Skocz do zawartości

[manetki] rapidfire

bigwalus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć !

Planuje wymianę przedniej części napędu - docelowo nowa przednia przerzutka downswing (teraz mam upswing i strasznie łapie luzy), do tego jakaś nowa manetka rapidfire + klamka (w tej chwili mam klamkomanetki EF50)

I teraz mam pytanie

1. Czy przy takiej wymianie konieczna jest wymiana linki, pancerzy i tego wszystkiego na nowe ?

2. Czy manetka rapidfire (alivio) zadziała z dowolną przerzutką - np tak aby założyć na razie samą klamkę i manetkę a śmigać na starej przerzutce (acera)

Napisano
1. Czy przy takiej wymianie konieczna jest wymiana linki, pancerzy i tego wszystkiego na nowe ?

Jeżeli są w dobrym stanie to nie.

2. Czy manetka rapidfire (alivio) zadziała z dowolną przerzutką - np tak aby założyć na razie samą klamkę i manetkę a śmigać na starej przerzutce (acera)

Dowolna manetka będzie pracować z dowolną przerzutką, byle by:

1) Przerzutka obsługiwała tyle rzędów co manetka. 7-rzędowy tourney nie zadziała z 9-rzędową manetką.

2) Maneta miała tyle samo rzędów co napęd.

3) Wypadałoby żeby napęd był tego samego producenta. Sram i Shimano były swego czasu niekompatybilne.

Napisano

Czyli jeżeli mam napęd 3x8, przerzutki 3x8 (altus x acera) to jak durzuce do tego manetki 3x8 (alivio rapidfire) to wszystko będzie śmigało okej ?

Ale np jak podepnę na przód taką manetkę do syfnego altusa to nie będe musiał sie męczyć z wrzucaniem przerzutek "w górę" jak do tej pory ?? (trzeba przytrzymać aby wyskoczył łańcuch) Czy może za to także odpowiada sam mechanizm przerzutki ????

• Mod Team
Napisano

Za to, że biegi nie chcą wskakiwać po ruchu dźwigni przerzutki zależy głównie do regulacji przerzutki.

Jeśli przerzutka ma duże luzy to też upośledza jej pracę, często na tyle, że jej regulacja nie przynosi efektu.

Skoro masz luzy na przedniej przerzutce to warto ją wymienić, a manetki zostawić na razie w spokoju.

Tak jak pisałeś, masz przerzutkę topswing, które z reguły szybciej łapią luzy niż downswing.

Natomiast w przerzutce downswing ciężej przerzuca się biegi z racji konstrukcji, ale mamy zaletę w postaci wolniej łapanych luzów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...