MBK Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Witam, jeżdżę w SPD i od pewnego czasu odczuwam ból w lewym kolanie... ból czasem się pojawia, a czasem go nie ma. Z prawym kolanem wszystko jest ok, nic mnie nie boli. Czym to może być spowodowane? jak to wyeliminować? wcześniej gdy jeździłem na zwykłych platformach nic się nie działo
Gość saymon81 Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Długo już jeździsz w SPD czy dopiero zaczynasz? Ból może być spowodowany minimalnym skręceniem bloku przez co kolano ma nienaturalną pozycję. Sprawdź czy bloki lewy i prawy są tak samo skręcone/ustawione. Gdzie boli kolano? Przód, tył, boki?
MBK Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Od czerwca zeszłego roku, z przerwami. Ból przeważnie odczuwam od przodu w momencie zgięcia kolana.
rauf Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Długo już jeździsz w SPD czy dopiero zaczynasz? Ból może być spowodowany minimalnym skręceniem bloku przez co kolano ma nienaturalną pozycję. Sprawdź czy bloki lewy i prawy są tak samo skręcone/ustawione. Gdzie boli kolano? Przód, tył, boki? Dobry trop imo, a objawy podobne mam w spd od 50km wzwyż. Bloki można i z suwmiarką poprostować, ale to chyba nie wszystko. Jak buty narciarskie trzeba dopasować (odbarczania, canting poprawny, wkładka a czasem i cały botek custom) to i rowerowy chyba podobnie....przynajmniej jak ja mam koślawe nogi... Minimum to właśnie dopasowane do ustawienia stóp bloki i jakieś wkładki gotowce, ale pewnie nie zastąpi to wizyty u dopasowywacza (shaper?).
MBK Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Z butem, wszystko jest ok, idealnie pasuje Bardziej chyba celowałbym w ustawienie bloków.
Gość saymon81 Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Ból przeważnie odczuwam od przodu w momencie zgięcia kolana Miałeś kiedykolwiek problemy z tym kolanem? Przód może oznaczać problem z rzepką. Wiesz w kolanie możesz mieć starą kontuzję która może się pojawiać w momencie dużego obciązenia. Ja po zerwaniu więzadeł miałem gratis odklejoną torebkę stawową, która nie pozwalała mi prostować nogi. Mała pierdoła, a leczenie długotrwałe. Jeśli ból następuje natychmiast po prostowaniu nogi to najpierw odwiedziłbym lekarza. Chyba że sprawdzenie ustawienia bloków pomoże.
MBK Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Nie miałem nigdy problemów z tym kolanem. Przy normalnym chodzeniu nie odczuwam żadnego bólu, dopiero ten ból czasem pojawia się podczas jazdy... czasem jest a czasem go nie ma ;|
Gość saymon81 Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Samo to że się już pojawia to jest jakiś sygnał. Sam ból kolana nie musi oznaczać że to kolano jest chore (uszkodzone). Może być biodro, kostka, pięta. Cały nasz mechanizm kolanowy jest spięty z górą i dołem. Musisz przeanalizować poszczególne elementy i zobaczysz co może mieć wpływ. 1) sprawdź te bloki 2) może wysokość siodełka (?) Jeśli to nic nie da to odwiedziny u lekarza. Usg i będzie wiadomo czy są zmiany w kolanie. A jeśli można wiedzieć to ile masz lat?
MBK Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Mam 20lat Spróbuję jeszcze bloki ustawić, i pedałka SPD poregulować ostatecznie pewno będzie się trzeba do lekarza wybrać. A czy to nie może przez to, że lewe pedało SPD trzyma mocniej od prawego?
Gość saymon81 Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Napięcie sprężyny może mieć decydujący wpływ na sztywność bloku w pedale. Spróbuj zmienić to napięcie. Jeśli masz regulacje, to się nimi pobaw. Przestaw bloki i obserwuj kolano. Jeśli nic się nie zmieni, to idź do lekarza, dla własnego zdrowia i komfortu. Pozdrawiam
MBK Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Spróbuję się pobawić i napiszę jakie to przyniosło efekty
aegis Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 chondromelacja rzepki sie kłania (tak na moje oko) -nadmierne obciazenie kolana powoduje wytarcie mazii w której poruszaja sie kosci - przed artrroskopia mozna sprobowac zastrzyki SYNOCROM . Ja dostałem 3 razy -2 miesiace przerwy w obciazaniu kolana + rehabilitacja -na razie nie boli , jedynie przy wiekszych ciezarach ok. 40kg (i w zwyz) odczuwam lekkie nawroty bólu -wtedy odpuszczam całkowicie robote(mam przynajmniej tłumaczenie przed kierownikiem . Jak to lekarz stwiedził choroba ta lubi pacjentów w wieku od 17 do 35 lat (tak na oko). P.S. po zastrzykach dał mi 12 miesiecy gwarancji spokoju(wspominałem o jezdzie w góry) ,zaproponował tez bym pomyslal o przesiadce na rower turystyczny,jak zobaczył moja mine to zrozumiał odrazu
MBK Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Raczej aż tak poważne to nie jest, bo ja nie odczuwam bólu np podczas noszenia ciężaru. Wszystko wskazuje na nieodpowiednie ułożenie kolana na razie mam egzaminy i nie mam czasu się żeby jeździć...
