grzegorz1976 Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 ból pojawia się po przejechaniu ok. 50km. Jeżdżę z plecakiem na rowerze MTB. Dla ocenienia mojej pozycji pokazuję fotę pozycji. Siodełko mam ustawione poprawnie wg zalecenia "prostowania nogi" nie wiem jak mostek.
redbull1 Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 albo masz za nisko mostek albo siodło za wysoko ,rób brzuszki prze miesiąv to wzmocnisz tamte partię mięśni
grzegorz1976 Napisano 2 Lipca 2012 Autor Napisano 2 Lipca 2012 albo masz za nisko mostek albo siodło za wysoko ,rób brzuszki prze miesiąv to wzmocnisz tamte partię mięśni siodełko mam raczej na dobrej wysokości bo noga w najniższym punkcie jest wyprostowana, chodzę na siłownię i intesnywnie ćwiczę partie pleców i brzuszki, także zostaje mostek tak?
PoleK Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 daj normalna fotke bo ta jakas rozjechana... jak z szerokokatnego:P a siodlo masz tak ze przy korbie na dole masz kolano w linii pionowej nad 2 stawem duzego palca?
Klosiu Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 Na siłowni nie robisz mięśni stabilizujących, bo ich nie widać . A to właśnie słabe mięśnie stabilizujące kręgosłup bolą w okolicach krzyża. Na to są specjalne ćwiczenia, poszukaj sobie na youtube i w google "core stability". Warto je ćwiczyć, bo później ciało efektywniej przenosi siły, to się w każdym sporcie przydaje.
SzymonKa378mierczak Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Ja polecam te cwiczenia -> bieganie.pl/?cat=2&id=1457&show=1
Peterp079 Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Na siłowni nie robisz mięśni stabilizujących, bo ich nie widać . A to właśnie słabe mięśnie stabilizujące kręgosłup bolą w okolicach krzyża. Na to są specjalne ćwiczenia, poszukaj sobie na youtube i w google "core stability". Warto je ćwiczyć, bo później ciało efektywniej przenosi siły, to się w każdym sporcie przydaje. Dobrze prawi. Miałem ten sam problem do całkiem niedawna (stosunkowo ) i po ćwiczeniach wzmacniających jest ok teraz. Nawet jak podnoszę siodło wyżej, gdzie wcześniej mój krzyż od razu na to reagował. A teraz błogi spokój i bez bólu.
fizjo Napisano 30 Sierpnia 2012 Napisano 30 Sierpnia 2012 Na siłowni nie robisz mięśni stabilizujących, bo ich nie widać . A to właśnie słabe mięśnie stabilizujące kręgosłup bolą w okolicach krzyża. Na to są specjalne ćwiczenia, poszukaj sobie na youtube i w google "core stability". Warto je ćwiczyć, bo później ciało efektywniej przenosi siły, to się w każdym sporcie przydaje. torochę o "core stability" w kolarstwie... http://www.solowinski.pl/img2docs/stabilizacja_centralna.pdf
Mateusz30 Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Ostatnio przewiałem sobie krzyże(nie na rowerze) i za cholerę nie mogłem się wyprostować po zejściu z roweru. Pomogły mi ćwiczenia rehabilitacyjne na krzyże z YouTuba, dla ludzi mających siedzącą pracę. Po kilku sesjach mogę normalnie jeździć pomimo, że stan zapalny nie minął do końca i nadal muszę uważać przy podnoszeniu czegokolwiek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.