Skocz do zawartości

[Shimano Alivio 8] Ostatni bieg zahacza o poprzedni

Vasterad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trudno teraz powiedzieć bo nie pamiętam. Przy odkręconej lince problem ten sam i wydaje mi się jednak, że też jest lekko przechylona cała przerzutka., a nawet bardziej. Sprawdzę jutro rano jak to wygląda. Mimo wszystko załóżmy jedną opcję, że jest przechylona, a drugą, że prosta. Co w takim razie zrobić?

Napisano
Nie wiem dokładnie na czym sie opiera ta osłona, ale jak "zjada" kilka mm to kaseta jest przesunięta delikatnie może spróbuj ją wyrzucić.

To nic nie da. Ta osłona opiera się na pięście takim małymi wypustkami i na pewno nie przesuwa kaset. Nawet jakby to nie powinna powodować takich problemów. Tym bardziej w nowym rowerze.

Napisano

To nic nie da. Ta osłona opiera się na pięście takim małymi wypustkami i na pewno nie przesuwa kaset. Nawet jakby to nie powinna powodować takich problemów. Tym bardziej w nowym rowerze.

Też jestem tego zdania, że nie powinno to mieć najmniejszego znaczenia przy nowym rowerze. Wolałbym już, żeby przerzutka rzeczywiście była uwalona niż szukać przyczyny w kasecie, przerzutce i łańcuchu. Najbardziej prawdopodobne wydaje mi się, że coś nie tak z przerzutką od nowości (jak wspominałem problem był zaraz po zakupie, ale ustał po regulacji po czym wrócił i staję na głowie, żeby to zlikwidować).

• Mod Team
Napisano

Nigdy takiej nie miałem bo uważam że szpeci rower, wiec nie wiam jak to tam siedzi ale powoli mi zaczyna brakować pomysłów. Krzywy hak byłby problemem ale nie na dle lecz na górze kasety od ok 4 zębatki. Ja też mam krzywą i pracuje bardzo dobrze. Ciągle mi sie wydaje ze trzeba śruba H wyregulować no ale to już było poruszane kilkukrotnie i nie przyniosło efektów. Jednak u mnie odkręcenie tejże śruby powoduje spadnięcie łańcucha miedzy kasete a rame, jeżeli u ciebie tak sie nie dzieje tam musi tkwić jakaś wskazówka.

Napisano

Jutro rano sprawdzę czy spada po wykręceniu linki + śruby H i zobaczę konkretnie kiedy całą przerzutka jest przechylona. Może rzeczywiście wina łańcucha jak kolega na poprzedniej stronie wspomniał, że wymiana pomogła na praktycznie identyczny problem?

• Mod Team
Napisano

Jak by łańcuch nie był za blisko to by nie skakał, wymiana faktycznie może pomóc ale to nie będzie uleczenie choroby tylko objawów :P

Napisano

Jak by łańcuch nie był za blisko to by nie skakał, wymiana faktycznie może pomóc ale to nie będzie uleczenie choroby tylko objawów :P

Odnośnie spadania łańcucha poza kasetę - spójrz na zdjęcia. Nie ma takiej możliwości, żeby spadł poza kasetę, bo jest hak i rama - mało miejsca.

82b86da1df692886m.jpg

Ewidentnie problem leży gdzieś na dole. Od góry łańcuch jest ciut oddalony od poprzedniego biegu. Brakuje mi pomysłów.

• Mod Team
Napisano

To z tym spadnięciem to tak bardziej w przenośni jak nie ma gdzie to nie spadnie ale przerzutką powinna być w stanie przesunąć łańcuch tak ze zacznie trzeć o rame.

• Mod Team
Napisano

Odnośnie śrubek ograniczających

domniemam ze początek jak u ciebie, z tym ze twoja przerzutka staje w tym momencie gdzie jest moja, ja kręcąc śruba, czyli wykręcając ją przesuwam wózek w doł aż do ustania nie pożądanych zachowań. Jak wykręce ją całkiem wózek zjedzie do ogranicznika. I tak sie ma zachować przerzutka, jeżeli tego nie robi coś jest z nią nie tak.

