Ecia Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 To ciekawe - bo KMC jest kompatybilne w obie strony z Shimano, więc logicznie rzecz biorąc, ze Sramem nie powinno się zgrać... Ja bym jednak zainwestowała dla pewności w tego Connexa - od kiedy Sram podrożał, stał się już w ogóle nieopłacalny, a Connex to, jak dla mnie, najlepsza spinka, na jakiej kiedykolwiek jeździłam. Trudno zajechać - moja śmiga już od prawie 10 tys. km z trzema łańcuchami na zmianę i nie widać jeszcze po niej oznak zmęczenia na bolcach
Rzadzu Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 Teraz to już w sumie "po ptokach". Mam nadzieję, że mi chociaż tę spinkę wymienią na 8 rzędową, która może załapie. Wybitnie droga nie była (7zł) ale jednak niesmak i opinia o nieuważnym sprzedawcy (wyraźnie powiedziałem, że chcę 8 rzędową) zostaje.
Ecia Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 Mojemu Księciu od ręki wymienili tego nieszczęsnego Srama na KMC - jeśli serwis jest w porządku, nie powinni robić problemów.
Rulez Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 a Connex to, jak dla mnie, najlepsza spinka, na jakiej kiedykolwiek jeździłam. Trudno zajechać - moja śmiga już od prawie 10 tys. km z trzema łańcuchami na zmianę i nie widać jeszcze po niej oznak zmęczenia na bolcach No wiesz Ecia , raczej nie depczesz w pedały jak 80 kg. facet, ale co do tego , że Wippermann ma najlepsze spinki to się w 100% zgadzam
MieszkoI Napisano 22 Czerwca 2009 Napisano 22 Czerwca 2009 cześć. Nie rozumiem dlaczego warto wozić ze sobą zapasową spinkę... Jak łańcuch się zerwie to co? Trzeba miec skuwacz? I co dalej? I jeszcze jedno pytanie. czy to ma znaczenie jaką spinke wybiorę do łańcucha shimano 8-owego. Wiem że ma byc dostosowana do 8 biegów ale czy cos jeszcze mam wziąć pod uwagę? Czy np. spinka sram'a będzie pasować do łańcucha shimano?
Ecia Napisano 22 Czerwca 2009 Napisano 22 Czerwca 2009 Kilka postów wyżej masz odpowiedź. No już bez przesady z tym lenistwem...
Gość R3surrection Napisano 22 Czerwca 2009 Napisano 22 Czerwca 2009 zależy jak zerwiesz przeważnie wystarczy sama spinka bardzo rzadko trzeba rozkuwać
afly Napisano 13 Lipca 2009 Napisano 13 Lipca 2009 otrzymam poradę jak założyc spinkę connex? kupiłem łańcuch w wersji box Wiperrmann Connex 800, i nie mogę jej założyc, nawet jak wyjmę ja z łancucha nie mogę skuc zeby otrymac ogniwko, czuję sie bezsilny, same problemy z tym łańcuchem
Ecia Napisano 13 Lipca 2009 Napisano 13 Lipca 2009 Mówisz o tej takiej "uśmiechniętej" ? Jeśli tak - musisz po prostu podczas spinania wędrować bolcem za kształtem otworu. Jak dla mnie, nie ma bardziej intuicyjnej i łatwiejszej w obsłudze spinki . PS. Dodam, że trzeba pamiętać, iż na górnej połowie łańcucha (patrząc na łańcuch zamontowany do roweru, pomiędzy kasetą a korbą) spinka musi być "uśmiechnięta", a na dolnej - "smutna". Jeśli zapniesz ją odwrotnie, będzie ci zahaczać o dolne zębatki kasety.
afly Napisano 14 Lipca 2009 Napisano 14 Lipca 2009 Chyba rozumiem o co chodzi z tą spinką uśmiechniętą, chociaż jak ją założyłem na łancuch to tylko jednym sposobem udało mi sie założyc na jeden sworzeń (smutna się nie mieściła), natomiast do drugiego sworznia brakuje z 1,5mm - 2 mm, męczyłem spinkę zdjęta z łańcucha na różne sposoby przez ponad 1h (no oczywiscie z przerwami na wyluzowanie ), niestety nie spiąłem jej, patrze na instrukcję która była dołaczona do łancucha, ehh wszystko tak pieknie i łatwo na niej wyglada. P.S. Opis do tego punktu na którym się zatrzymałem, może wam to pomoże, napisze w oryginalnym języku bez mojego tłumaczenia bo może robię w nim bład: With fingers press firmly on the slotted plate. Make suer both pins of the connecting link have been pushed into the inner-plate completely. the slotted plate should then snap shut tightly upon the two pins while bending the chain inwards.
Ecia Napisano 14 Lipca 2009 Napisano 14 Lipca 2009 Wciśnij mocno palcami płytkę z otworem. Upewnij się, że oba piny spinki zostały całkowicie wepchnięte w otwór. Następnie wygnij łańcuch do środka, a płytka z otworem powinna się mocno zatrzasnąć na obu pinach. Tak brzmi tłumaczenie (nie do końca słowo w słowo - sparafrazowane tak, aby sensowniej brzmiało po polsku). Teraz mam już wątpliwości, czy mamy takie same spinki... czy ta twoja nie jest przypadkiem podobna do tej: http://img316.imageshack.us/img316/811/spinka3xq.jpg - czyli jedna płytka z otworem i jedna z dwoma pinami?
