maszmol Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 Posiadam amortyzator taki jak w tytule, pytanie moje do Was jest takie : na jednym goleniu są parametry do nabicia pompką i nie wiem według czego się trzymać, mam 87kg wagi i trasy układają się następująco - 60% teren a 40% szosa. Ile nabić ( 140-160 psi dla skoku 80mm czy 100-120psi dla skoku 100-120mm ) aby amor optymalnie sprawował się w każdych warunkach ?
pablo191f Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 Ustaw SAG ksiazkowo, tzn jezeli masz skok 80mm to SAG 15-20% skoku, a dla 100-120mm skoku SAG w granicach 20-25%. Pojezdzisz i zdecydujesz, czy zostawic, podpompowac, a moze jednak zmniejszyc cisnienie. Pompowanie wg "ksiazkowego" cisnienia nie zawsze daje dobre rezultaty. Metoda prob i bledow dobrac dla siebie cisnienie i je zapamietac. Dopiero pozniej w razie pozniejszego dopompowywania mozna pompowac do ustalonego przez siebie wczesniej cisniena. Dla przykladu moj Epicon przy napompowaniu do cisnienia z instrukcji (dla mojej wagi i skoku amora) byl za twardy
PoleK Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 pompowanie wg tabelki nigdy nie daje dobrych rezultatow ja smigam na jakichs 70% zalecanego cisnienia w suntourze...
CoZaBzdura Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Mam pytanie czy owy amorek moge pompowac zwykla pompka? Mowa o tej pompce: Pompka podłogowa Topeak JOE BLOW MAX HP http://www.sklepmtb.pl/towar/pompka-podlogowa-topeak-joe-blow-max-hp-rozne-kolory/ Czy bede potrzebowal tej: Pompka rowerowa do amortyzatorów Topeak Pocket Shock DXG http://www.sklepmtb.pl/towar/pompka-rowerowa-do-amortyzatorow-topeak-pocket-shock-dxg/ Pomozecie?
Mod Team safian Napisano 31 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 31 Sierpnia 2012 Pompować możesz, ale o ile w ogóle wsadzisz głowicę pompki na zawór to i tak po odpięciu pompki w moment całe powietrze zejdzie, kup lepiej tę przeznaczoną do amortyzatorów.
Artwro Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Jak w mój wpompuję tyle ile zaleca producent jest twardy jak deska.Powietrzny chyba jest po to aby dostosowac go pod własne wymagania.Sprężyna stalowa ma określone z grubsza parametry i to jest ta różnica(poza wagą amorka oczywiście).
umbrellavirus Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Ja Recona pompowałem na 55-58psi ( 120mm skoku, 85kg, 90% las). Jeździło się miękko, wygodnie, ale podczas hamowania potwornie nurkował. To było jednak najlepsze z możliwych ustawień. Ciśnienie z komorze zależne jest także od geometrii ramy, więc nikt nie poda tobie najlepszej wartości.
Mod Team Puklus Napisano 1 Września 2012 Mod Team Napisano 1 Września 2012 Temat juz tyle razy był wałkowany z reconami, epikonami i innymi nami ... pompujesz ile sobie życzysz. Zamykam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.