Skocz do zawartości

[Hamulec tarczowy]Ocierające klocki

Jedrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Dostałem rower od sąsiadki rok temu, w nie złym stanie. Ma przejechane max 700 km (używany tylko w mieście i na wycieczki do lasu).

Gdy go dostałem odkryłem jeden problem który do dziś mnie męczy mianowicie:

Z przodu mam zwykły hamulec tarczowy. Ile razy go wyreguluje to po wpadnięciu w dziurę problem powraca a dokładniej klocek stały (od strony koła) ociera o tarcze powodując nie przyjemne dla ucha tarcie, do nie dawna hamulec zupełnie rozregulowałem i jeździłem z jednym heblem lecz teraz postanowiłem mu nadać "drugie życie" i tylko to zostało mi do zrobienia.

Linka ładnie naciągnięta i hamuje ale ten dźwięk tarcia pod czas jazdy jest nie do zniesienia.

Jak myślicie co z tym "fantem" zrobić? Może go rozebrać i sprawdzić w jakim stanie są klocki? Może trzeba coś gdzieś dokręcić? Sam już nie wiem.

Czekam na konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam.

Napisano

Oczywiście, przepraszam.

Foto:

Aby powiększyć kliknij na miniaturę!

30594350618692596283_thumb.jpg

49504655960609287292_thumb.jpg

10374428195304585639_thumb.jpg

31851042728972266414_thumb.jpg

I na zacisku znalazłem nazwę (firmy chyba): Dengtai a na klamce Power.

Napisano

No to masz, tak na oko, śrubę do regulacji biernego klocka, aktywny regulujesz linką. Cudów się nie spodziewaj, jak masz pivoty to lepiej spisałby ci się hamulec v-brake tektro, który kosztuje 20zł. Jak ma być zrobione za frajer to próbuj regulacji.

Napisano
jak masz pivoty to lepiej spisałby ci się hamulec v-brake tektro, który kosztuje 20zł. Jak ma być zrobione za frajer to próbuj regulacji.

Mam nawet nowe v-brake gdzieś odłożone i miejsce na hamulce też mam ale nie przewiercone :/

Napisano

Co znaczy że nie przewiercone ?

Na przykładzie innego roweru bo nie mam czasu zrobić zdjęcia ( u mnie właśnie tak wygląda jak pokazują strzałki ):

Aby powiększyć kliknij miniaturę!

83296340820627717495_thumb.jpg

Może by tak hamulec szczękowy dać ?

Gość pw524
Napisano

Może tą śruba coś da ale to jakaś chińska namiastka hamulca więc raczej będą problemy. Koleżka miał takie coś i też problemy co drugi wyjazd. Zmień zacisk na lepszy, to chyba najrozsądniejsze bo przy okazji zaczniesz mieć jako taką siłę hamowania i modulację.

• Mod Team
Napisano

Ja miałem to samo w starej magurze, stały klocek mu być na gwincie ciasno osadzony bo wibracje bo przestawiają. Wykręć klocek, pomaluj gwint lakierem no paznokci np i powinno pomoc na jakiś czas.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...