Ecia Napisano 14 Lipca 2009 Napisano 14 Lipca 2009 Mój Książę Małżonek ma identyczną, jak w linku (KMC) - nieźle się trzeba z nią namachać ... On to w końcu zrobił sposobem: 1. Wkładasz (od strony wewnętrznej) w obie części łączonego łańcucha tę płytkę z bolcami; 2. Na jeden z bolców nakładasz płytkę z otworem - tą częścią poszerzoną otworu (inaczej zresztą nie wejdzie) - ale uwaga: w taki sposób, aby następnie móc tę blaszkę przesunąć w kierunku drugiego bolca właśnie tą rozszerzoną częścią otworu! 3. Drugi bolec wciskasz w tę rozszerzoną część otworu (często - jak w opisie z instrukcji - trzeba przy tej operacji wygiąć łańcuch). Pierwszy bolec zaskakuje samoistnie, wraz z przesunięciem blaszki; drugi, jeśli porządnie go wepchniesz - również w końcu zaskoczy. Na pocieszenie dodam, że najgorszy jest zawsze ten pierwszy raz - potem i spinka jest już trochę wyrobiona, i ty sam masz już wprawę
afly Napisano 14 Lipca 2009 Napisano 14 Lipca 2009 Wielkie dzięki za pomoc , napiszę potem co z tego wyszło, nie próbowałem z wygięciem łańcucha tego założyć, ale będę walczył Wyszło wyśmienicie, po wygieciu łańcucha spineczka pięknie sie zamkneła, az krzyknąłem z radości Ecia jeszcze raz wielkie dzięki
Ecia Napisano 14 Lipca 2009 Napisano 14 Lipca 2009 Nie ma za co - przekażę Księciu, bo to on rozgryzł tę bestię
Kafarek555 Napisano 20 Lipca 2009 Napisano 20 Lipca 2009 Witajcie W Krossie mam zamontowany łańcuch KMC Z9000. Czy w jego przypadku trzeba go potraktować rozkuwaczem czy jest tam spinka? Czytałem jak rozpiąć spinkę ale...dalej nie rozumiem Widać potrzeba mi tłumaczenia "łopatologicznego"
marco1973 Napisano 9 Sierpnia 2009 Napisano 9 Sierpnia 2009 A jak się ma sprawa z łańcuchem KMC Z 72 (seryjny od Krossa Level A2)? 8 rzędowy sram go złapie? KMC-Z72 ma szerokośc 7,1mm, Shimano HG50 ma szerpkość 7,4mm. BTW to uważam ze to bez sensu że HG50 normy nie trzyma. używałem spinki Sram do KMC - pasuje bez żadnych problemów, co do HG50 to jeszcze nie wiem, bo na razie spiąłem HG50 na ten "ending pin". a tej spinki ktoś używał może go HG50? http://www.allegro.pl/item705205013_spinka_lancucha_shimano_fv_od_ss.html
premier2 Napisano 10 Sierpnia 2009 Napisano 10 Sierpnia 2009 Spinka zapina się na HG50 bez większego problemu, ale jej zdjęcie jest już małym wyzwaniem - wymaga sporo siły i cierpliwości. Dużo lepiej poszukać spinki Accenta, albo lekko przerobić spinkę Srama.
marco1973 Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 kurcze, to w końcu jaka spinka jest najlepsza (bezproblemowa) do HG50?
Jasiek7557 Napisano 13 Sierpnia 2009 Napisano 13 Sierpnia 2009 jak wyżej... testowałem wszystkie możliwe rozwiązania i łańcucha HG nie spiąłem niczym... na szczęście po 1000km z sakwami się rozsypał i z czystym sumieniem kupiłem KMC72... przynajmniej spinki pasują(a tych mi przez najbliższy czas nie powinno zabraknąć ) Ja mam identyczny lancuch spiąłem go spinka kmc ale teraz za chiny nie moge rozpiac . Znazlalem nawet w necie jakis przyrzad do rozpinania spinek kmc. PS.W jaki sposob rozpinasz spinke bo moze cos zle robie?
pawel1315 Napisano 13 Sierpnia 2009 Napisano 13 Sierpnia 2009 Jaki przyrząd do rozpinania spinek ?? Spinkę bierzesz w ręce (od tyłu palcem wskazującym, od przodu kciukiem - ja tak robię) mocno ściskasz i przyciągasz do siebie sworznie. Następnie rozłączasz spinkę i tyle. Pierwszy raz zawsze jest trudno Usiądź przy tym i się chwilę pomęcz. Następne razy będą łatwiejsze Jeżeli już naprawdę nie możesz rozpiąć spinki, no to można użyć kombinerek (ale bez przesady).
Crazyk Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 pawel1315, niektóre spinki strasznie ciężko "chodzą" na początku xD Mojej KMC za pierwszym razem ręką nie dałem rady (w ogóle ciężko ją było zapiąć. Ale jeden ruch kombinerkami i spinka zdjęta
Jasiek7557 Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 pawel1315, niektóre spinki strasznie ciężko "chodzą" na początku xD Mojej KMC za pierwszym razem ręką nie dałem rady (w ogóle ciężko ją było zapiąć. Ale jeden ruch kombinerkami i spinka zdjęta Niestety kombinerki mi sie zeslizguja a boje sie bardzo mocno zaciznac bo zrobie jakies odksztalcenia jeszcze. Jaki przyrząd do rozpinania spinek ?? Spinkę bierzesz w ręce (od tyłu palcem wskazującym, od przodu kciukiem - ja tak robię) mocno ściskasz i przyciągasz do siebie sworznie. Następnie rozłączasz spinkę i tyle. Pierwszy raz zawsze jest trudno Usiądź przy tym i się chwilę pomęcz. Następne razy będą łatwiejsze Jeżeli już naprawdę nie możesz rozpiąć spinki, no to można użyć kombinerek (ale bez przesady). link do rozkuwacza spinek kmc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.