Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna]Wybór tylnej przerzutki Shimano

Mani

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem tu nowy. Mam kilka pytań. Mam rower Kellys Viper 5.0. Wczoraj urwała mi się tylna przerzutka Shimano Alivio (dokładnie uchwyt od niej). Oprócz uchwytu muszę także wymienić całą przerzutkę ponieważ wygieła się. I tu zaczynają się pytania.

1. Jeśli chciałbym, wymienić na wyższy model to na jaki?

2. Czy każdy model Shimano będzie pasować do mojego roweru?

3. Czy z wymianą przerzutki wymienia się też łańcuch?

4. Czym się kierować przy wyborze łańcucha?

5. Jaki sklep internetowy polecacie?

Rower użytkuję po leśnych drogach, trochę kamienie, korzenie. Tak jest na razie. W przyszłości chcę go zabrać na wyprawę na Islandię.

Napisano

1. Z wyższych to Deore, SLX, XT, XTR Ci zostają ;) Tak naprawdę to nie wiem o co pytasz. Możesz wymienić na każdy model, w zależności od zasobności portfela :)

2. Wszystkie obsługujące tyle biegów ile masz u siebie. Niezależnie czy masz 8 czy 9 będą pasowały wszystkie wyżej przerzutki z wyłączeniem tych z oznaczeniem Dyna-Sys,które to obsługują 10 biegów.

3. Nie

4. To pytanie z racji odpowiedzi na pytanie nr 3 nie wymaga już odpowiedzi :)

5. Allegro

Napisano

1. Zależy jak zamierzasz jeździć tym rowerem, czy ekstremalnie na podjazdach będziesz zmieniał biegi, czy delikatnie po prostej drodze. Zastanów się czy lepsza jest Ci potrzebna bo alivio to "Najwyższa jakość, średniej klasy". Jeżeli alivio Ci nie wystarcza to po prostu wymień ją na klasę wyżej, czyli Deore lub coś jeszcze lepszego jak SLX.

2. Tak jak kolega wyżej, tylko jaką masz tą kasetę, bo ja u siebie mam 7 rzędową :P

3. Nie ma takiej potrzeby, no chyba, że uznasz, że jest w złym stanie, a szkoda nowej przerzutki na stary łańcuch ;)

4. Łańcuch musi przede wszystkim pasować do ilości przełożeń.

5. Na allegro znajdziesz najwięcej części :)

Napisano

Dzięki. Kasetę mam na 8 przełożeń. Przebyty dystans tego roweru to dopiero 300 Km i miałem pecha że gałąź weszła w przerzutkę podczas jazdy. Rower na razie użytkuję na leśnych duktach, przejazdy przez korzenie. Chciałbym już lepszą przerzutkę kupić. Ale tak naprawdę jaka jest różnica mająć lepszą?

Napisano

Kolego w takiej sytuacji, to nie wazne jaka bys mial przerzutke, spotkal by ja taki sam los niestety, a alivio to juz dobra grupa.

Napisano

Jeśli w przyszłości nie planujesz go modernizować i bardziej wyczynowo szaleć to nie ma sensu pchać się w wyżej niż Alivio, bo wyżej zapłacisz, a podczas takiej jazdy jaką ty preferujesz pewnie nie odczujesz znacznej różnicy.

Napisano

Właśnie w przyszłości zamierzam trochę bardziej poszaleć więc może lepiej 100 zł więcej wydać teraz. Co myślicie o tym modelu? http://allegro.pl/shimano-slx-rd-m662-sgs-shadow-przerzutka-tylna-i2522182846.html

i o tym?

http://allegro.pl/przerzutka-shimano-deore-2011-rd-m592-sgs-nowa-i2473612670.html

Słyszałem że te modele z nazwą Shadow są trudne w regulacji.

Jeszcze jedno. W opisach widzę średni wózek i krótki wózek. Czym to się różni? Tzn komu który jest polecany?

Napisano

http://allegro.pl/shimano-deore-lx-rd-m571-okazja-najtaniej-i2516126058.html

Weż "starego" LX, podobny przedział cenowy.

Te przerzutki to muły, jedne pracują dobrze inne źle, jedne pracują w miarę szybko inne są wolne.

Zaraz mnie tu zjedzą, że typ shadow (obie są takiej konstrukcji) to super hiper duper najlepsze na świecie itede, ale ja się bywa muszę z nimi męczyć na co dzień z racji pracy.

Starsze modele shimano są bardziej powtarzalne co do wykonania i działania.

Napisano

Jak zwykle im więcej czytam tym bardziej zastanawiam się co kupić :verymad: Czytałem przed chwilą o tych Shadow i mogą być trochę problemy z wyregulowaniem.

Napisano

W tej chwili skłaniam się do XT w wersji shadow. Do tego są 2 wersje: GS i SGS. Wiem że chodzi o długość wózka ale nie wiem który czym się charakteryzuje. Wiecie jak to jest z regulacją wersji Shadow? Podobno trudne.

Napisano

Dzisiaj otrzymałem informacje w sklepie rowerowym że do mojego roweru (tzn kasety, manetek, łańcucha) pasuje tylko przerzutka Shimano Alivio. SLX i XT pasują tylko do kaset na 9 zębatek. Jednocześnie w ogłoszeniach na allegro z przerzutką XT jest napisane że pasuje do 7, 8, 9 zębatek. Czyli ktoś się myli lub kłamie.

