pawel13 Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 Dzień dobry, moje pytanie jest następujące jak przekonać rodziców w czym sr sountour epicon jest lepszy od sr sountora xc3 brakuje mi argumentów co mówić ?
Mod Team safian Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2012 Znajdź fotkę w tym stylu: http://gp1.pinkbike.org/p4pb1818858/p4pb1818858.jpg Powiedz, że to XCM, Epicon jest z lepszych materiałów, lepiej pracuje, po roku będzie działał jak nowy etc. ;P
kudlatty Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 Znajdź na forum opinie xcm' a i epicona i pokaż je rodzicom. Powiedz, że Epicon' a można dostosować pod każdą wagę, a xcm' a nie, itd... PS. Kup Tore
pawel13 Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Napisano 25 Czerwca 2012 znaczy do materiałów to wiem ja mam xc i właśnie rodzice twierdzą że wyglądają prawie tak samo wspominałem o blokadzie i wadze czy jeszcze coś ????
MokryxD Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 I nawet jeśli urośniesz(przybierzesz na wadze) to tylko dopompujesz i działa jak należy. Znam ten problem, ale przebrnąłem.
grucha34 Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 Jeżeli tym filmikiem nie zmiękczysz rodziców, to masz chłopie przerąbane...
comrat Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 a masz tarczówki? bo jak masz v'brakee-i to musisz wiedzieć, że znalezienie Epicona pod Vki graniczy z cudem :-) wiem... bo sam szukam jakiegoś w miarę nowego modelu pod Vki (2010,2011) i raczej już się poddałem :-) Muszę kupić Raidona bo ten model szybciej dorwę z pivotami.
alacart Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 http://allegro.pl/sr-suntour-epicon-l-o-d-100mm-z-pivotami-mod-2008-i2422490461.html są takie epicony tylko nie wiem czy cena będzie odpowiadać
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2012 Rodzicom ciezko przetłumaczyć dla nich rower z marketu to taki sam jak rasowy ścigacz XC za 5000. No chyba ze ktoryś jest zapalonym bikerem ale wtedy nie było by tematu Zdjęcia połamanych suntourów moga być przekonywujące. Miałem tak samo z tym że ja zaprzestałem walki bo była bezcelowa. kupowałem jak uzbierałem. Nie pomagały tłumaczenia a ze to lepsze, dłużej podziała lżejsze etc ... Dla nich rower to rower i nie widzą sensu płacić 3000 jak można dać 600zł. Nie wytłumaczy ze to tak jak z autem za 10 i 100 tysięcy oba auta i oba jeżdżą ale jednak jeden lepszy od drugiego.
Mod Team safian Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2012 W moim przypadku jak jeszcze rodzice dawali mi kasę na sprzęt podziałało też to, że widzieli jak się wkręcam, najpierw pedały wpinane i tłumaczenie, że to nie urwie mi nogi, później napęd i inne części. W sumie jak jeździsz od niedawna to może być ciężko, bo rodzice będą widzieli 'słomiany zapał'
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2012 Dużo zalezy ile masz lat, jacy sa twoi rodzice, i naprawde dużo jest czynników. Moi byli i są tacy ze co jak co ale na rower to mi nie dadza ... no to sie wkurzyłem i poskładałem sobie sam Aż sie pozniej dziwiłem skąd tyle maiłęm kasy ... ale fakt jednorazowo wytelepać z kieszeni ok 700zł to było mission imposible Jak zobaczą pasje i zapał ze cie to wciaga i kreci to na pewno pomoże. Musisz tez szanować sprzet, poco dawać grube pieniądze na rower ktorym sie rzuca i nie szanuje ... to soje robi.
comrat Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 alacart: owszem ten model Epicona na allegro jest z pivotami.... cena akceptowalna... tylko rocznik 2008... poza tym to od Sparrow-Bike'a - a oni mają niezbyt dobrą opinię (zatarte numery fabryczne itp)... dlatego ten stary model mnie nie interesuje
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2012 czarna anoda pracuje gorzej od złotej, pozatym 5 lat to w technologii duża róznica i tamten epicon nie jest wart swej ceny chyba.
