Skocz do zawartości

[2100] MTB XC, Kross Level A6 V-brake (2010) czy Kelly's Salamander (2010)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów!

Zarejestrowałem się na forum, gdyż potrzebuję zasięgnąć Waszej rady.

Kupuję nowy rower. Zastanawiam się między Kelly's Salamander a Krossem Levelem A6 V-brake. Oba rowery to roczniki 2010, są nowe, z serwisem i gwarancją, dostępne w tym samym sklepie, oba w cenie 2100 zł.

Najważniejsze różnice:

Kelly's ma Rock Shoxa TK Tora 100mm z interesującym mnie wyłącznikiem przy kierownicy. Amor w Krossie to SR Suntour XCR LO.

Przerzutka tylna lepsza w Salamandrze to SHIMANO Deore XT M772, w Krossie jest Shimano Deore SLX RD-M662.

Przerzutka przednia w Salamandrze SHIMANO Alivio (11) M431, a w Krossie lepsza Shimano Deore FD-M591.

Hamulce: Salamander TEKTRO (dźwignie również) podczas gdy Kross ma Deore BR/BL-M590

Korba: Kelly;s: SHIMANO Alivio (11) M430 Octalink, Kross: Shimano Alivio FC-M430 Octalink - czy one się różnią?

Salamander ma też nagwintowaną pod bagażnik ramę. Do Krossa musiałbym kombinować z obejmami na sztycę, co jest też wykonalne i na co jestem gotów się zdecydować kosztem lepszego roweru.

Roweru używam prawie wyłącznie do jazdy górskiej. Beskid Śląski, Żywiecki, Mały. Raz do roku wyruszam na dłuższe wyprawy z namiotem więc potrzebuję bagażnik pod sakwy.

Zamieszczam linki do rowerów w sklepie:

Kross: Kross Level A6 V-Brake

Kelly's SALAMANDER Grey

Będę wdzięczny za każdą radę.

Napisano

z tego co widzę , to kross ma piasty przystosowane pod tarcze więc w razie późniejszej wymiany hamulców nie było by potrzeby zmiany kół , kross ma lepsze manetki i jest lżejszy , w tym kellys znacznie przeważa amortyzator :)

Napisano

Ehh koleś z dostępnością modeli z 2011 leveli jest prawie niemożliwe żeby dostać2011 w sklepach.

A ty chcesz 2010 kupicpzdr ,że wogole znajdziesz w swoim rozmiarze ramy,kolorze rower z 2010 :) krossa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...