Skocz do zawartości

[Cały napęd]Terkotanie napędu - wina wózka przerzutki?

jayjay

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam spory problem z wyciszeniem napędu w moim rowerze. Chodzi o terkotanie podczas jazdy. Częściowo problem został rozwiązany, gdy wyregulowałem przednią przerzutkę, jednak nadal ten dźwięk jest słyszalny i mocno denerwujący. Dźwięk ustaje, gdy przestaję kręcić korbą - kręcę, to znowu terkocze. Łańcuch i zębatki były czyszczone, użyłem Finish Line'a Cross Country, jednak nic to nie zmieniło. Wydaje mi się, że terkot dobiega z okolic tylnej przerzutki (Sram 7.0), a konkretnie wózka. Kółka w nim są już mocno zużyte - łożyska w kiepskim stanie i starte zęby.

Czy to możliwe, że one właśnie są powodem mojego problemu? Czy szukać przyczyny gdzie indziej?

Napisano

Rower kupiłem używany około miesiąca temu. Podobno niedawno była w nim wymieniana kaseta i zębatki w korbie. Łańcuch nie wiem jaki ma przebieg. A przerzutka może być źle wyregulowana, jeśli bez problemu zmienia przełożenia? (każdy bieg wchodzi gładko).

Napisano

To ktoś ładnie wymieniał napęd. Wymienił korbę i kasetę, a łańcucha nie. Jeżeli to prawda co Ci powiedział sprzedawca to jak kupisz nowy łańcuch i wymienisz powinno być po sprawie. Lekką regulację i tak bym zalecił chociaż to raczej nie wina przerzutki. Wrzuć zdjęcia zębatek korby i kasety. Tylko wyraźne, tak żeby można było się przyjrzeć.

Napisano

Łańcuch mam SRAMa ze spinką, więc nie było potrzeby rozkuwania go ;) Myślałem, że po jakimś czasie od czyszczenia się uciszy, ale zrobiłem już pewnie koło 200 km i jak terkotał, tak terkocze. Co prawda nie miałem benzyny ekstrakcyjnej, więc czyściłem go szczoteczką w wodzie płynem do naczyń.

Zdjęcia wstawię dziś.

Napisano

Nieważne. Znaczy: rozpinałeś a to na jedno wychodzi.Zwróć uwagę na przeplecenie łańcucha wokół kółek przez wózek tylnej przerzutki. Na wózku jest - nie wiem jak to nazwać - "taka blaszka". Łańcuch ma być POD nią, a nie NAD. Sam czasem robię taki błąd jak mi się śpieszy i objawy - wypisz, wymaluj takie jak Twoje.</p>

Napisano

Hak swoją drogą i od jego prostowania bym zaczął co nie zmienia faktu, że wózek też być morze trzeba będzie naprostować. Czy aby ta przerzutka czymś nie dostała albo nie próbował się w zębatki wkręcić np. patyk??

Napisano

Odkąd mam ten rower, to nic złego się jej nie przytrafiło; a co robił poprzedni właściciel, to nie wiem. Kupiłem go w takim stanie i niestety nie zwróciłem uwagi na przerzutkę.

Napisano

Wszystko da się naprawić spokojnie. Maja XT niedawno wyglądała dużo gorzej a po reanimacji wróciła do życia. Tu nie ma więcej jak 10 min roboty.

Napisano

Zżuć łańcuch poza zębatki korby lub jak masz spinkę to rozepnij. Wykręć imbusem przerzutkę i ją zostaw niech wisi na lince. Ostatnio robił mi to kolega i zabij mnie ale nie pamiętam co konkretnie wkręcił w hak (tu niech pomogą inni) a nie chcę palnąć głupoty czy to aby nie była jakaś stara ośka czy wystająca śruba. Potem dłuższa rurka w tę powiedzmy śrubę i odginasz delikatnie do góry. Nie jest bardzo krzywy więc powinno dać radę lub po prostu go wykręć dalej w imadło, francuz w dłoń i prostuj.

Napisano

Słuchajcie, Rozebrałem wózek przerzutki. Czy mi się wydaje, czy kółeczka, które są w nim powinny tworzyć jedną całość z łożyskiem? Bo u mnie jest osobno część metalowa i plastikowe kółko.

Napisano

To mnie uspokoiłeś ;) w moim przypadku jest akurat ten bardziej skomplikowany patent. Co nie zmienia faktu, że kółka i tak są do wymiany, bo miejscami już zębów nie mają.

Napisano

Masz klucz imbusowy 5 mm? Ja używam do prostowania haka długiej piątki, wkładam ją dłuższym końcem do śruby mocującej przerzutkę do haka i używam jako dźwigni.

W hak można też wkręcić oś przedniego koła - masz dwie płaszczyzny ustawione wobec siebie, krzywiznę haka widać bez problemu.

Napisano

Póki co, wszystko się komplikuje ;D

Kupiłem nowy hak - stary był pogięty w różne strony, nie chciało mi się bawić z nim. Przy montowaniu przerzutki padła linka, rozwarstwiła się na długości ok 20 cm i blokowała się w pancerzu. Ale ok, wywaliłem pancerz i dało się to jakoś poskładać i działa. Ale terkot nadal jest, przerzutkę wyregulowałem, wózek naprostowałem - nic to nie dało. Cały czas zastanawiają mnie kółka w wózku (taki mam http://image.ceneo.pl/data/products/17334752/i-sram-wewnetrzna-czesc-wozka-do-przerzutki-tylnej-x-9-gs-sredni-wozek.jpg), szczególnie to górne ma spore luzy wokół tej metolowej części przypominającej bębenek rewolweru ;) (dodatkowo ta część przylega do obudowy wózka, więc chyba brakuje kilku elementów). Czy to może być problemem? Bo ewidentnie dźwięk dobiega z tyłu.

Napisano

Mam ten sam problem. Na początku myślałem że to wina rozciągniętego łańcucha, ale po wymianie (razem z kasetą) terkotanie nadal występuje. Jak będę miał kase to wymienię kółeczka tylnej przerzutki, ich zdarcie oceniam na 50%. Przykładając ucho do górnego kółeczka wyraźnie słychać że to ono generuje największy hałas.. może pomoże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...