Skocz do zawartości

[kierownica] Do Mtb

Kunik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Konkretnie tego modelu nie miałem ale bardzo podobny- ta sama długość i kąty gięcia. Według mnie jak najbardziej nadaje się do MTB. Mi jeździło się bardzo wygodnie i mam zamiar kupić podobną do mojego Treka 8500. W komforcie jazdy nie ma porównania do krótszych kierownic.

Napisano

Nadać nada ale gra nie warta świeczki bo chociażby truvativ holtzfeler ważący 260g kosztuje 119zł, tioga r 50 85zł a waży 290g nawet mój Author(do sprzedania )waży mniej, tą bym omijał z daleka chyba ze masz ją bardzo tanio do wyjęcia.

Napisano

Ja kupiłem właśnie taką tioge ale mam ramę 18' ichciałem trochę "podrównac pozycję" tylko w vtc-bike za 85zł zwysyłką:)

najlżejsza kierownica z takim wzniosem i poniżej 90zł jaką znalałem.

I tak jak szukałem 31.8 to tylko i wyłącznie ważącą mniej niż 300g

Jak 25.4 to poniżej 200g no ale tu sa już tak jak kolega wyżej dodał ponad 100zł

W ogóle to potzrebny Ci aż taki wznios?

Bardziej się wpisuje w enduro gdzie ramy mają odrobinę inne konty.

Mam na handel autora industry wznios 20mm szer. 640mm na 31.8 mocowanie waga 349g za za 46zł przesyłką oddam Ci ją, stan super ma 3 miesiące:)

Napisano

Ja kupiłem właśnie taką tioge ale mam ramę 18' ichciałem trochę "podrównac pozycję" tylko w vtc-bike za 85zł zwysyłką :)

najlżejsza kierownica z takim wzniosem i poniżej 90zł jaką znalałem.

I tak jak szukałem 31.8 to tylko i wyłącznie ważącą mniej niż 300g

Jak 25.4 to poniżej 200g no ale tu sa już tak jak kolega wyżej dodał ponad 100zł

W ogóle to potzrebny Ci aż taki wznios?

Bardziej się wpisuje w enduro gdzie ramy mają odrobinę inne konty.

Mam na handel autora industry wznios 20mm szer. 640mm na 31.8 mocowanie waga 349g za za 46zł przesyłką oddam Ci ją, stan super ma 3 miesiące:)

No właśnie wznios nie jest mi aż taki potrzebny, trochę mniejszy. Taki własnie jak ta AMOEBA VITRA by był ok.

na razie nie kupię, gdyż właśnie jutro jadę na wakacje. Jak wrócę, to się zastanowię nad kupnem :)

Napisano

Ok mam jak coś jeszce kierę uno z carrery o wzniosie 30mm i wadzę też ok 370g i chyb 670mm na 31.8 za 45zł z przesyłką oddam, zjąłem ją prawie nowego rower:)

Napisano

Trzeba brać jeszcze pod uwagę kąty gięcia. Amoeba dość mocno przybliża się do ridera i zmniejsza się jej wysokość jeśli chwyt ustawimy poziomo do ziemi. Ale dla mnie to bardzo wygodna i lekka kiera. Świetny stosunek jakości do ceny.

Napisano

To i ja się podepnę do tematu. Jako że mam siodło sporo wyżej niż kierownicę, moje plecy cierpią w trakcie wycieczek i chciałbym nieco poprawić pozycję - pomyślałem więc o kierownicy z większym wzniosem. Początkowo myślałem o Tioga Riser R50, ale - jeśli się nie mylę - ma gięcie tylko do góry, a do tyłu już nie. Wydaje mi się, że taka gięta do tyłu byłaby wygodniejsza. W oko wpadła mi też Easton ea50 (30) 40mm. Ta jest z kolei cięższa ale - jeśli się nie mylę - wykonana z mocniejszego stopu. No i sam nie wiem co wybrać. Zdaję sobie sprawę, że wygoda to kwestia indywidualna, ale może jakieś konstruktywne/techniczne opinie? Mieszkam na śląsku, więc jeżdżę głównie las/asfalt/szuter itp, od czasu do czasu góry.

Napisano

Mile widziane zdjęcie roweru, a najlepiej gdy na nim siedzisz. Jeżeli kierownica za nisko, warto pomyśleć o mostku z większym wzniosem, lub kierownicą o większym gięciu do góry (dlaczego do tyłu lepiej?), jednak patrząc na aspekty wizualne, kierownica ze sporym wzniosem w górę może dziwnie wygladać.

Napisano

Czyli dlatego wydawało mi się, że to max 19". Tak czy siak, rama jest bardzo krótka, dodatkowo odrobinę zbyt mała dla Ciebie i myślę, że stąd problem. Przy tak wysokiej sztycy i niskim mostku, wyginasz się pewnie w pałąk jak kot.

Napisano

...

Tak czy siak, rama jest bardzo krótka, dodatkowo odrobinę zbyt mała dla Ciebie i myślę, że stąd problem...

Wykłócał się nie będe. Mam wzrostu 194cm, rama ma długość 609mm, do tego mostek 10cm (wznios 6* ustawiony na minus przy rurze sterowej 20,5cm) i kierownica 620mm (Amoeba Vitra). Wcześniej jeździłem z mostkiem 120mm i niestety to nie było to, po wymianie mostka na krótszy zdecydowanie lepiej się czuje na rowerze.

Z jakiej długości mostka obecnie korzystasz?

Napisano

Bo i nie ma się o co kłócić. Kwestia wymagań i przyzwyczajeń. Mesa ma widocznie rekreacyjną geometrię, zaś z tego co widzę, grzechu83 chce osiągnąć sportową sylwetkę. A o to będzie ciężko.

Teraz pytanie, powtórzone zresztą, jaki masz mostek? (Długość odcinka między środkami mocowań: kierownicy i sterówki)

Napisano

Mostek dziś rano zmierzyłem i ma ok 100mm i 10 stopni (to wg danych katalogowych). Dodatkowo siodełko na mocowaniu mam cofnięte na max, bo pamiętam, że na początku mojej przygody z tym rowerem czułem, że mam ręce za blisko kolan. Niemniej przekłada się to na to, że jestem bardziej pochylony, a moje plecy strasznie na tym cierpią.

Napisano

Witam miałem podobny problem co ty ztymże miałem pochylona pozycje ale i za krótki mostek więc kupiłem tiogę r50 i mostek 100mm.

I tak kiera jest gięta do tyłu o 7.5 stopnia ale nie do góry przez co sprawia wrażenie jakbym wisiał na niej (lubię sobie wywinąć trochę do góry) przy swoich 685mm jest raczej nie do końca wygodna ale myślę o jej skróceniu do 660 może 650 i co powinno poprawić komfort jazdy ale troche się boję i mi jej szkoda ciąć, dodam jeszcze że to jest najlżejsza kiera z takim wzniosem jaką znalazłem(290g) po przycięiu będzie jeszcze mniej:)

Mostek z kolei też nie był trafiony,tym razem okazał się za długi więc (Accent twister) w jego miejsce trafił ktm 90mm o wznioie 17stopni, ma 1.5cm podkładek pod mostkiem wiec jeśli nawet będze za wysoki to zostaje jakaś możliwość regulacji.

Generalnie trzeba kombinować, i może właśnie zmień mostek na taki z wiekszym wzniosem (tioga ma taki model 17 stopni tylko na 25.4), jak Ci będzie za mało to wsadź podkładkę/ki a potem kierę :)

Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...