michalmad Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Witam serdecznie, prosiłbym o porady co byłoby najlepszym wyborem kasety z łańcuchem do kwoty mniej wiecej 150 zł plus ew koszty przesyłki. Obecnie jeżdżę na łańcuchu hg50 oraz kasecie hg50 alivio/deore cos takiego. Priorytetem przy nowym komplecie jest łańcuch ze spinką. Zastanawiałem się nad kaseta hg50 i do tego jakiś łańcuch od kmc. Może byc opcja ze łancuch i kaseta oddzielnie nie wiem jak to inaczej ująć Pozdrawiam
Matiss Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Na napędzie lepiej nie oszczędzać, a jeżeli wymieniać to na lepsze W cenie 150 zł dostaniesz ten sam zestaw co do tej pory masz. O spinke się nie martw, do każdego łancucha wejdzie, a koszt to około 10 zł za porządny model. Za 220 zł możesz mieć kasete SLX CS HG80 i łańcuch CN-HG73, może warto dołożyć do takiego zestawu
Jaca911 Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Za 220 zł możesz mieć kasete SLX CS HG80 i łańcuch CN-HG73, może warto dołożyć do takiego zestawu Tylko, że HG-50 to jest napęd 8-rz.
sebekfireman Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Matiss udzielasz się a nie jesteś zorientowany w temacie i polecasz napęd 9 rzędowy osobie, która ma 8 rzędowy. Poza tym wg mnie na napędzie warto oszczędzać, gdyż nie jest to rzecz na lata - jak się dużo jeździ to sprzęt jest tylko na sezon, więc jeżeli nie walczysz o gramy to nie ma co przepłacać tylko optymalnie wybrać. Michalmad zastanów się nad zestawem kaseta HG-41 i łańcuch KMC z spinką (Z82, Z92 lub X8) - będzie to bardzo dobry zestaw w rozsądnej cenie.
Matiss Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Rzeczywiście , nie zauważyłem, że chodzi o 8rz. - mój błąd, soory. Michalmad nie napisał, czego oczekuje od kasety i łańcucha, więc zaproponowałem mu inne wyjście. Może to rozważy, może nie , jego sprawa
Fenthin Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 CS-HG50 pod 8rzędów jest droga, ta CS-HG41 to sensowna opcja. @up Ta, i założy 9rzędową kasetę... Trochę jeszcze odchodząc od tematu, kaseta SLX jest kompletnie nieopłacalna. Szczątkowy pająk, który alu bębenek i tak zeżre, a XT jest droższa tylko o 50zł.
beskid Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Ponieważ kaseta XT jest już niestety raczej nieosiągalna to HG-51 jest najrozsądniejszym wyjściem. Do tego łańcuch HG-91 ze spinką SRAM-a. Jeśli autor tematu robi rocznie w ciężkim terenie powiedzmy 3-4 kkm to warto w ten zestaw zainwestować a nawet w kasetę LX-a. Jeśli zdecydowanie więcej to warto tylko zaoszczędzić na łańcuchu.
severian Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 Ja jeżdżę na ósemce i polecam sram'a.Shimano da się zajechać w jeden sezon bez problemu .Sramowski napęd jest dużo trwalszy i tylko minimalnie przekroczysz budżet.No chyba,że trafisz gdzieś combo kaseta xt i łańcuch xtr.Obecnie mam właśnie taki zestaw i dobijam do 15 tys km :)Ale z tego co pamiętam to kosztowało mnie to prawie 300 pln...
michalmad Napisano 28 Lipca 2012 Autor Napisano 28 Lipca 2012 faktycznie nie napisałem gdzie jeżdzę itd, otóz głownie to asfalt teraz tak 60/40 dla asfaltu, chciałbym cos lepszego od hg 50, za zestaw kaseta łancuch hg50 dalem 120 zł, myslalem jako nowy zestaw: kaseta hg50 a dac łaćuch slxa ew kmc bądź sram, ale czy to bedzie dobrze wspolpracowało(sram) . cały napęd jest shimano tez nie wspominałem sory , . Xt raczej nie wchodzi w gre poniewaz nie ten budzet przez 2 sezony mam 9,500 km na liczniku wiec trochę jeżdżę. Chciałbym coś nieco lepszego niz te hg 50, chociaż na łańcuchu o klase wyzej, widzialem na alledrogo łańcuch kmc za 25-30 zł ktory był ponoc odpowiednikiem slxa ciekawe czy kmc to tak dobra opcja cena/jakosc. Proszę o propozycje
Fenthin Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 No dobra, ale to ma być 8 rzędów, tak? Niestety lepszy sprzęt nie jest już produkowany. Zostają wyłącznie niższe grupy lub szukanie okazji.
michalmad Napisano 28 Lipca 2012 Autor Napisano 28 Lipca 2012 tak 8 rzędów, a jest mozliwosc dobrania aby to plynnie chodziło kaseta shimano + łancuch srama ?
Fenthin Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 Jak najbardziej. U mnie co prawda troszkę inny mix, bo kaseta Sram, a łańcuch KMC, ale różnica między takim, a homogenicznym napędem nie do wyczucia.
michalmad Napisano 28 Lipca 2012 Autor Napisano 28 Lipca 2012 SRAM PC-870 LANCUCH 8-RZEDOWY WYTRZYMALY +SPINKA (2503122954) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. a jakby taki łańcuch wziąć i do tego kasete hg 50 lub nowosc na 2012 hg 51 - dobry układ ? lub cos z tego poziomu kasete srama ? wstepnie na łańcuch sie zdecydowałem, teraz kwestia zeby od jednego człowieka szukac bo na jedna przysylke
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.