Skocz do zawartości

[Shimano Alivio 8] Ostatni bieg zahacza o poprzedni

Vasterad

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

A zmierz oległości miedzy każda koronką kasety od jeden do 8. Może ci sie trafiło ze przez przypadek 11t lub 12 czy 13t masz 9 biegowej poprostu.

Napisano

Przed chwilą sprawdziłęm i są równe. Swoją drogą może kaseta jakoś fabrycznie jest źle skręcona, bo tak teraz spojrzałem od góry to łańcuch dotyka poprzedniej koronki na 8 biegu i przez to dalej jest ciut przekręcony w prawo między tylną a przednią przerzutką.

• Mod Team
Napisano

Zdejmij łańcuch i zakręć kasetą może faktycznie ostatnie koroniki są jakoś zcentrowane, czy krzywe takie rzeczy sie już zdarzały.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli zakręcić kasetę w tył kaseta powinna sie kręcić prosto, bez żadnych falować, zęby powinne poruszać sie po lini prostej.

Napisano

Hm, dam sobie rękę uciąć, że najmniejsza koronka rzeczywiście bardzo lekko faluje (względem innych). Tylko czy miałoby to aż tak diametralny wpływ na pracę tego ostatniego biegu?

Przyczyna znaleziona - skrzywione jedno oczko w łańcuchu. Przyjrzałem się dokładnie jak działa cała przerzutka, a gdy łańcuch zahaczył o 7 bieg cofnąłem i o to co znalazłem:

cbed454bdc47b879m.jpg

Zamawiam tego SRAM'a PC850.

Napisano

Wreszcie! Już myślałem, że nie dowiem się co było przyczyną. Gratuluję. ;) Nie chce krakać, ale mam nadzieje, że po wymianie łańcucha będzie chodzić już prawidłowo.

Napisano

Też mam taką nadzieję. Pamiętam, jak 2 razy łańcuch spadł z przodu pomiędzy kasetę (źle wyregulowałem przód), a ramę i lekko się przyciął - pewnie to było przyczyną.

• Mod Team
Napisano

Gdzieś musiał być drobny szczegół a taki najtrudniej znaleźć i ciężko obwiniać nowy łańcuch że będzie krzywy gdzieś :P Ale grunt ze po kłopocie.

Napisano

Łańcuch wymieniłem, nie wiem jeszcze czy cokolwiek to dało bo przerzutki są do ponownej regulacji (wszystkie biegi sobie trochę przeskakują między sobą).

Napisano

Śrubę baryłkową przy przerzutce (w manetce nie mam) mam mieć maksymalnie wkręconą i dopiero potem ją ewentualnie regulować? Za co ogólnie ona odpowiada (tzn. jakie są objawy złego jej ustawienia)?

• Mod Team
Napisano

To już zalezy od indywidualnych preferencji, ja ją ustawiam na środku zeby mozna było naciągnąć lub popuścić linke w razie potrzeby.

Napisano

Ja mam łatwiejszy sposób i reguluję przerzutkę na najmniejszej zębatce śruba H potem wkręcam na maksa baryłkę i z lekkim luzem naciągam linkę i ją skręcam. Potem wrzucam na 6 i kręcę baryłką w lewo, aż będzie dobrze. Wtedy jest idealnie, bo zawsze można wkręcić i mam pole manewru w jedną i w druga stronę, a jeżeli już będzie trzeb coś robić to raczej naciągać linkę niż ją popuszczać prędzej.

Śruba baryłkowa jest od naciągu linki i jak źle ją ustawisz to wszystkie biegi będą Ci źle chodzić oprócz ostatniego.

Napisano

Więc tak chłopaki - wygląda na to, że problem wyeliminowany bo przy wykręconej lince po regulacji (przed też regulacją) wszystko śmiga. Jutro dokręcę linkę i sprawdzę jak to działa, bo dziś mnie noc zastała.

Ponad to dokręciłem kasetę, hak i koło. Hak był dość luźno przykręcony, koło też nie najlepiej (się trochę przestraszyłem jak jeździłem). :D

Co do regulacji:

1. Odkręcam linkę, reguluję najpierw na ostatnim biegu (H) potem najmniejszym (L);

2. Przykręcam linkę;

3. Co z baryłką w końcu? Wkręcić ją na maksa przed założeniem linki i potem dostrajać? Na którym biegu ją ustawiać?

Napisano

Więc tak chłopaki - wygląda na to, że problem wyeliminowany bo przy wykręconej lince po regulacji (przed też regulacją) wszystko śmiga. Jutro dokręcę linkę i sprawdzę jak to działa, bo dziś mnie noc zastała.

Ponad to dokręciłem kasetę, hak i koło. Hak był dość luźno przykręcony, koło też nie najlepiej (się trochę przestraszyłem jak jeździłem). :D

Co do regulacji:

1. Odkręcam linkę, reguluję najpierw na ostatnim biegu (H) potem najmniejszym (L);

2. Przykręcam linkę;

3. Co z baryłką w końcu? Wkręcić ją na maksa przed założeniem linki i potem dostrajać? Na którym biegu ją ustawiać?

Iiii tyle problemów było :). Gratuluje! Dzisiejszy wieczór - wszystkie problemy w tematach się rozwiązują :D.

Napisano

Na najmniejszej zębatce mocujesz linkę nie naciągając jej zbyt mocno i nie ruszając przerzutki. Resztę opisałem wyżej, ale zrobisz jak chcesz. Jest kilka sposobów. Możesz też zajrzeć do FAQ.

• Mod Team
Napisano

Odnośnie sposobów regulacji ustawiania baryłek ... każdy ma swój ulubiony wariant, ja z racji na bardzo zużytą kasetę musz często pokręcić aby zachować precyzje ... dlatego tez mam ok na środku.

Napisano

Próbowałem kilka razy na różne sposoby regulować. Wszystkie biegi wrzucają się prawidłowo, ale na 8 dzieją się te dziwne rzeczy. Nie ma znaczenia czy jest podpięta linka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...