uczaj25 Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Witam zastanawiam się nad takim setem Kaseta Sram XX 11-36 ,korba XTR 985 30-44z , przerzutka tył Xtr 980 SGS .przerzutka przódSram XX top pull oraz łańcuch SRAM PC-1091R XX lub XTR HG-X.Co do przedniej przerzutki XX wiem że będzie kompatobilna z manetkami XTR 980 , ale zastanawiam się czy kaseta XX będzie miała taką wydajność z komponentami XTR 980 tak jak kaseta XTR która robiona jest pod Dyna-Sys.Interesuje mnie kaseta XX ponieważ jest o wiele lżejsza od kasety XTRa która przy 11-34 waży 255g a XX przy 11-36 208g.Druga sprawa to łańcuch czy Sramowski będzię również efektywnie działał jak dedykowany łańcuch XTR HG-X 10 rzędowy.Podsumowując czy warto robić takie mixy czy lepiej pozostać przy pełnej grupie ,główny nacisk na wydajność.
Grand231 Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Według mnie nie warto mieszać kiedyś był test w Bikebordzie odnośnie grupy XTR i we wnioskach było ujęte że mieszanie komponentów powoduje gorsze działanie grupy XTR.
uczaj25 Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Napisano 19 Czerwca 2012 Według mnie nie warto mieszać kiedyś był test w Bikebordzie odnośnie grupy XTR i we wnioskach było ujęte że mieszanie komponentów powoduje gorsze działanie grupy XTR. dzięki za odpowiedź ,właśnie miałem takie obawy jeśli chodzi o mieszanie grup.Przednia przerzutka Srama nie będzie miał wpływu na wydajność chyba jeśli kaseta ,korba,łańcuch ,i przerzutka tylnia będzie XTR 980.
Mihauok Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Przerzutka przednia tam nie ma aż tak dużego znaczenia jak kaseta i łańcuch, które są specjalnie dedykowane do danej grupy shimanowskiej
Cox Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 łańcuch , kaseta i korb muszą być z tej samej grupy, manetki i przerzutki też znajomy jeździł na sram x0 ( manetki i przerzutki) i kaseta korba xtr, i łańcuch campa c9, i wszystko działo, napęd 9s
ukaniex Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Najpierw piszesz, że łańcuch musi być z tej samej grupy po czym przytoczyłeś przykład kolegi który używa campe i działa... Ja używam łańcucha KMC x10sl przy napędzie shimano 9s, znajomy ma napęd sram i ten sam łańcuch, działa wyśmienicie. Więcej tłumaczyć nie muszę... chyba. Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2
kadargo Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Idealny temat... wylęgarnia "urban legends"
Cox Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 fail , miałem na myśli że shimano nie chce super działać ze sramem, a co innego napisalem
kadargo Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 a to niby dlaczego? mój napęd działa wyśmienicie.
gugool Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Mój napęd to również połączenie Srama i Shimano i działa bardzo dobrze.
1415chris Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Nie ma to jak poczytac marketingowy belkot i na jego podstawie miec cos do powiedzenia. Jedynymi komponentami, ktore nie lubia sie mieszac to manetki i przerzutki, szczegolnie tylne. A kaseta, korba i lancuch, co dusza pragnie, no prawie. Inna sprawa jest kompatybilnosc a inna fakt, ze jeden komponent bedzie lepiej dzialal od drugiego. A to z prostej przyczyny, ze jest lepiej dzialajacym komponentem. Nie rozumiem, po co tak na sile chcesz mieszac z tym napedem. Bierz shimano i kasete xx. Do tego lancuch kmc sl i masz miodzio zestaw. I tak dla pewnosci, prosze ograniczyc swoje komentarze do w/w grup: shimano xtr980 i sram xx. XTR i XX nie oznaczaja wszystkiego spod znaku shimano i sram, juz to przerabialismy w innym temacie.
uczaj25 Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Reg forum pkt 2i Co do łańcucha KMC X10SL Ti-Nx jest on złoty ,jak wygląda kwestia estetyczna ,ten kolor złoty się ściera ?
Lumperator Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Jeśli ma sie już $$$ na najwyższe grupy, to grzechem jest mieszać te dwa światy.
1415chris Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Grzechem jest produkowanie tak kowadlastych kaset jakimi sa xtr! Dla shimanowskich kaset czas zatrzymal sie na xtr 9sp. Co do łańcucha KMC X10SL Ti-Nx jest on złoty ,jak wygląda kwestia estetyczna ,ten kolor złoty się ściera ? Nie sciera sie, kolor pozostaje na dlugie tysiace km. Nieco blednie w porownaniu z nowym, niemniej jest caly czas zloty.
uczaj25 Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Shimano trochę przesadził z kasetami 11-36 waży ok 270 g 11-34 255g 11-32 220g a sram przy 11-36 208 g. Wysyłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk 2
tobo Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Jeśli ma sie już $$$ na najwyższe grupy, to grzechem jest mieszać te dwa światy. A dlaczego? Wg mnie dobiera się do potrzeb a nie do znaczka. Mam wziąć beznadziejne heble tylko dlatego że muszę mieć wszystko poSRAMe?
Lumperator Napisano 21 Czerwca 2012 Napisano 21 Czerwca 2012 A dlaczego? Wg mnie dobiera się do potrzeb a nie do znaczka. Mam wziąć beznadziejne heble tylko dlatego że muszę mieć wszystko poSRAMe? Raczej miałem na myśli sam napęd. Kowadlaste XTR może z czegoś wynika. Ileż to było narzekań, że Sram robi kasety z plasteliny? Pewnie wiele się zmieniło. Wytrzymałość kaset powinien zweryfikować jakiś test. Poza tym koncepcyjnie pełny napęd jednej grupy powinien chodzić najlepiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.