jayjay Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Witam Mam spory problem z wyciszeniem napędu w moim rowerze. Chodzi o terkotanie podczas jazdy. Częściowo problem został rozwiązany, gdy wyregulowałem przednią przerzutkę, jednak nadal ten dźwięk jest słyszalny i mocno denerwujący. Dźwięk ustaje, gdy przestaję kręcić korbą - kręcę, to znowu terkocze. Łańcuch i zębatki były czyszczone, użyłem Finish Line'a Cross Country, jednak nic to nie zmieniło. Wydaje mi się, że terkot dobiega z okolic tylnej przerzutki (Sram 7.0), a konkretnie wózka. Kółka w nim są już mocno zużyte - łożyska w kiepskim stanie i starte zęby. Czy to możliwe, że one właśnie są powodem mojego problemu? Czy szukać przyczyny gdzie indziej?
lyndowss Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Wyreguluj tylną przerzutkę. Może łańcuch jest wyciągnięty.
Alpek Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Łańcuch tam by nie terkotał tylko przerzutka. Więc trzeba ją wyregulować chyba że masz zgiętą.
lyndowss Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Właśnie, że by terkotał, bo jak łańcuch do zębatek nie do końca pasuje to daje taki terkoczący dźwięk. Wymieniałeś, robiłeś coś w napędzie?
jayjay Napisano 5 Września 2012 Autor Napisano 5 Września 2012 Rower kupiłem używany około miesiąca temu. Podobno niedawno była w nim wymieniana kaseta i zębatki w korbie. Łańcuch nie wiem jaki ma przebieg. A przerzutka może być źle wyregulowana, jeśli bez problemu zmienia przełożenia? (każdy bieg wchodzi gładko).
lyndowss Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 To ktoś ładnie wymieniał napęd. Wymienił korbę i kasetę, a łańcucha nie. Jeżeli to prawda co Ci powiedział sprzedawca to jak kupisz nowy łańcuch i wymienisz powinno być po sprawie. Lekką regulację i tak bym zalecił chociaż to raczej nie wina przerzutki. Wrzuć zdjęcia zębatek korby i kasety. Tylko wyraźne, tak żeby można było się przyjrzeć.
slav4 Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 2i regulaminu A rozkuwałeś łańcuch do mycia ?
jayjay Napisano 6 Września 2012 Autor Napisano 6 Września 2012 Łańcuch mam SRAMa ze spinką, więc nie było potrzeby rozkuwania go Myślałem, że po jakimś czasie od czyszczenia się uciszy, ale zrobiłem już pewnie koło 200 km i jak terkotał, tak terkocze. Co prawda nie miałem benzyny ekstrakcyjnej, więc czyściłem go szczoteczką w wodzie płynem do naczyń. Zdjęcia wstawię dziś.
slav4 Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Nieważne. Znaczy: rozpinałeś a to na jedno wychodzi.Zwróć uwagę na przeplecenie łańcucha wokół kółek przez wózek tylnej przerzutki. Na wózku jest - nie wiem jak to nazwać - "taka blaszka". Łańcuch ma być POD nią, a nie NAD. Sam czasem robię taki błąd jak mi się śpieszy i objawy - wypisz, wymaluj takie jak Twoje.</p>
jayjay Napisano 6 Września 2012 Autor Napisano 6 Września 2012 Łańcuch w wózku dotyka tylko kółek, więc jest dobrze założony. Dodaję zdjęcia: http://imageshack.us/g/207/img0593zg.jpg/ Wiem, że trochę już syf, ale i tak nie wpływa to w żaden sposób na dźwięki, które wydaje napęd (niedługo go wyczyszczę ) I czy mi się zdaje, czy hak jest nieźle wykrzywiony?
beskid Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Ja tu widzę na pewno krzywy wózek. Nie dużo ale jednak
Mod Team michuuu Napisano 6 Września 2012 Mod Team Napisano 6 Września 2012 Krzywy wózek, łańcuch ociera o lewą albo prawą stronę. Sprawdź czy nie ma śladów od łańcucha.
