Skocz do zawartości

[suport] pukanie przy pedałowaniu

Marris

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dziś jadąc sobie lasem zauważyłem a raczej usłyszałem, iż co jakiś czas podczas pedałowania coś mi puka właśnie w okolicach dolnych przy korbie,suporcie. podczas normalnej delikatnej jazdy bez mocnego nacisku na pedały wszystko ok, dopiero przy ostrzejszej jeździe można to usłyszeć.. sprawdzałem w domu nigdzie nie ma żadnych luzów wszystko sztywno się trzyma. miał ktoś podobny przypadek?

zawiesiłem rower w powietrzu i zaczynałem pedałować ręcznie lecz wtedy nie ma kompletnie pukania.

po powrocie do domu poluźniłem korbę z jednej strony i gumowym młotkiem trochę dobiłem gdyż myślałem, że coś właśnie tam się poluzowała i następnie mocno skręciłem lecz nic. wczoraj było wszystko ok a od tamtego czasu rower nie był poddawany jakieś ostrej jeździe.

przy pedałowaniu w tył brak pukania.

odkręciłem obie korby na jednej (prawej) była razem z ośką, którą też wyciągałem.. nasmarowałem w środku wszystko i na nowo skręciłem lecz nadal puka co 2 obrót;/ suport? korba i suport to shimano saint. system Hollowtech taki jak na tym zdjęciu http://s.wiggle.co.uk/images/rf-bb-xtype-team-10-med.jpg?w=350&h=350&a=7

wykręciłem wszystko co się da ze środka razem z suportem tak, że został sam prześwit i goły metal ramy. nasmarowałem łożyska, które były w super stanie, wyczyściłem wszystko sprężonym powietrzem z kompresora i skręciłem wszystko mocno dokręcając no i co? nic jeszcze puka mimo, iż wszystko jest w super stanie włącznie w suportem. medżik!

to moja cała historia choroby związana z tym pukaniem i liczę, że tutaj uda mi się wyjaśnić całą sprawę.

Napisano

Mam podobny problem z moim Truvativem(podobna konstrukcja suportu jak u ciebie). Przy mocniejszym depnięciu na pedały słychać stuknięcia. Odkręciłem dzisiaj korby, zdjąłem uszczelki. Łożyska były w idealnym stanie. Brud nie dostawał się przez uszczelki ale przy korbach i na gwintach było mnóstwo brudu. Oczywiście wyczyściłem uszczelki od brudnej strony i gwinty we wszystkich nakrętkach ale nie wiem czy coś poskutkowało bo nie miałem okazji jeszcze wypróbować. Jeśli nie podziałało to możliwe że trzeba mocniej dokręcić suport do ramy. Jeśli to nie podziała to może oznaczać że pomiędzy osią suportu a łożyskami pojawił się niewielki luz lub łożyska się wyrobiły lub w ramie w okolicach suportu na którymś ze spawów jest jakieś pęknięcie - mało prawdopodobne. Jutro wypróbuję i zobaczymy co z tego wyszło.

Napisano

Podmień pedała i według mnie będzie dobrze :)

W moim wypadku to na pewno nie pedały bo mam 2 zestawy pedałów i na każdym zestawie słychać stukanie

Napisano

co do moich pedałów po powrocie ze szpitala sprawdzę. suport jest na maxa przykręcony do ramy to na 100% w wszystko jest mega sztywne, brak luzów. puknięcie jest nawet odczuwalne pod stopą podczas pedałowania oczywiście pedałowania konkretnego nie podczas wolnej przejażdżki.

Napisano

No ja miałem kiedyś też jakieś stukania skrobania i podejrzewałem przerzutkę a to się okazało że pedały więc sprawdź je.

Napisano

chociaż pedały są również mocno dokręcone hmm... wrócę do domu za tydzień to dopiero wtedy będę mógł sprawdzić gdyż leżę w szpitalu..

Napisano

Wypróbowałem dzisiaj przeczyszczony suport i pukanie przeszło. Polecam dokładne przeczyszczenie suportu i korb.

Napisano

Wypróbowałem dzisiaj przeczyszczony suport i pukanie przeszło. Polecam dokładne przeczyszczenie suportu i korb.

uczyniłem to wcześniej i wszystko przedmuchałem sprężonym powietrzem tak, że nie było nawet małego ziarenka piasku.

zobacze te pedały po powrocie ze szpitala:)

Napisano

uczyniłem to wcześniej i wszystko przedmuchałem sprężonym powietrzem tak, że nie było nawet małego ziarenka piasku.

zobacze te pedały po powrocie ze szpitala:)

Hmm no nie wiem jak u ciebie ale u mnie to było tam mnóstwo smaru zmieszanego z syfem, w dodatku na gwintach to samo więc samym sprężonym powietrzem to bym nic nie zrobił. Ja potraktowałem wszystko oprócz łożysk wd40 i dokładnie wytarłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...