Skocz do zawartości

[łańcuch, urwany] Pytania laika w tych sprawach

Tomaszwinner

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Posiadam rower MBIKE Renegade 0.5 2009.

Niestety dzisiaj podczas zmiany biegów łańcuch się zakleszczył (w to takie co przesuwa i nakierowywuje łańcuch) w efekcie czego się urwał...

Jestem laikiem w tych sprawach.

Tak więc muszę kupić nowy łańcuch...

Na BikeBoard w specyfikacji dowiedziałem się, że to jest Shimano CN-HG53. Czy to na pewno on?

Kolejna sprawa jak taki łańcuch założyć? Na Allegro oferują spinki, ale czy to będzie dobrze działać?

Pozdrawiam!

Napisano

Rozkuj 2 ogniwa i go zepnij (nie wypychaj do końca pina) - w serwisie go naprawią za kilka zł, ewentualnie spinka za 5zł i przy okazji możesz zdejmować łańcuch bez rozkuwacza

Napisano

Nie kupuj żadnego nowego łańcucha tylko spinke za 5 zł. Jest to bardzo przydatne. Możesz zdejmowac łańcuch ile chcesz i z powrotem go nakładać. Sam na swoim łańcuchu mam spinke :) Bardziej bedzie ci sie to opłacać ;)

Napisano

masz tu link ze SPINKĄ

http://allegro.pl/nowa-spinka-sram-power-lock-10sp-i2482848013.html

Są też tańsze albo droższe. Dałem ci przykładową. Wystarczy że te ogniwo wygięte zdejmiesz i na jej miejsce dasz tą spinke. Max 10 minut roboty. Tylko po nałożeniu dobrze naciągnij łańcuch aby ci nie spadła. I gotowe bedzie do jazdy :)

Tak naprawde nie musisz uzyc skuwacza aby zdjąc te ogniwo, jesli zalezy ci na czasie to wes śrubokręt krzyżakowy i młotek.

Jak jest ten Tak jakby bolec trzymający ogniwo wybij go młotkiem i tym śrubokrętem. Potem nałóż spinke i ok :)

Napisano

Wszystko fajnie tylko ze on ma lancuch 9spd, a Ty podrzucasz link na 10spd

Owszem ale dałem mu przykładowy link do spinki by zobaczył jak to wygląda ;)

Napisano

Niestety u mnie w mieście w rowerowym mają tylko takie do zaklepania. Mogę kupić taką? Tata powiedział, że mi pomoże w montażu takiego czegoś (zaklepaniu) :)

Przy okazji i tak muszę Mu kupić nową dętkę (bo do Jego Renegade 0.6 napompował 5 bar, a max jest 3,7 xD)

Napisano

Niestety u mnie w mieście w rowerowym mają tylko takie do zaklepania. Mogę kupić taką? Tata powiedział, że mi pomoże w montażu takiego czegoś (zaklepaniu) :)

Przy okazji i tak muszę Mu kupić nową dętkę (bo do Jego Renegade 0.6 napompował 5 bar, a max jest 3,7 xD)

Mówisz chyba o pinie, czyli bolcu takim samym jakim połączone są normalnie poszczególne ogniwa.

Ja bym tego nie klepał tylko kupił skuwacz, który się jeszcze wiele razy przyda.

Możesz kupić na allegro - plus wysyłka listem, nie powinno być drożej niż w stacjonarnym sklepie.

• Mod Team
Napisano

Gdybyś jednak pokusił się o kupno spinki i skuwacza, to tu masz fajny tutorial: http://mslonik.pl/rowery/technika/210-zakladamy-spink-do-lancucha. Myślę, że przy jego pomocy bez problemu poradziłbyś sobie. Jak te pierdółki zamówisz z neta to wyniesie cię to jakieś 15-20zł (spinka 5, skuwacz 10 + wysyłka). Skuwacz na pewno jeszcze ci się kiedyś przyda. Nie wiadomo czy w najbliższym czasie znowu nie zdarzy ci się zerwać łańcucha. Poza tym spinka daje możliwość łatwego i wygodnego czyszczenia łańcucha. Wybór należy do ciebie. :)

Napisano

Spinki i tak nie założysz bez skuwacza bo trzeba usunąć tą blaszkę.

Ja bym wywalił jedno ogniwo i jeździł dalej.

dsc0274dt.jpg

Czyli mam nic nie kupować? Wywalić ogniwo i co dalej?

• Mod Team
Napisano

To co masz na czerwono to w przypadku gdy nie chcesz spinki, po prostu wywalasz to co jest na czerwono zaznaczone i skuwasz. Jeżeli chcesz spinkę to tylko te rozgięte blaszki wywalić i w ich miejsce dać spinkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...