Tomaszwinner Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Witam! Posiadam rower MBIKE Renegade 0.5 2009. Niestety dzisiaj podczas zmiany biegów łańcuch się zakleszczył (w to takie co przesuwa i nakierowywuje łańcuch) w efekcie czego się urwał... Jestem laikiem w tych sprawach. Tak więc muszę kupić nowy łańcuch... Na BikeBoard w specyfikacji dowiedziałem się, że to jest Shimano CN-HG53. Czy to na pewno on? Kolejna sprawa jak taki łańcuch założyć? Na Allegro oferują spinki, ale czy to będzie dobrze działać? Pozdrawiam!
szliri Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Rozkuj 2 ogniwa i go zepnij (nie wypychaj do końca pina) - w serwisie go naprawią za kilka zł, ewentualnie spinka za 5zł i przy okazji możesz zdejmować łańcuch bez rozkuwacza
Fenthin Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Nie musisz wymieniać łańcucha. Kup spinkę, załóż i będziesz miał po kłopocie.
Tomaszwinner Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Napisano 6 Sierpnia 2012 I nie będzie żadnej różnicy w działaniu? Jutro rano wrzucę zdjęcia jak to wygląda.
Fenthin Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Spinka ma wymiary typowego ogniwa zewnętrznego. Nie może być żadnych problemów.
kkSliwa5 Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Nie kupuj żadnego nowego łańcucha tylko spinke za 5 zł. Jest to bardzo przydatne. Możesz zdejmowac łańcuch ile chcesz i z powrotem go nakładać. Sam na swoim łańcuchu mam spinke Bardziej bedzie ci sie to opłacać
Tomaszwinner Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Napisano 7 Sierpnia 2012 Tak to wygląda po złożeniu, trzyma się tak, że za chwilę spadnie: A więc co powinienem kupić? Najlepiej prosze o link i czy trudno coś takiego zrobić?
szliri Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 kup spinkę i ją zmontuj w google masz tutorial
marpok Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Nie jest trudno ...kup sobie spinke, np. taka http://allegro.pl/sp...2521770617.html , a do rozkucia lancucha bedziesz potrzebowal czegos takiego (przykladowy link, mozna i taniej) http://allegro.pl/ke...2525782327.html , wkladasz w to cos to rozwalone ogniwo, krecisz i czekasz az pin wyskoczy, potem zakladasz spinke i ready to go ...calosc nie zajmie Ci wiecej niz 5 min
Tomaszwinner Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Napisano 7 Sierpnia 2012 Ale to co pokazałem na zdjęciu to bez problemu da się wyjąć I mogę wyciągnąć łańcuch bez problemu. Poczytam na Google.
kkSliwa5 Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 masz tu link ze SPINKĄ http://allegro.pl/nowa-spinka-sram-power-lock-10sp-i2482848013.html Są też tańsze albo droższe. Dałem ci przykładową. Wystarczy że te ogniwo wygięte zdejmiesz i na jej miejsce dasz tą spinke. Max 10 minut roboty. Tylko po nałożeniu dobrze naciągnij łańcuch aby ci nie spadła. I gotowe bedzie do jazdy Tak naprawde nie musisz uzyc skuwacza aby zdjąc te ogniwo, jesli zalezy ci na czasie to wes śrubokręt krzyżakowy i młotek. Jak jest ten Tak jakby bolec trzymający ogniwo wybij go młotkiem i tym śrubokrętem. Potem nałóż spinke i ok
marpok Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 masz tu link ze SPINKĄ Wszystko fajnie tylko ze on ma lancuch 9spd, a Ty podrzucasz link na 10spd
kkSliwa5 Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Wszystko fajnie tylko ze on ma lancuch 9spd, a Ty podrzucasz link na 10spd Owszem ale dałem mu przykładowy link do spinki by zobaczył jak to wygląda
Tomaszwinner Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Napisano 7 Sierpnia 2012 Niestety u mnie w mieście w rowerowym mają tylko takie do zaklepania. Mogę kupić taką? Tata powiedział, że mi pomoże w montażu takiego czegoś (zaklepaniu) Przy okazji i tak muszę Mu kupić nową dętkę (bo do Jego Renegade 0.6 napompował 5 bar, a max jest 3,7 xD)
marpok Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Owszem ale dałem mu przykładowy link do spinki by zobaczył jak to wygląda Ehhh zycie jednak jest piekne
kkSliwa5 Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Ehhh zycie jednak jest piekne A jak Nie, jak Tak
tobo Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Niestety u mnie w mieście w rowerowym mają tylko takie do zaklepania. Mogę kupić taką? Tata powiedział, że mi pomoże w montażu takiego czegoś (zaklepaniu) Przy okazji i tak muszę Mu kupić nową dętkę (bo do Jego Renegade 0.6 napompował 5 bar, a max jest 3,7 xD) Niestety u mnie w mieście w rowerowym mają tylko takie do zaklepania. Mogę kupić taką? Tata powiedział, że mi pomoże w montażu takiego czegoś (zaklepaniu) Przy okazji i tak muszę Mu kupić nową dętkę (bo do Jego Renegade 0.6 napompował 5 bar, a max jest 3,7 xD) Mówisz chyba o pinie, czyli bolcu takim samym jakim połączone są normalnie poszczególne ogniwa. Ja bym tego nie klepał tylko kupił skuwacz, który się jeszcze wiele razy przyda. Możesz kupić na allegro - plus wysyłka listem, nie powinno być drożej niż w stacjonarnym sklepie.
Schwefel Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Spinki i tak nie założysz bez skuwacza bo trzeba usunąć tą blaszkę. Ja bym wywalił jedno ogniwo i jeździł dalej.
Mod Team Franio Napisano 8 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 8 Sierpnia 2012 Gdybyś jednak pokusił się o kupno spinki i skuwacza, to tu masz fajny tutorial: http://mslonik.pl/rowery/technika/210-zakladamy-spink-do-lancucha. Myślę, że przy jego pomocy bez problemu poradziłbyś sobie. Jak te pierdółki zamówisz z neta to wyniesie cię to jakieś 15-20zł (spinka 5, skuwacz 10 + wysyłka). Skuwacz na pewno jeszcze ci się kiedyś przyda. Nie wiadomo czy w najbliższym czasie znowu nie zdarzy ci się zerwać łańcucha. Poza tym spinka daje możliwość łatwego i wygodnego czyszczenia łańcucha. Wybór należy do ciebie.
Tomaszwinner Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Napisano 8 Sierpnia 2012 Spinki i tak nie założysz bez skuwacza bo trzeba usunąć tą blaszkę. Ja bym wywalił jedno ogniwo i jeździł dalej. Czyli mam nic nie kupować? Wywalić ogniwo i co dalej?
Mod Team Puklus Napisano 8 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 8 Sierpnia 2012 To co masz na czerwono to w przypadku gdy nie chcesz spinki, po prostu wywalasz to co jest na czerwono zaznaczone i skuwasz. Jeżeli chcesz spinkę to tylko te rozgięte blaszki wywalić i w ich miejsce dać spinkę.
Schwefel Napisano 8 Sierpnia 2012 Napisano 8 Sierpnia 2012 Musisz kupić skuwacz. To czy zrobisz tak jak mówię czy założysz spinkę to już twój wybór.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.