PoleK Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 czarny (2008) pracuje gorzej, chociaż nie narzekam na brak płynności... jednak ta cena jest CHORA! z rodzicami jest ciężko, ale stopniowo się przyzwyczajają do kupowania stuffu, pamiętam ile trwało namawianie ich żebym mógł kupić Dragstara mając 15 lat - "przecież to gorsza rama niz masz teraz, lekka a rury takie same jak w tej, to się rozleci a ta to porządna...", a cały rower kosztował 450zł! Jest na to rada, wystarczy ojca zarazić, mój jeździ obecnie: MTB z XCR na X4 i innych szpargałach, co niewątpliwie by mi pomogło wcześniej, więc może spróbuj, jeśli Twoi rodzice nie mają żadnego "hobby" warto zacząć coś robić, mój się opierał aż go namówiłem na wyjście (złożyłem rower z tego co leżało po kątach) i od tego czasu sam pyta czy idę jeździć, zauważył też plusy, jak brak zadyszki kiedy wejdzie na 3 piętro albo przebiegnie 200m (co stanowi dobry argument dla kogoś kto siedzi od 20 lat za biurkiem) Teraz to już zostało mi informowanie że zamówiłem Piastę i przyjdzie paczka = ktoś ma ją odebrać
pawel13 Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Napisano 26 Czerwca 2012 Ten filmik jest naprawdę dobry dzięki za wszystkie odpowiedzi myślę że się uda ja mam 14 lat Moi rodzice lubią jeździć na rowerach lecz rekreacyjnie na wyczyny czy jazde bardziej hard xD nie mają już siły dużo pracują a kasę mam (uzbierałem 700 zł) ale wszyscy własnie mówią, dziadkowi i rodzice, że oni by za to 2 rowery kupili ale spróbuje
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 26 Czerwca 2012 Był gdzieś test roweru za 200zł z tesco czy innego hiper super ... po godzinie jazdy rozstaw osi zwiększył sie ok 2 cm ... Jak by ten test przeczytał to by już nie mówił ze by kupił 2 rowery No ale o tym własnie mówiłem wcześniej matko boska 700zł za amortyzator ... a gdzie reszta taż za to mozna kupić auto ... tak można i co z tego http://www.forumrowerowe.org/topic/27903-makrokesz-ostrzezenie-przed-zakupem-zbyt-taniego-roweru/ daj dziadkowi to niech sobie poczyta
qwaq Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Rozumiem, że jeszcze nie kupiłeś Epicona, więc ja z tym budżetem rozglądnołbym się za Spinnerem Reasonem - http://allegro.pl/nowy-spinner-reason-air-rlc-100mm-1920g-xc-mtb-wy0-i2425925678.html PS: Też miałem ten problem.....
pawel13 Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Napisano 26 Czerwca 2012 nie wiesz co to jest tak że ja wyłuskam na tego epicona ale już szukać mi się nie chce a on jest lekki i nie ma piwotów, których nie potrzebuje nie wiecie czy uda mi się sprzedać stary XC 3 ? za chociaż 50 zł, tata by wolał żeby w garażu nie leżało
pawel13 Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Napisano 26 Czerwca 2012 Tylko według mnie ciężko znaleźć potencjalnego nabywce
pawel13 Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Napisano 26 Czerwca 2012 To się jeszcze zobaczy a co z serwisowaniem Amorka co trzeba robić jak już kupie nowy to trzeba coś przy nim robić starego czyściłem ( cZyli XCM`a)
PoleK Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 przetrzeć golenie, wg mnie nic wiecej, i raz w roku pelny serwis.
szych Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Na początek przyda się pompka, żeby z ciśnieniami poćwiczyć. Jeśli takiej nie posiadasz, to albo musisz liczyc kolejny zakup, albo od kogoś pożyczyć na tydzień. Do tego 30zł na puszkę Brunoxa, żeby po cięższym wypadzie prysnąc lagi i z brudu wyczyścić. Dłużej uszczelki wytrzymają. I raz na rok wypada rozebrac, przeczyścić, wymienić olej, ewentualnie uszczelki. Skoro masz takie ciśnienie na amor, to widać, że choroba powoli ewoluuje Powinieneś więc zacząć rozbudowywać warsztat, aby w przyszłości móc samemu rower serwisować. Filmików i poradników w necie znajdziesz wiele, do tego poradnik Zinna : http://www.scribd.com/doc/73287221/Leonard-Zinn-Zinn-i-sztuka-serwisowania-roweru-gorskiego Kilka kluczy, imbusów, szczypcy i kombinerki i możesz śmiało zaczynać. Co do amora, to również polecam zastanowić się nad Reasonem. Będę go mieć w domu za 2 dni, w weekend wstawiam dziewczynie do roweru i będziemy testować. Jeśli spełni oczekiwania i będzie pracować zgodnie z zapowiedziami, to szykuje się kolejny czarny koń na arenie osprzętu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.