JeruTheDamaja Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Mi to wygląda raczej na krzywy hak od przerzutki
beskid Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Hak swoją drogą i od jego prostowania bym zaczął co nie zmienia faktu, że wózek też być morze trzeba będzie naprostować. Czy aby ta przerzutka czymś nie dostała albo nie próbował się w zębatki wkręcić np. patyk??
jayjay Napisano 6 Września 2012 Autor Napisano 6 Września 2012 Odkąd mam ten rower, to nic złego się jej nie przytrafiło; a co robił poprzedni właściciel, to nie wiem. Kupiłem go w takim stanie i niestety nie zwróciłem uwagi na przerzutkę.
beskid Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Wszystko da się naprawić spokojnie. Maja XT niedawno wyglądała dużo gorzej a po reanimacji wróciła do życia. Tu nie ma więcej jak 10 min roboty.
jayjay Napisano 6 Września 2012 Autor Napisano 6 Września 2012 Ok, to teraz jakbyście mogli, to napiszcie mi proszę, jak to chałupniczym sposobem naprawić
JeruTheDamaja Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Prostuj hak i obadaj sprawę. Ja mam akurat wózek od XT-ka pęknięty i muszę coś z tym zrobić. Mam go w trzech częściach i czeka na spawy Co będzie dalej jestem ciekawy
beskid Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Zżuć łańcuch poza zębatki korby lub jak masz spinkę to rozepnij. Wykręć imbusem przerzutkę i ją zostaw niech wisi na lince. Ostatnio robił mi to kolega i zabij mnie ale nie pamiętam co konkretnie wkręcił w hak (tu niech pomogą inni) a nie chcę palnąć głupoty czy to aby nie była jakaś stara ośka czy wystająca śruba. Potem dłuższa rurka w tę powiedzmy śrubę i odginasz delikatnie do góry. Nie jest bardzo krzywy więc powinno dać radę lub po prostu go wykręć dalej w imadło, francuz w dłoń i prostuj.
jayjay Napisano 9 Września 2012 Autor Napisano 9 Września 2012 Słuchajcie, Rozebrałem wózek przerzutki. Czy mi się wydaje, czy kółeczka, które są w nim powinny tworzyć jedną całość z łożyskiem? Bo u mnie jest osobno część metalowa i plastikowe kółko.
lyndowss Napisano 9 Września 2012 Napisano 9 Września 2012 Jest dobrze. Tak to powinno wyglądać. http://nokautimg3.pl/p-b1-35-b135f112d892610ef3322aa29cb05c55500x500/kolko-przerzutki-rd-m340.jpg Są też bardziej skomplikowane patenty. Np. http://nokautimg1.pl/p-46-a2-46a2bacb9604d4d8c8c9faaf0dc284b4500x500/wewnetrzna-czesc-wozka-do-przerzutki-tylnej-x-9.jpg
jayjay Napisano 9 Września 2012 Autor Napisano 9 Września 2012 To mnie uspokoiłeś w moim przypadku jest akurat ten bardziej skomplikowany patent. Co nie zmienia faktu, że kółka i tak są do wymiany, bo miejscami już zębów nie mają.
tobo Napisano 9 Września 2012 Napisano 9 Września 2012 Masz klucz imbusowy 5 mm? Ja używam do prostowania haka długiej piątki, wkładam ją dłuższym końcem do śruby mocującej przerzutkę do haka i używam jako dźwigni. W hak można też wkręcić oś przedniego koła - masz dwie płaszczyzny ustawione wobec siebie, krzywiznę haka widać bez problemu.
jayjay Napisano 16 Września 2012 Autor Napisano 16 Września 2012 Póki co, wszystko się komplikuje ;D Kupiłem nowy hak - stary był pogięty w różne strony, nie chciało mi się bawić z nim. Przy montowaniu przerzutki padła linka, rozwarstwiła się na długości ok 20 cm i blokowała się w pancerzu. Ale ok, wywaliłem pancerz i dało się to jakoś poskładać i działa. Ale terkot nadal jest, przerzutkę wyregulowałem, wózek naprostowałem - nic to nie dało. Cały czas zastanawiają mnie kółka w wózku (taki mam http://image.ceneo.pl/data/products/17334752/i-sram-wewnetrzna-czesc-wozka-do-przerzutki-tylnej-x-9-gs-sredni-wozek.jpg), szczególnie to górne ma spore luzy wokół tej metolowej części przypominającej bębenek rewolweru (dodatkowo ta część przylega do obudowy wózka, więc chyba brakuje kilku elementów). Czy to może być problemem? Bo ewidentnie dźwięk dobiega z tyłu.
no1 Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 Mam ten sam problem. Na początku myślałem że to wina rozciągniętego łańcucha, ale po wymianie (razem z kasetą) terkotanie nadal występuje. Jak będę miał kase to wymienię kółeczka tylnej przerzutki, ich zdarcie oceniam na 50%. Przykładając ucho do górnego kółeczka wyraźnie słychać że to ono generuje największy hałas.. może pomoże
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.