czmiel Napisano 8 Września 2012 Napisano 8 Września 2012 Jak w temacie. Jaka spinka do tego łańcucha kierunkowego?
lyndowss Napisano 8 Września 2012 Napisano 8 Września 2012 Też spinka kierunkowa. Shimano ją sprzedaje. Podobno są one jednorazowe co jest śmiechem. Nie przejmuj się i używaj ją kilka razy. Sprzedają je chyba po 3 sztuki i są dosyć drogie niestety.
kamfan Napisano 8 Września 2012 Napisano 8 Września 2012 do łańcucha kierunkowego, można spokojnie stosować dowolne spinki tylko oczywiście o odpowiedniej "rzędowości"
lyndowss Napisano 8 Września 2012 Napisano 8 Września 2012 Kiedyś na forum był poruszany temat kierunkowości łańcuchów i faktycznie wyszło na to, że jest jakaś różnica i napęd nie działa dobrze jak się zamieni stronami. Uważam więc, że jeżeli założysz nie kierunkową spinkę to też mogą być problemy w pracy. Jednak nie jestem w stu procentach pewien. Niech się ktoś wypowie kto ma doświadczenie z tymi napędami.
kamfan Napisano 8 Września 2012 Napisano 8 Września 2012 kierunek zakładania łańcucha kierunkowego jak sama nazwa wskazuje ma znaczenie, ale nie rozumiem co do tego ma spinka niekierunkowa? Ona pracuje dobrze w każdym kierunku. Jestem na 100% pewny, że można takiej spinki używać, bo 1.) jest to logiczne; 2.) sam tak jeżdżę i nie ma problemów
ukaniex Napisano 8 Września 2012 Napisano 8 Września 2012 Zależy jakiej spinki używasz. W przypadku np. KMC, faktycznie nie ma to znaczenia ale np. Connex ma juz spinke którą należy założyć w odpowiednim kierunku. Wrzuce później kawałek artykułu na ten temat z bB. Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2
czmiel Napisano 9 Września 2012 Autor Napisano 9 Września 2012 Ok, dzięki za odpowiedzi. Ponieważ chciałbym wreszcie kupić tę spinkę, więc mam tu dwie propozycje. Która będzie lepsza? http://allegro.pl/2-x-spinka-kmc-do-lancucha-9-rzedowego-xtrabike-i2580638922.html http://allegro.pl/spinka-wippermann-connex-link-do-lancuchow-9-rz-i2567000172.html
tobo Napisano 9 Września 2012 Napisano 9 Września 2012 Kmc, sram. Używam obu. Kierunkowość łańcucha wiąże się ze zmianą biegów - a spinka to tylko jedno, zewnętrzne ogniwo. Przy ponad 50 zewnętrznych (takich jak spinka) musiałbyś mieć wyjątkowe szczęście żeby przy zmianach biegów nieustannie trafiać na spinkę
czmiel Napisano 9 Września 2012 Autor Napisano 9 Września 2012 Mały dylemat się pojawił. Otóż, myślałem, że łańcuch jest 9-rzędowy (bo taką mam kasetę), jednak po zmierzeniu okazało się, że jest 10-rzędowy. Ponoć CN 6700 nie ma nawet wersji 9-rzędowej, ale to jest akurat nieważne. Kwestia teraz jest taka. Chcę jeździć na dwa łańcuchy. Jaki kupić drugi? 9-rzędowy, by bardziej pasował do kasety, czy może 10-rzędowy, by oba łańcuchy były takie same?
lyndowss Napisano 9 Września 2012 Napisano 9 Września 2012 9 rzędowy. Jest tańszy i nie będziesz miał problemów ze spinką itp. Dlaczego masz łańcuch 10 rzędowy?
