Skocz do zawartości

[korba] Jaka korba, cena do 120zł, kwadrat

cegla1213

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam wolnobieg, jeżdże głównie po górach ale pod te większe wzniesienia prowadze bo poprostu mi sie nie chce pedałować ^_^

poprzednia korba to 42 i przyznam szczerze że czasem na zjazdach już tych biegów brakowało.

czyli brac te alivio?

• Mod Team
Napisano

my ci nie odpowiemy, sam sobie odpowiedz czy potrzeba ci 48 czy nie. Jak masz korbe 42 i rzadko używasz ostatniego biegu to szkoda brać taką korbę jak z kolei głownie używasz ostatni bieg to będzie dobra propozycja.

Napisano

mam wolnobieg, jeżdże głównie po górach ale pod te większe wzniesienia prowadze bo poprostu mi sie nie chce pedałować ^_^

poprzednia korba to 42 i przyznam szczerze że czasem na zjazdach już tych biegów brakowało.

czyli brac te alivio?

Jestem zdania, że projektując napęd warto operować wszystkimi przełożeniami raczej niż jedną zębatką. Dobry napęd dla mnie to taki, gdzie jak największa ilość biegów ma zastosowanie. Moim zdaniem więc, jeśli widzisz, że Twój obecny napęd jest "niewygodny" zacznij od zera.

Wstukaj go w jakiś kalkulator ciągu, zobacz moc przełożeń których używasz i których nie umiesz użyć i kombinuj porównując do nich potencjalne opcje tak by było lepiej:)

Kalkulator na przykład taki: http://sheldonbrown.com/gears/

Ja np. po ostrym myśleniu właśnie zmieniam z 50-39 do 11-34 na 44-32 do 12-25:) Na 7 biegach będzie Ci trudniej, ale może to dobra okazja by zmienić:)

A grupa Alivio moim zdaniem raczej nie zawodzi i zwykle jest dobrym kompromisem między ceną a jakością.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...