tipvip Napisano 24 Września 2012 Napisano 24 Września 2012 Witam, Będę zmieniał kasetę tylną i łańcuch w swoim rowerze. W tej chwili mój rower wygląda tak: Rama – Kellys Majestic Amor – RockShox Recon SL Manetki – Shimano XT Przerzutki –Shimano XT Korba –Shimano XT Hamulce – Shimano V-brake Kaseta – Shimano Deore Łańcuch – Shimano Deore Koła –Mavic Opony – Schwalbe Kierownica, siodło – KBIX pro race. Zastanawiam się, co kupić. Czy zostać na poziomie Deore i wydać 140zł za kasetę + łańcuch, czy lepiej dopłacić do kasety XT i łańcucha XTR, to wyjdzie jakieś 300-320zł. Kumpel mi mówi że się nie opłaca, bo ja nie jeżdżę wyczynowo i Deore mi wystarczy w zupełności gdyż go nie zużyję. Ale mi bardziej chodzi o precyzje i płynność zmiany biegów, czy na XT+XTR będę miał zauważalnie lepszą?
Mod Team michuuu Napisano 24 Września 2012 Mod Team Napisano 24 Września 2012 Trwałość: http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/14719/498/KASETA-DEORE-XT-CS-M770-SHIMANO i http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/25286/503/LANCUCH-WIPPERMANN-CONNEX-904-WIPPERMANN
Mod Team Puklus Napisano 24 Września 2012 Mod Team Napisano 24 Września 2012 porządny set, ewentualnie c9 do zestawu czyli campagnolo record c9 łańcuch.
lesieque Napisano 24 Września 2012 Napisano 24 Września 2012 To wszystko zalezy od tego jak jeździsz. Jeżeli rowerek traktujesz dobrze tzn dbasz o napęd, często smarujesz i czyścisz to DEORE powinno Ci w zupełności wystarczyć. Jasne, że XT/XTR jest bardziej wytrzymała, ale każdą kasete mozna zajechać w 1kkm jak nie mniej. Ja jeździłem na XT kaseta + XT łancuch wyciągnał sie dość szybko łańcuch (startuje na maratonach, ale wg mnie odpowiednio dbałem o napęd) w jednym z serwisów polecili mi SRAMa 970, bo niby wytrzymalszy, pojeździłem potestowałem na 3 różnych łancuchach i musze przyznać, że nie potrzebowałem więcej czasu żeby rozwalić SRAM-a. swoją drogą chcesz napęd zminiać już na nowy rok czy śmigasz jeszcze w tym roku? coraz gorsza pogoda sie robi, więc nie wiem czy na rekreacyjne wypady na błotko, deszcz a za pewien czas sól napęd wysokiej klasy czytaj XT/XTR ma sens
tipvip Napisano 25 Września 2012 Autor Napisano 25 Września 2012 Cześć, Zimą raczej jazdę na rowerze sobie odpuszczę, nie mam ubrań odpowiednich, a w budżecie ich nie planowałem, no i zużywa się bardzo mocno rower zimą tak, że przeczekam mrozy i sól. Jak byłem na serwisie amora gość mi powiedział, że tylna kaseta i łańcuch są do wymiany i łożyska w tylnej piaście też lub cała piasta – powiedział, że zależy ile tam jest łożysk 2 czy 4, jak rozbierze to będzie wiedział. Do zimy zostało już nie dużo i dużo już nie pojeżdżę i też nie bardzo chce bo koleś z serwisu mi mówił że jak walne 1000km to ten łańcuch może mi przednią zębatkę zjechać ale 300km to spokojnie i nic się nie stanie. Pod koniec stycznia wymienię sobie i go wysmaruje, i już w lutym jak będzie się robiło cieplej będę startował. Chyba zdecyduje się na XT + odpowiedni łańcuch zawsze to pewnej no i zresztą pozostałe części roweru są takiego samego poziomu.
lesieque Napisano 25 Września 2012 Napisano 25 Września 2012 Mój znajomy w serwisie pokazał mi kasete SLX na której jego klient zrobił ok 10 tys km i wyglądała na serio nieźle. Oczywiście nie ściga się, ale jeździ długie wycieczki kilku dniowe razem z sakwami, więc obciążenie dla napędu jest spore. Z tym, że regularnie zmienia łańcuch co 500 km. Ma 3 albo 4 łańcuchy dokładnie nie pamiętam i wszystko wygląda bardzo ładnie. Tak więc, jeżeli nie chcesz wydawać duzo więcej, a waga nie robi dla Ciebie znaczącej różnicy to SLX wystarczy, ale nie schodziłbym poniżej tej właśnie klasy.
Spekulant Napisano 25 Września 2012 Napisano 25 Września 2012 W kasetę bym nie inwestował ogromnych pieniędzy, deore jest bardzo wytrzymała. Ja mam teraz osobiście CS-HG61, która jest niewiele droższa i po całym sezonie nie widzę dużej różnicy jeśli chodzi o stan tej kasety. Jeżdżę na łańcuchu xt, ale też polecam łańcuchy connexa. Na siódemkowym napędzie działały u mnie wyśmienicie. Jeśli chodzi o wytrzymałość to bardzo ważne jest utrzymywanie napędu w czystym stanie i regularne smarowanie.
Vidoq Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 A ja mam złe doświadczenia z łańcuchami Wippermana 904. Wyciągnął się równie szybko co Shimano HG73. Teraz katuję Campagnolo C9 i jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.