czmiel Napisano 9 Września 2012 Autor Napisano 9 Września 2012 9 rzędowy. Jest tańszy i nie będziesz miał problemów ze spinką itp. Dlaczego masz łańcuch 10 rzędowy? Dlaczego? Nie pytaj się mnie Taki jest od nowości. Ponoć nie stanowi to problemu (zresztą z użytkowania mogę to potwierdzić). No ale wiadomo, że lepiej by było 9-rzędowy mieć. Który wybrać(do Ultegry)? http://www.cyklomania.pl/index.php?p111,shimano-hg-93-hg93-xt-ultegra-na-9-box http://www.cyklomania.pl/index.php?p2295,kmc-lancuch-x-9-sl-srebrny-9s-116ogniw
lyndowss Napisano 9 Września 2012 Napisano 9 Września 2012 Maniak! Za to dodaj, że 9 rzędowy jest bardziej wytrzymalszy, nie potrzebuje takiej precyzji i jest tańszy. Jak dla mnie te parę gramów nie zrobiłoby różnicy. Który wybrać(do Ultegry)? Shimano HG-93 HG93 XT Ultegra na 9 BOX :: Cyklomania KMC łańcuch X-9-SL srebrny 9s 116ogniw :: Cyklomania Dlaczego taki przestrzał cenowy?
czmiel Napisano 9 Września 2012 Autor Napisano 9 Września 2012 10tka jest lżejsza niż 9tka Czyli zostałbyś na 10tce jednak? Może to mieć jakieś konsekwencje dla napędu? W sumie, przy mojej torbie podsiodłowej(plecaku w zasadzie) tych kilka gram nie zrobi różnicy
lyndowss Napisano 9 Września 2012 Napisano 9 Września 2012 Jeżeli dobrze Ci się na tym jeździ i nic się nie dzieje to nie powinno być. Teoretycznie jak pomyśleć to kaseta na 9 rzędów jest szersza od łańcucha 10 rzędów, więc mogłaby go rozpychać. Wiadomo jednak, że jakaś tam tolerancja jest i to nie mała. Nie straszę Cię tylko. Jeżeli Ci wszystko dobrze nachodzi i nie ma problemu z działaniem teraz to nie powinno być jak zakupisz inny łańcuch też 10 rzędów. Śmiało kupuj.
czmiel Napisano 9 Września 2012 Autor Napisano 9 Września 2012 @lyndowss Szczerze? Nie robi mi to takiej różnicy, jak długo wiem, że ten droższy jest wart swojej ceny.
tobo Napisano 9 Września 2012 Napisano 9 Września 2012 Utarło się, że nowsze - mniej trwałe, lżejsze - mniej trwałe, co do łańcucha - węższy - mniej trwały. Jeśli go masz to używaj, drugi kup 9tkę, bo będzie tańszy. Jeżeli dobrze Ci się na tym jeździ i nic się nie dzieje to nie powinno być. Teoretycznie jak pomyśleć to kaseta na 9 rzędów jest szersza od łańcucha 10 rzędów, więc mogłaby go rozpychać. Wiadomo jednak, że jakaś tam tolerancja jest i to nie mała. Nie straszę Cię tylko. Jeżeli Ci wszystko dobrze nachodzi i nie ma problemu z działaniem teraz to nie powinno być jak zakupisz inny łańcuch też 10 rzędów. Śmiało kupuj. Rozpychać łańcuch? Przecież zęby kasety i zębatek korby nie wchodzą w ogniwa łańcucha jak szpadel w glebę
czmiel Napisano 9 Września 2012 Autor Napisano 9 Września 2012 Ostatecznie zdecydowałem się na 9-tkę. Zobaczę jak będzie chodzić i jeśli lepiej to w przyszłości i 10-tkę może zamienię. Teraz tylko kwestia, jaki? Nie ukrywam, że chciałbym zamówić w tym sklepie, bo robię zamówienie zbiorowe i po prostu bym wszystko za jednym zamachem trzasnął. Który wybrać z tych tutaj: http://www.cyklomania.pl/index.php?k20,czesci-lancuchy
lyndowss Napisano 9 Września 2012 Napisano 9 Września 2012 Ja bym wziął ten. KMC robi dobre łańcuchy i nie ustępują w niczym SRAM, czy Shimano. W ogóle to KMC robi łańcuchy dla Shimano. http://www.cyklomania.pl/index.php?p2294,kmc-lancuch-x-9-93-9s-116ogniw Rozpychać łańcuch? Przecież zęby kasety i zębatek korby nie wchodzą w ogniwa łańcucha jak szpadel w glebę Napisałem to, ale nie wprost. O to mi chodziło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.