Napisano

Ten problem występuje już podczas regulacji, bez obciążenia, czy na stojaku wszystko ładnie chodzi, a na drodze szwankuje? Jeśli na stojaku, przyglądnij się z tyłu, jak zachowuje się przerzutka, kiedy łańcuch przeskakuje na sąsiedni tryb. Stań za rowerem i niech ktoś Ci pokręci pedałami i przerzuca biegi. Stawiałbym na krzywy hak, mimo wszystko. Przeskok łańcucha na sąsiednią zębatkę, to wychył wózka o kilka milimetrów, więc łatwo zaobserwować, co jest powodem -krzywa linia łańcucha, czy niekontrolowana praca mechanizmu.

Jest jeszcze jedna możliwość, mianowicie zbyt krótki pancerz linki przy manetce. Jeśli łuk jest ostry, linka może mieć duzy opór. Gdy wszystko było nowe i nasmarowane w środku, to jeszcze pracowało jako tako. To jednak mało prawdopodobne, bo na pięciu centymetrach pancerza nikt by nie oszczędzał. Mimo wszystko, jeśli wszystkie pomysły zawiodą, załóż dłuższy kawałek i spróbuj.

Napisano

Ten problem występuje już podczas regulacji, bez obciążenia, czy na stojaku wszystko ładnie chodzi, a na drodze szwankuje? Jeśli na stojaku, przyglądnij się z tyłu, jak zachowuje się przerzutka, kiedy łańcuch przeskakuje na sąsiedni tryb. Stań za rowerem i niech ktoś Ci pokręci pedałami i przerzuca biegi. Stawiałbym na krzywy hak, mimo wszystko. Przeskok łańcucha na sąsiednią zębatkę, to wychył wózka o kilka milimetrów, więc łatwo zaobserwować, co jest powodem -krzywa linia łańcucha, czy niekontrolowana praca mechanizmu.

Jest jeszcze jedna możliwość, mianowicie zbyt krótki pancerz linki przy manetce. Jeśli łuk jest ostry, linka może mieć duzy opór. Gdy wszystko było nowe i nasmarowane w środku, to jeszcze pracowało jako tako. To jednak mało prawdopodobne, bo na pięciu centymetrach pancerza nikt by nie oszczędzał. Mimo wszystko, jeśli wszystkie pomysły zawiodą, załóż dłuższy kawałek i spróbuj.

Może linka przerzutki nie jest odpowiednio naciągnięta??

Mam wrażenie jak by oś suportu byłą za krótka. Lecz jest to nowy rower, więc to raczej nie to.

U mnie przeskakuje z 6 na 7 gdy jeżdżę po dziurawej drodze, lub szybko po szutrach. Powoduje to zużyta manetka która sama przerzuca.

Pozdrawiam Paweł!

Napisano

Gdzieś wcześniej już pisałem, że łańcuch nachodzi na poprzednią zębatkę (zbyt blisko niej jest, milimetrowe sprawy, ale przez to zahacza) - zauważyłem jak powoli kręciłem pedałami i patrzyłem na przerzutkę (na stojaku).

Kur... po wykręceniu śruby i linki jest to samo! Przeskakuje między 8 a 7. Tylko dodatkowo teraz kółko górne jakby nie trafiało w łańcuch i trochę "terkocze" (oczywiście już po nowej regulacji...) Może to rzeczywiście wina tego łańcucha? Między nim na 8 biegu, a 7 biegiem było z 4 mm miejsca i niemożliwe, żeby przerzutka go tak spychała, bo działała ciągle prosto...

Napisano

Shimano RM30-8 - nic specjalnego, jakie miałoby to znaczenie?

@Puklus - jeśli masz jeszcze jakiś pomysł to daj znać, jak nie to wymienię łańcuch na SRAM PC 850, jeśli nie pomoże to również tylną przerzutkę (na tą samą, ewentualnie coś lepszego)

• Mod Team
Napisano

Ta pomysłów mi nie brak i szczerze w domu bym temu zaradził :D Jednak wiele ludzi potępia niektóre moje metody :P Ja jednak uważam ze skoro działa to dobry sposób :P A wiec skoro głupia rpzerzutka be wiekszej przyczyny nie chce sie cofnąć ... to cofnąć kasetę. Chodzi mi żeby przesunąć całą piastę o dosłownie 1mm i już by było po problemie. No moze 2mm. Rozebrać oś i przesunąć konusy. Całe koło sie przesunie, jednak 2mm nie powinno być nawet widoczne. Jeżeli byś miał hamulce tarczowe pomysł odpada w eliminacjach ...

