Skocz do zawartości

[MTB kaseta + łańcuch 150 zł +/-] wymiana - co wybrać

michalmad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, prosiłbym o porady co byłoby najlepszym wyborem kasety z łańcuchem do kwoty mniej wiecej 150 zł plus ew koszty przesyłki. Obecnie jeżdżę na łańcuchu hg50 oraz kasecie hg50 alivio/deore cos takiego. Priorytetem przy nowym komplecie jest łańcuch ze spinką. Zastanawiałem się nad kaseta hg50 i do tego jakiś łańcuch od kmc. Może byc opcja ze łancuch i kaseta oddzielnie nie wiem jak to inaczej ująć :D Pozdrawiam

Napisano

Na napędzie lepiej nie oszczędzać, a jeżeli wymieniać to na lepsze :laugh: W cenie 150 zł dostaniesz ten sam zestaw co do tej pory masz. O spinke się nie martw, do każdego łancucha wejdzie, a koszt to około 10 zł za porządny model. Za 220 zł możesz mieć kasete SLX CS HG80 i łańcuch CN-HG73, może warto dołożyć do takiego zestawu :icon_question:

Napisano
Za 220 zł możesz mieć kasete SLX CS HG80 i łańcuch CN-HG73, może warto dołożyć do takiego zestawu :icon_question:

Tylko, że HG-50 to jest napęd 8-rz.

Napisano

Matiss udzielasz się a nie jesteś zorientowany w temacie i polecasz napęd 9 rzędowy osobie, która ma 8 rzędowy. Poza tym wg mnie na napędzie warto oszczędzać, gdyż nie jest to rzecz na lata - jak się dużo jeździ to sprzęt jest tylko na sezon, więc jeżeli nie walczysz o gramy to nie ma co przepłacać tylko optymalnie wybrać.

Michalmad zastanów się nad zestawem kaseta HG-41 i łańcuch KMC z spinką (Z82, Z92 lub X8) - będzie to bardzo dobry zestaw w rozsądnej cenie.

Napisano

Rzeczywiście , nie zauważyłem, że chodzi o 8rz. - mój błąd, soory. Michalmad nie napisał, czego oczekuje od kasety i łańcucha, więc zaproponowałem mu inne wyjście. Może to rozważy, może nie , jego sprawa :icon_wink:

Napisano

CS-HG50 pod 8rzędów jest droga, ta CS-HG41 to sensowna opcja.

@up Ta, i założy 9rzędową kasetę...

Trochę jeszcze odchodząc od tematu, kaseta SLX jest kompletnie nieopłacalna. Szczątkowy pająk, który alu bębenek i tak zeżre, a XT jest droższa tylko o 50zł.

Napisano

Ponieważ kaseta XT jest już niestety raczej nieosiągalna to HG-51 jest najrozsądniejszym wyjściem. Do tego łańcuch HG-91 ze spinką SRAM-a.

Jeśli autor tematu robi rocznie w ciężkim terenie powiedzmy 3-4 kkm to warto w ten zestaw zainwestować a nawet w kasetę LX-a. Jeśli zdecydowanie więcej to warto tylko zaoszczędzić na łańcuchu.

Napisano

Ja jeżdżę na ósemce i polecam sram'a.Shimano da się zajechać w jeden sezon bez problemu .Sramowski napęd jest dużo trwalszy i tylko minimalnie przekroczysz budżet.No chyba,że trafisz gdzieś combo kaseta xt i łańcuch xtr.Obecnie mam właśnie taki zestaw i dobijam do 15 tys km :)Ale z tego co pamiętam to kosztowało mnie to prawie 300 pln...

Napisano

faktycznie nie napisałem gdzie jeżdzę itd, otóz głownie to asfalt teraz tak 60/40 dla asfaltu, chciałbym cos lepszego od hg 50, za zestaw kaseta łancuch hg50 dalem 120 zł, myslalem jako nowy zestaw: kaseta hg50 a dac łaćuch slxa ew kmc bądź sram, ale czy to bedzie dobrze wspolpracowało(sram) :whistling: . cały napęd jest shimano tez nie wspominałem sory :D , . Xt raczej nie wchodzi w gre poniewaz nie ten budzet :D przez 2 sezony mam 9,500 km na liczniku wiec trochę jeżdżę. Chciałbym coś nieco lepszego niz te hg 50, chociaż na łańcuchu o klase wyzej, widzialem na alledrogo łańcuch kmc za 25-30 zł ktory był ponoc odpowiednikiem slxa :D ciekawe czy kmc to tak dobra opcja cena/jakosc. Proszę o propozycje

Napisano

Jak najbardziej. U mnie co prawda troszkę inny mix, bo kaseta Sram, a łańcuch KMC, ale różnica między takim, a homogenicznym napędem nie do wyczucia.

Napisano

SRAM PC-870 LANCUCH 8-RZEDOWY WYTRZYMALY +SPINKA (2503122954) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

a jakby taki łańcuch wziąć i do tego kasete hg 50 lub nowosc na 2012 hg 51 - dobry układ ?

lub cos z tego poziomu kasete srama ? wstepnie na łańcuch sie zdecydowałem, teraz kwestia zeby od jednego człowieka szukac bo na jedna przysylke :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...