Skocz do zawartości

[mostek] mocowanie nowego mostka jest niższe niż poprzedniego

GiroE2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem nowy mostek Amoeba Vitra w miejsce starego Kore'a. Mam kilka założonych podkładek pod obecnym mostkiem. Niestety wysokość mocowania nowego mostka do rury sterowej od poprzedniego. Nie mam aktualnie dostępu do serwisu rowerowego aby zdobyć podkładki. Czy można jeździć z mostkiem opartym na podkładkach i wystającą rurą sterową(i zakręconym kapslem na nim)? Być może jest to oczywiste, ale nie jestem pewien czy kapsel nie powinien się stykać z górą mostka(być na tej samej wysokości).

Napisano

Pomyśl, do czego służy Top Cap, jak działa i będziesz wiedział, dlaczego to nie zda egzaminu. Wskazówka: Top Cap nie może opierać się o sterówkę.

Napisano

Jestem teraz pod Władysławowem, znalazłem tutaj całkiem znośny sklep rowerowy(duży wybór rowerów na sporej powierzchni), więc taką pierdołę jak podkładki powinni mieć, jeśli jest tam jakikolwiek serwis.

Pytanie: Nie wiem czy uda mi się dostać dokładnie podkładki takiej długości jak potrzebuję, czy mocowanie mostka może lekko wystawać ponad rurrę sterową tak, żeby korek się opierał o mostek?

Napisano

Mostek powinien wystawać ponad rurę sterową, przynajmniej o 3 mm ... dzięki temu tym właśnie korkiem można (a nawet trzeba) poprzez jego dokręcenie śrubą imbusową skasować luz na łożyskach sterowych.

Napisano

Można by tak teoretyzować, że jak mostek wystaje ponad rurę sterową, to słabiej trzyma, więc jak dasz podkładkę nad mostek, to ona będzie wystawać, a mostek będzie łapał całą szerokością mocowania. W rzeczywistości nie sądzę, żebyś był kiedykolwiek w stanie wyłapać tę różnicę. Poza różnicą w wysokości kierownicy.

Napisano

W sklepie powiedziano mi, że ktoś pyta tutaj o to raz na 1,5 roku i że mimo że mają "serwis", to nie wstawiają amortyzatorów. To po prostu spory sklep z dużą ilością szajsu w środku, zaraz zamówię podkładki z allegro za pobraniem i odbiorę jakoś niedługo.

Napisano

Samym brzeszczotem raczej trudno obciąć sterówkę, pondto założenie podkładki jest prostsze, nie wiem w czym macie problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...