Dzikidzikus Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 witajcie, mam szybkie pytanie: czy korba z ramionami 175mm będzie pasować do ramy merida TFS-700 z 2009 roku? Do tej pory miałem Deore FC-M532 z ramionami o długości 170mm. Jak założyłem czujnik kadencji to na styk wszystko się dopasowało. boję się, że przy dłuższym ramieniu nie zamontuję tego zestawu. co sądzicie?
Schwefel Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Będzie ok. Długość ramion generalnie dobiera się do długości nogi i stylu jazdy (siłowy albo kadencyjny).
lyndowss Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 siłowy albo kadencyjny Tzn. dłuższa dłuższe ramiona, a krótsza to krótsze ramiona? Siłowy to krótkie ramiona, a kadencyjny to długie? Zastanawiam się czy ktokolwiek zauważa różnicę 5mm w korbie.
tobo Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Kadencyjny na krótkich ramionach, siłowy na dłuższych. Ja tej różnicy nie zauważam. Większość korb mtb ma albo 170 albo 175 mm poza wysokimi modelami np shimano - gdybam więc że nie jest to aż tak istotny parametr dla przeciętnego użytkownika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.