Jedrzej Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Witam! Dostałem rower od sąsiadki rok temu, w nie złym stanie. Ma przejechane max 700 km (używany tylko w mieście i na wycieczki do lasu). Gdy go dostałem odkryłem jeden problem który do dziś mnie męczy mianowicie: Z przodu mam zwykły hamulec tarczowy. Ile razy go wyreguluje to po wpadnięciu w dziurę problem powraca a dokładniej klocek stały (od strony koła) ociera o tarcze powodując nie przyjemne dla ucha tarcie, do nie dawna hamulec zupełnie rozregulowałem i jeździłem z jednym heblem lecz teraz postanowiłem mu nadać "drugie życie" i tylko to zostało mi do zrobienia. Linka ładnie naciągnięta i hamuje ale ten dźwięk tarcia pod czas jazdy jest nie do zniesienia. Jak myślicie co z tym "fantem" zrobić? Może go rozebrać i sprawdzić w jakim stanie są klocki? Może trzeba coś gdzieś dokręcić? Sam już nie wiem. Czekam na konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam.
Mod Team safian Napisano 22 Lipca 2012 Mod Team Napisano 22 Lipca 2012 Ja wiem, że jest późna godzina, ale napisanie jaki to model hamulca, albo chociaż jakieś zdjęcie ułatwiłoby sprawę. Nie ma regulacji oddalenia tego klocka?
Jedrzej Napisano 23 Lipca 2012 Autor Napisano 23 Lipca 2012 Oczywiście, przepraszam. Foto: Aby powiększyć kliknij na miniaturę! I na zacisku znalazłem nazwę (firmy chyba): Dengtai a na klamce Power.
x153 Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 No to masz, tak na oko, śrubę do regulacji biernego klocka, aktywny regulujesz linką. Cudów się nie spodziewaj, jak masz pivoty to lepiej spisałby ci się hamulec v-brake tektro, który kosztuje 20zł. Jak ma być zrobione za frajer to próbuj regulacji.
Jedrzej Napisano 23 Lipca 2012 Autor Napisano 23 Lipca 2012 jak masz pivoty to lepiej spisałby ci się hamulec v-brake tektro, który kosztuje 20zł. Jak ma być zrobione za frajer to próbuj regulacji. Mam nawet nowe v-brake gdzieś odłożone i miejsce na hamulce też mam ale nie przewiercone :/
Jedrzej Napisano 23 Lipca 2012 Autor Napisano 23 Lipca 2012 Co znaczy że nie przewiercone ? Na przykładzie innego roweru bo nie mam czasu zrobić zdjęcia ( u mnie właśnie tak wygląda jak pokazują strzałki ): Aby powiększyć kliknij miniaturę! Może by tak hamulec szczękowy dać ?
Jedrzej Napisano 23 Lipca 2012 Autor Napisano 23 Lipca 2012 A co myślicie o zastosowaniu hamulca szczękowego ? http://allegro.pl/hamulce-weinmann-alu-typ-810-komplet-i2495074778.html <-- chodzi mi o coś takiego lecz z pewnością innej firmy
Gość pw524 Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 Może tą śruba coś da ale to jakaś chińska namiastka hamulca więc raczej będą problemy. Koleżka miał takie coś i też problemy co drugi wyjazd. Zmień zacisk na lepszy, to chyba najrozsądniejsze bo przy okazji zaczniesz mieć jako taką siłę hamowania i modulację.
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2012 Mod Team Napisano 26 Lipca 2012 Ja miałem to samo w starej magurze, stały klocek mu być na gwincie ciasno osadzony bo wibracje bo przestawiają. Wykręć klocek, pomaluj gwint lakierem no paznokci np i powinno pomoc na jakiś czas.
MrPawcio Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Mnie raczej też wygląda na "chińską podróbę hamulca" . Jeśli ten lakier do paznokci nie pomoże ja na twoim miejscu wymienił bym zacisk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.