Po tym zabiegu możliwe jest że bedzie trzeba zerknąć czy hamulec działa ok i ewentualnie skorygować.

Napisano

Spróbuję trochę przesunąć, aczkolwiek jak pisałem przy wykręceniu śruby H łańcuch był dość daleko od koronki i mimo to problem nadal występował. :D

• Mod Team
Napisano

To ja nie wiem może magnetyzm :D Zmienić lancuch też zawsze możesz. Czasami są takie przypadki ze żadna logika tego nie wyjaśnia nie działa i już. Np przy korbach lancuch sie zaciąga i nikt nie wie czemu mimo ze ktoś ma identyczny zestaw i jemu nie zaciąga.

Napisano

No wymienię najpierw łańcuch. Jak nie pomoże to przerzutkę też i powinno działać, a na pewno znajdzie się jakiś rower, do którego można wrzucić stare części.

W razie co to jest sens kupować coś lepszego minimalnie od Alivio, czy sobie darować?

• Mod Team
Napisano

wg mnie nie ma sensu alivio do bardzo dobry sprzęt, deore to klasyczne, nie Shadow , myślę ze poza mniejszą waga i innym wyglądam nie działa wcale jakoś zauważalnie lepiej.

Napisano
wiele ludzi potępia niektóre moje metody

Ta, z "cofaniem" kasety jest wyjątkowo głupia. Zmieniając pozycję konusów, spowodujesz tylko przesunięcie ośki, bardziej na jedną stronę. Kaseta nie zmieni pozycji względem ramy, nawet o setny ułamek milimetra.

Czegoś tu nie rozumiem. Po zluzowaniu linki, przerzutka powinna spaść na największą tarczę, czyli 1 bieg (chyba, że masz XT). Jak więc możesz stwierdzić, że nadal samo zmienia przełożenia? Palcem odginasz wózek?

Mimo wszystko, jeśli przerzutka nie sięga swobodnie zewnętrznej tarczy, śrubka ograniczająca jest wykręcona, hak prosty (powinieneś, dla pewności, założyć nowy) to może miejsce mocowania haka na ramie jest wykrzywione? Nie uderzyłeś gdzieś rowerem?

Na próbę, mógłbyś założyć podkładkę grubości 1-2 mm, na śrubę mocującą, między przerzutkę a ramę, jeśli oczywiście, długość gwintu na to pozwoli. Spowoduje to przesunięcie jej na zewnątrz i może wyjaśni, czy w takiej pozycji, mechanizm będzie pracował dobrze. Jeśli tak, to ewidentnie, przyczyną jest pozycja zmieniarki, czyli jej mocowanie. Jeździć z podkłądką odradzam, bo możesz coś uszkodzić. Siły jakie tam działają, są duże i jeśli przerzutka nie będzie dokładnie przylegac do haka, można coś pogiąć.

Co do łańcucha, nowy, po regulacji, spisywał się dobrze, jak pisałeś, więc chyba nie on jest problemem.

• Mod Team
Napisano

Czegoś tu nie rozumiem. Po zluzowaniu linki, przerzutka powinna spaść na największą tarczę, czyli 1 bieg (chyba, że masz XT).

No widać ze nie rozumiesz bo alivio nie występuje w wersji low normal tylko top normal czyli nie spadnie na 1 tylko na 8/9 i tu jest problem bo nie chce spać tam gdzie powinna.

Wracając do tematu, podkładka pod przerzutkę jest akceptowalna ale można załozyć podkładkę na oś po prawej stronie między ramę a oś piasty, tym sposobem odsuniesz przerzutkę od kasety bez kombinowania. Sam mam podkładkę bo nie wiem kto projektował moją rame po zakręceniu koła śruba od wahacza trze o tacze bez tej podkładki.

Napisano

Podkładka na osi to już mądrzejszy pomysł. Warto jednak poszukać przyczyny usterki, bo wcześniej, rower, pracował dobrze i nikt raczej nie grzebał przy nim. Przynajmniej, z opisu, nic takiego nie wynika.

Alivio nie miałem i teraz będe wiedział jak działa.

Napisano

No ok, podkładka między ramą, a osią piasty, ale co z faktem, że na 8 biegu (tym problematycznym) całą przerzutka lekko się "trzęsie", jakby kółko nie trafiało dokładnie w łańcuch. Regulacja odległości wózka od koronki kasety nie pomaga jak i śrubą H również.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...