Skocz do zawartości

[wycieczka TPK], oprowadzenie po trudnych szlakach okolic trójmiasta

maro525

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

szukam osoby/osób, która mogłaby oprowadzić grupę około 4-5 osób po ciekawych i trudnych trasach okolic trójmiasta.

Plan:

-przejechanie dobrych tras terenowych, mogą być okolice Oliwy, być może też Gdyni (czekam na propozycje)

-być może objazd części z tych miejsc: http://www.rower.com/archiwum.php?art=824

-dystans jaki wyjdze ale lepiej mniej i intensywniej niż długo po szutrach - wszystko do dogadania

Termin - niedziela 12 sierpnia lub 26 ewentualnie początek września ( do uzgodnienia)

Nasz styl jazdy to okolice xc powiedzmy, generalnie jeździć potrafimy w terenie ( jesteśmy z Elbląga, trasy zapomnianych już zawodów bażantarnia xc oraz maratony kadyńskiego objeżdżamy często), przy czym ten wyjazd to nie ma być wyścig.

Czekam na propozycję

Napisano

Na pewno żółty szlak się nada. Prowadzi z Gdańska Głównego do Gdyni Głównej i jest sporo konkretnych górek.

Zielony między Sopotem Kamiennym Potokiem, a Jasieniem w Gdańsku. Są odcinki, gdzie ciężko się idzie, a o jeździe można zapomnieć.

Czerwony między Wejherowem, a Sopotem. Odcinek W. - Bieszkowice dosyć łagodny, ale z ładnymi widokami. Dalsza część do Sopotu dużo trudniejsza. Miejscami trzeba uważać na oznaczenie szlaku.

Tyle można pojechać bez przewodnika. Polecam mapę Trójmiejski Park Krajobrazowy (byle jak najnowszą, bo szlaki zmieniały przebieg), żeby się nie zgubić, a trasę dobierać na bieżąco (górek i ścieżek pod dostatkiem).

Dla zorientowania się w terenie można pooglądać mapy na stronie LP: http://mapa.gdansk.lasy.gov.pl

Tyle mogę polecić do zrobienia ze szlakami i mapą, bo w tym czasie nie ma mnie w Gdańsku, a we wrześniu jeszcze nie wiem jak się plany z grupą ułożą. Do innych kombinacji lepiej mieć przewodnika, zwłaszcza jak chcecie odwiedzić konkretne miejsca. Jak chcecie, to mogę podrzucić logi z gps-a np. z lokalnych wyścigów i skandii, tylko podajcie w jakim formacie.

No i co rozumiecie przez trudne:

-strome podjazdy i zjazdy

-błoto, korzenie, gałęzie

Napisano

Już od pewnego czasu chodzi mi po głowie 2-3 dniowej etapówki po TPK pod nazwą "3city MTB Trophy". Pomysł na 2 etapy już mam i na pewno byłyby długie i cieżki (np. czarnym z Gdyni do Wejherowa i powrót czerwonym) :) Można by to zorganizować w jakiś weekend we wrześniu. Co wy na to? Ktoś byłby chętny?

A wieczorem po etapie wspólne spotkanie przy pifku :)

Napisano

Zekker, wielkie dzięki za pomoc, jutro podeśle Ci na pw jaki format bym chciał na gps'a (ja go nie mam i musze spytać kolege)

Moonspell79, przemyślimy to, propozycja ciekawa, na pewno będziemy w kontakcie

Poza tym jak ktoś by chciał nas oprowadzić jeszcze w sierpniu to zapraszam

Napisano

Wyposażcie się w tę mapkę

532054990b95f8c5cd3b44f9470f0547.jpg

ma wszystkie niezbędne szlaki i przy dorobinie orientacji jesteście w stanie zaliczyć prawie wszystko od Wejherowa po Gdańsk. W Gdyni ostatni GSR poprawiał oznaczenia i dodał kilka nowych szlaków, polujcie na map na wjazdach do TPK i przecięciach szlaków. Ja od siebie polecę rejony od Wrzeszcza do Moreny. Może technicznych singletracków nie ma, ale ten odcinek żółtego jest bardzo przyjemny, a przewyższenia dają popalić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...