OldXCRider Napisano 24 Czerwca 2012 Napisano 24 Czerwca 2012 Witam, tak jak cytowany ponizej kolega, przede wszystkim wybral sie do lekarza. Dawno temu mialem wypadek, naderwane wiezadla rzepki, pobolalo przestalo i tyle. po 5 latach jak w zimie przygotowywalem forme, 3 razy rower plus lyzwy 3 razy itd. Kolano obciazalem 7 razy w tygodniu, bolalo lekko, bol mijal, czasem przetrzymywalem bol do momentu gdy bolalo mnie nawet jak spokojnie spacerowalem. Skonczylo sie to USG, gdzie dowiedzialem sie ze mam czasciowo zmiazdzona rzepke i wlasnie brak mazii Po kuracji SYNOCROMEM 2 serie przez 3 miesiace, w sumie 6 zastrzykow plus 3 miesiace ZADNEGO obciazania kolana mam obecnie spokoj, lecz lekarz tez kazal mi m. in. podniesc siodelko aby kolano nie bylo non stop naprezone a najlepiej zrezygnowac z duzych obciazen kolana. Obecnie minal ponad rok od zastrzykow i jest TIP TOP, aczkolwiek nie cisne jak boli, gdyz bol powraca. OGOLNA RADA -->> Jak boli idz odrazu do lekarza, a nie szukaj porad na forach, ze moze to czy tamto. Jest to dla nas kolarzy zbyt cenny narzad by moc pozwolic sobie na jego uszkodzenie badz dysfunkcje. Masz tylko 2 nogi i zadnej zapasowej Daj znac jak historia skonczy sie. chondromelacja rzepki sie kłania (tak na moje oko) -nadmierne obciazenie kolana powoduje wytarcie mazii w której poruszaja sie kosci - przed artrroskopia mozna sprobowac zastrzyki SYNOCROM . Ja dostałem 3 razy -2 miesiace przerwy w obciazaniu kolana + rehabilitacja -na razie nie boli , jedynie przy wiekszych ciezarach ok. 40kg (i w zwyz) odczuwam lekkie nawroty bólu -wtedy odpuszczam całkowicie robote(mam przynajmniej tłumaczenie przed kierownikiem . Jak to lekarz stwiedził choroba ta lubi pacjentów w wieku od 17 do 35 lat (tak na oko). P.S. po zastrzykach dał mi 12 miesiecy gwarancji spokoju(wspominałem o jezdzie w góry) ,zaproponował tez bym pomyslal o przesiadce na rower turystyczny,jak zobaczył moja mine to zrozumiał odrazu
Luk33 Napisano 24 Czerwca 2012 Napisano 24 Czerwca 2012 Co lekarz mu pomoże? Proponuje zrobić sobie przerwę od pedałowania i zająć się egzaminami. Po przerwie (tydzień, dwa) może nastąpi ozdrowienie skoro objawy nie są tak drastyczne. Może jednak siodełko źle ustawione? Na platformach ciało pracuje i się stopa ustawi w zatrzaskach ustawienie siodła to priorytet.
szpeni0 Napisano 24 Czerwca 2012 Napisano 24 Czerwca 2012 masz farta, że kolano cię tylko przez pedały boli. ja se kilka dni temu złamałem przez nie kość promieniową i łokciową mam pękniętą
MBK Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Napisano 26 Czerwca 2012 Właśnie jestem po wstępnej regulacji zacząłem od siodełka, podniosłem trochę sztyce. Jeździ mi się lepiej przejechałem ostatnio 40km żadnego bólu nie odczuwałem. Testem będzie większe obciążenie ponad 100km będę pisał o postępach
cienkun Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Witam, jeżdżę w SPD i od pewnego czasu odczuwam ból w lewym kolanie... ból czasem się pojawia, a czasem go nie ma. Z prawym kolanem wszystko jest ok, nic mnie nie boli. Czym to może być spowodowane? jak to wyeliminować? wcześniej gdy jeździłem na zwykłych platformach nic się nie działo Pedały z większym luzem wypięcia powinny pomóc. edit. tzn. jeżeli ból jest spowodowany przez pedały
Sol Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Co lekarz mu pomoże? Proponuje zrobić sobie przerwę od pedałowania i zająć się egzaminami. Po przerwie (tydzień, dwa) może nastąpi ozdrowienie skoro objawy nie są tak drastyczne. Może jednak siodełko źle ustawione? Na platformach ciało pracuje i się stopa ustawi w zatrzaskach ustawienie siodła to priorytet. Jeżeli lekarz zna się na rzeczy to pomoże na pewno bardziej niż sto porad w internecie. Z resztą z poradami jak z argumentami, liczy się waga, a nie ilość. Przyczyn bólu może być mnóstwo, począwszy od zwykłego przemęczenia, przez pozycję na rowerze, kończąc na jakichś zadawnionych urazach czy po prostu anatomii/fizjologii. Patrząc tylko od strony sprzętu, pomóc może przejście na pedały z luzem roboczym. A jeżeli chodzi o siodełko, to nie tyle podwyższenie co cofnięcie, ew. sztyca z offsetem. Wtedy ciężar pedałowania przechodzi bardziej na mięśnie pośladkowe, odciążając więzadło rzepki.
ZielonaSowa Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Nie pisz na forach o porady , nikt z nas nie jest lekarzem ( chyba) i nikt Ci nie doradzi . Możemy tylko gdybać . Pamiętaj ,że kolano podczas jazdy dostaje ekstremalnych przeciążeń ( związanych z jazdą ) Jeżeli jeździsz bardzo , bardzo często , to nie zdziw się ,że odczuwasz ból podczas jazdy . Problem może tkwić , nie w kolanie ,lecz w rowerze . Podwyższ siedzonko , zrób sobie tygodniową przerwę ( minimum ) ,odpocznij troszeczkę . Jeżeli dalej ból nie mija .udaj się do lekarza - nie zwlekaj z tym . Mogłeś uszkodzić sobie kolano podczas jazdy . Słowem końcowym : Zrób sobie przerwę , podwyższ siedzenie ,a potem udaj się do lekarza. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.