Napisano

Na teren najbardziej nadają się przerzutki Srama.Sram niestety potrzebuje manetki również Srama.Przerzutki tylne Shimano lubią sobie podskakiwać na nierównościach.Po co sie kosztować na XTR.

Napisano

To pierwszy mój post na tym forum, więc na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie przywitać :)

Wracając do tematu - osobiście od roku posiadam tylną przerzutkę SLX w wersji shadow i pomimo tego, że nie mam dużego doświadczenia w ustawianiu przerzutek nie miałem większych problemów z jej regulacją.

Napisano

Obecnie na rynku są przerzutki do napędów do 9 rzędów włącznie oraz 10tki. Przerzutki do dziesiątek oznaczone są "dyna-sys" i są kompatybilne tylko z kasetami i manetkami 10sp. Jeśli masz kasetę 9 rzędów to możesz zamontować: altusa, acerę, alivio, deore, deore Lx, slx, deore xt, xtr. Upewnij się jednak przed zakupem internetowym jakie oznaczenie nosi przerzutka (dotyczy grup, deore, deore xt, slx, xtr - niższe grupy nie mają opcji 10sp)

Napisano

Jeśli chcesz Shimano,to zdecydowanie bierz coś z Shadow'ów.Nie ma co pchać się w przeszłość.W tych zmieniarkach nie ma problemu obijania o ramę ani podskakiwania.Najchętniej poleciłbym ci conajmniej XT,miałem dwa razy długi i krótki wózek poprostu rewelacja.Szybka,precyzyjna,sztywna i mocna. :thumbsup: Co do wcześniejszych SLX Shadow 9 speed podobno zdarzały się problemy z wyregulowaniem.

Napisano

Ja mam teraz Alivio, kaseta 8 zębatek, największa 34 zęby, najmniejsza 11. Przednia kaseta 3 zębatki, największa 42 zęby, najmniejsza 22. Chciałbym tą przerzutkę http://allegro.pl/shimano-rd-m772-przerzutka-tylna-xt-wozek-sgs-i2498455970.html lub http://allegro.pl/shimano-rd-m772-przerzutka-tylna-xt-wozek-gs-cr-i2498012081.html Mam pewność że będą pasować do moich zębatek, manetek i łańcucha? Chciałbym już zamówić bo rower stoi i wietrzeje :) który wózek lepiej sprawdzi się? Na razie jeżdżę po korzeniach, leśnych drogach. Unikam chodników. Jak znajdę trudniejsze tereny to będę ostrzej eksploatował rower. Czy przerzutki są w komplecie z hakiem?

Napisano

Dzisiaj otrzymałem informacje w sklepie rowerowym że do mojego roweru (tzn kasety, manetek, łańcucha) pasuje tylko przerzutka Shimano Alivio. SLX i XT pasują tylko do kaset na 9 zębatek. Jednocześnie w ogłoszeniach na allegro z przerzutką XT jest napisane że pasuje do 7, 8, 9 zębatek. Czyli ktoś się myli lub kłamie.

SLX Shadow, w wersji na kasetę 9 pasuje do kasety 8, z tymże musisz mieć baryłkę regulacyjną w manetce. Skrajne położenia ograniczysz śrubami. Musisz mieć jednak na uwadzę, ze straci na precyzji.

Co do samej regulacji, SLX lepiej pracuje przy dłuższym łańcuchu, regulacja jednak przebiega 2 stopniowo, po 1 wyregulowaniu po paru przejazdach znów będziesz musiał regulowac przerzutke. Pamiętaj, że są 3 śruby do regulacji.

Napisano

SLX Shadow, w wersji na kasetę 9 pasuje do kasety 8, z tymże musisz mieć baryłkę regulacyjną w manetce. Skrajne położenia ograniczysz śrubami. Musisz mieć jednak na uwadzę, ze straci na precyzji.

Co do samej regulacji, SLX lepiej pracuje przy dłuższym łańcuchu, regulacja jednak przebiega 2 stopniowo, po 1 wyregulowaniu po paru przejazdach znów będziesz musiał regulowac przerzutke. Pamiętaj, że są 3 śruby do regulacji.

Czyli do czerpania maksimum korzyści z użytkowania np XT shadow lepiej by było wymienić kasetę na 9 zębatek co wiąże się z wymianą łańcucha i manetek? To może jednak lepiej kupić Alivio która dobrze pracowała ale po uszkodzeniu pomyślałem o przyszłości i chciałem coś lepszego.

Napisano

Praca napędu 9 sp jest po prostu tylko bardziej precyzyjniejsza od 8 sp. Przerzutka mało wniesie do sprawy jak będziesz miał słabe manetki. I nie spodziewaj się szału po ewentualnym przejściu na 9-ke.

Napisano

Czyli do czerpania maksimum korzyści z użytkowania np XT shadow lepiej by było wymienić kasetę na 9 zębatek co wiąże się z wymianą łańcucha i manetek? To może jednak lepiej kupić Alivio która dobrze pracowała ale po uszkodzeniu pomyślałem o przyszłości i chciałem coś lepszego.

Ja ze swojego starego napędu byłem bardzo zadowolony. Niestety tył złapał luz i wymieniłem na SLX, chodził pod kasetą 8, niestety klamko manetka nie miała regulacji baryłkowej. Założyłem na próbę manetkę z regulacją (alivio) i chodziło to poprawnie.

Zmieniłem manetki, manetki pociągneły za soba wymiane kasety na 9rz i jestem zadowolony z pracy SLX, odpukac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...