Skocz do zawartości

[kaseta + łancuch] - co kupić

tipvip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Będę zmieniał kasetę tylną i łańcuch w swoim rowerze.

W tej chwili mój rower wygląda tak:

Rama – Kellys Majestic

Amor – RockShox Recon SL

Manetki – Shimano XT

Przerzutki –Shimano XT

Korba –Shimano XT

Hamulce – Shimano V-brake

Kaseta – Shimano Deore

Łańcuch – Shimano Deore

Koła –Mavic

Opony – Schwalbe

Kierownica, siodło – KBIX pro race.

Zastanawiam się, co kupić.

Czy zostać na poziomie Deore i wydać 140zł za kasetę + łańcuch, czy lepiej dopłacić do kasety XT i łańcucha XTR, to wyjdzie jakieś 300-320zł.

Kumpel mi mówi że się nie opłaca, bo ja nie jeżdżę wyczynowo i Deore mi wystarczy w zupełności gdyż go nie zużyję. Ale mi bardziej chodzi o precyzje i płynność zmiany biegów, czy na XT+XTR będę miał zauważalnie lepszą?

Napisano

To wszystko zalezy od tego jak jeździsz. Jeżeli rowerek traktujesz dobrze tzn dbasz o napęd, często smarujesz i czyścisz to DEORE powinno Ci w zupełności wystarczyć. Jasne, że XT/XTR jest bardziej wytrzymała, ale każdą kasete mozna zajechać w 1kkm jak nie mniej. Ja jeździłem na XT kaseta + XT łancuch wyciągnał sie dość szybko łańcuch (startuje na maratonach, ale wg mnie odpowiednio dbałem o napęd) w jednym z serwisów polecili mi SRAMa 970, bo niby wytrzymalszy, pojeździłem potestowałem na 3 różnych łancuchach i musze przyznać, że nie potrzebowałem więcej czasu żeby rozwalić SRAM-a.

swoją drogą chcesz napęd zminiać już na nowy rok czy śmigasz jeszcze w tym roku? coraz gorsza pogoda sie robi, więc nie wiem czy na rekreacyjne wypady na błotko, deszcz a za pewien czas sól napęd wysokiej klasy czytaj XT/XTR ma sens

Napisano

Cześć,

Zimą raczej jazdę na rowerze sobie odpuszczę, nie mam ubrań odpowiednich, a w budżecie ich nie planowałem, no i zużywa się bardzo mocno rower zimą tak, że przeczekam mrozy i sól.

Jak byłem na serwisie amora gość mi powiedział, że tylna kaseta i łańcuch są do wymiany i łożyska w tylnej piaście też lub cała piasta – powiedział, że zależy ile tam jest łożysk 2 czy 4, jak rozbierze to będzie wiedział.

Do zimy zostało już nie dużo i dużo już nie pojeżdżę i też nie bardzo chce bo koleś z serwisu mi mówił że jak walne 1000km to ten łańcuch może mi przednią zębatkę zjechać ale 300km to spokojnie i nic się nie stanie.

Pod koniec stycznia wymienię sobie i go wysmaruje, i już w lutym jak będzie się robiło cieplej będę startował.

Chyba zdecyduje się na XT + odpowiedni łańcuch zawsze to pewnej no i zresztą pozostałe części roweru są takiego samego poziomu.

Napisano

Mój znajomy w serwisie pokazał mi kasete SLX na której jego klient zrobił ok 10 tys km i wyglądała na serio nieźle. Oczywiście nie ściga się, ale jeździ długie wycieczki kilku dniowe razem z sakwami, więc obciążenie dla napędu jest spore. Z tym, że regularnie zmienia łańcuch co 500 km. Ma 3 albo 4 łańcuchy dokładnie nie pamiętam i wszystko wygląda bardzo ładnie. Tak więc, jeżeli nie chcesz wydawać duzo więcej, a waga nie robi dla Ciebie znaczącej różnicy to SLX wystarczy, ale nie schodziłbym poniżej tej właśnie klasy.

Napisano

W kasetę bym nie inwestował ogromnych pieniędzy, deore jest bardzo wytrzymała. Ja mam teraz osobiście CS-HG61, która jest niewiele droższa i po całym sezonie nie widzę dużej różnicy jeśli chodzi o stan tej kasety. Jeżdżę na łańcuchu xt, ale też polecam łańcuchy connexa. Na siódemkowym napędzie działały u mnie wyśmienicie. Jeśli chodzi o wytrzymałość to bardzo ważne jest utrzymywanie napędu w czystym stanie i regularne smarowanie.

Napisano

A ja mam złe doświadczenia z łańcuchami Wippermana 904. Wyciągnął się równie szybko co Shimano HG73. Teraz katuję Campagnolo C9 i jak na razie jestem bardzo zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...