Koła musiałem sobie sam poodciągać i później było wszystko git :) Może już teraz nauczyli się zaplatać te koła :whistling: albo zawsze umieli tylko ja akurat miałem pecha :confused:

Koła które mam teraz na tych samych szprychach i piastach + nowe nyple też alu i nowe obręcze DT X455 zaplotłem sobie sam (zgłębiając przez dłuższy czas tajniki zaplatania). Przejechane mają jakieś 4000km + sporo tegorocznych maratonów i szczerze mówiąc nie musiałem ich nawet centrować.

Napisano

ocena - pozytywna

Ja mam od nich tylne koło na 240s, xr400, alu nyple i sapim dlight. Przejechałem 700km i koło nadal jest idealnie proste, a szprychy mocno napięte. Pewnie po 1500km musiałbym podciągnąć szprychy, ale wątpię czy w ogóle tyle przejadę na tym kole :)

Napisano · Ukryte przez Andrew, 23 Listopada 2012 - usuwam offtop zostawiając same opinie użytkowników
Ukryte przez Andrew, 23 Listopada 2012 - usuwam offtop zostawiając same opinie użytkowników

Jak na moj gust, troche za duzo mieli tych wpadek.

Mosiadz tez sie lubi zapiec. W sumie, najwazniejsze jest to, co sie daje pomiedzy polaczenie nypel-szprycha. Tym bardziej jak sie jezdzi w zasolonym srodowisku (wybrzeze, solone zimowe drogi).

Alu nyple po paru sezonach suchej jazdy, potrafia miec juz dosyc. Strzelaja, a przy probie odkrecenia, rozsypuja sie. Ostatnio musialem przebudowac tylne kolo na alu sapimach. Zalozylem ponownie te same nyple.

Napisano

ocena - pozytywna

zamawiałem u nich koło na dt e530, novatec 811 i dt competition, nyple mosiężne.

Wszystko spoko, koło proste, szprychy dość dobrze naciągnięte - na razie niewiele przejechałem, ale problemów nie ma.

Z czasem pewnie będzie trzeba trochę dociągnąć szprychy, no ale to norma ;)

ogólnie to trochę się bałem po mieszanych opiniach na forum, ale jak na razie nie mam do czego się przyczepić

Napisano

Z czasem pewnie będzie trzeba trochę dociągnąć szprychy, no ale to norma ;)

No właśnie nie :angry2: Dobrze zaplecionych kół nie trzeba ponownie naciągać... nie wiem skąd takie farmazony krążą po internecie :wallbash: W kole nie ma się co układać to nie linka od przerzutki... raz naciągnięte szprych na wzajem się wzmacniają... sekret tkwi w odpowiednim naprężaniu szprych. No i nie tylko... :027: Zaplatanie kół od strony technicznej nie jest trudne i wiele osób to robi ale z jakim efektem... mało szczytnym... niestety :devil: tkwi w szczegółach.

Napisano

ocena - pozytywna

Dwa razy zamawiałem w bikestacji i wszystko było ok oprócz czasu wysyłki( cos koło tydonia od wpłaty) Koła były w mojej opinii dobrze zaplecione, tylnie koło

rozcentrowało sie po około 3000km ale przy mojej wadze i tak byłem w szoku jak długo obyło sie bez centry. Widziałem dużo negatywnych opinii na temat sklepu jednak ceny mają naprawdę konkurencyjne więc jak Ci nie zależy na szybkiej realizacji to polecam.

• 2 tygodnie później...
Napisano · Ukryte przez Andrew, 23 Listopada 2012 - usuwam offtop zostawiając same opinie użytkowników
Ukryte przez Andrew, 23 Listopada 2012 - usuwam offtop zostawiając same opinie użytkowników

Mój kumpel w serwisie zaplatał już ze 2 razy w ciagu roku koła ludzim po przejechaniu dosłownie 500-1000km którzy kupowali w Bikestacji, więc no niestety trzeba dobrze trafić, bo raz jest pieknie a raz do niczego sie nie nadają

• 4 tygodnie później...
Napisano

ocena - pozytywna

Ja zamawiałem u nich koła 1,5 roku temu na novatecach 711/712,obręcze mavic xm317,szprychy dt swiss.Przejechały do tej pory 7 tyś.i jest ok były tylko dwa razy naciągane. powiedziałem im przez telefon ,że ważę 100kgi zaproponowali mi sami nyple z przodu alu a z tyłu mosiężne.polecam ,naprawdę dobre koła.jak lubisz mocny naciąg kół to zaznacz w zamówieniu.pozdro,przemek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...