Skocz do zawartości

[ok. 7000zł] Full do XC ok 120mm skoku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Tak jak napisałem w tytule jestem zainteresowany kupnem roweru w pełnej amortyzacji za kwotę około 7000 zł. Dużo jeżdżę po asfalcie jak również w terenie. Czasem cięższym ale żadne skoki czy tego typu styl jazdy nie wchodzą w rachubę. Lubię się zmęczyć podjazdami w lecie jak i również pośmigać po prostej, płaskiej drodze. Mam 180 cm wzrostu i ok 100 kg wagi. Zwracam się z pytaniem do forumowiczów ponieważ od 2 tygodni wertuję internet w poszukiwaniu czegoś rozsądnego i już mi się w głowie kręci, a tyłek zamiast od siedzenia na rowerze boli mnie od siedzenia przed kompem :) Mam parę propozycji:

- coś z Treka EX bądź FUEL - najbardzej mi się podobają tylko nie znalazłem, żadnego fajnego egzemplaża w tych pieniądzach

- Giant Trence X5 czy coś takiego

- Specialized Stupjumper FSR lub jakiś inny model

Interesują mnie rowery zarówno nowe jak i używane. Jeśli macie może jakieś inne propozycje lub widzieliście jakąś fajną okazję z tego rodzaju rowerów bardzo proszę o pomoc lub jakieś sugestie.

Sorry :) Napisałem "podjazdami w lecie", a miało być w lesie !! :D

Napisano

Jeśli rower nie jest używany w ciężkim terenie a jeżdzisz dodatkowo dużo po asfalcie to dlaczego nie Hardtail ( z kompletem opon semi-slick) , dostaniesz lepszy osprzet w cenie niz full ??

Hardtail:

Mbike Ultimate Carbon

Radon ZR Race 8.0

Radon Black Sin 6.0

Lekki teren i dużo jeżdżenia po asfalcie to najlepszym wyborem będzie Cross:

Cube Tonopah Pro (lub Race)

Radon Scart 10.0

Stevens 8x disc

Giant XRoam 0

Jeżeli chcesz full:

Radon Stage 6.0

Napisano

Witam. Dzikękuję za odpowiedź. Zdecydowany jestem na zakup full'a. Niewiele słyszałem o marce Radon. Widzę, że rowerki bardzo lekkie i z dobrym osprzętem. Jak z działaniem ramy ? Jeździł ktoś na takim radonie Stage 6.0 ? Dzięki i pozdrawiam.

Napisano

Pomyśl o rowerze na dużych kołach, 29er. Od niepamiętnych czasów jeżdże rowerami amortyzowanymi, wczoraj odbyłem wycieczkę fullem 29 i jestem bardzo mile zaskoczony. :)

Napisano

Witam. Dzikękuję za odpowiedź. Zdecydowany jestem na zakup full'a. Niewiele słyszałem o marce Radon. Widzę, że rowerki bardzo lekkie i z dobrym osprzętem. Jak z działaniem ramy ? Jeździł ktoś na takim radonie Stage 6.0 ? Dzięki i pozdrawiam.

Na forum jest całkiem spora liczba osób jeżdżących na Radonach, jeszcze nie widziałem aby ktos narzekał na ramę, wręcz odwrtotnie ludzie chwalili.

Radon to firma powiązana kapitałowo z Cube, podobno ramy mają wspólne.

Nie wiem co Ciebie trzyma przy fullach ? Przy cenie 7000 PLN otrzymasz, znacznie lżejszego i z lepszym osprzętem Hardtaila niż Fulla. Gdybym miał taki budżet zainwestował bym w Mbike Ultimate Carbon: karbonowa rama, świetne komponenty, niska waga i bardzo atrakcyjna cena (6300 przed upustem), a za resztę kupił bym akcesoria czy komplet opon na asfalt.

Napisano

Dorzuć jeszcze GT Sensor 2.0. W tej cenie ma bardzo dobry osprzęt w porównaniu do Specialized/Giant. Zawieszenie zbiera bardzo dobre opinie a że w tej wersji jest blokada to powinien dobrze się sprawdzić gdy nie jeździsz w terenie.

Nie wiem tylko jak z dostępnością, w google znajdziesz odnośnik do sklepu gdzie mają rozmiar M (nie da sie wkleić linka) ale na Twój wzrost i do takiej jazdy jak piszesz raczej by pasowała eLka

Napisano

Pomyśl o rowerze na dużych kołach, 29er. Od niepamiętnych czasów jeżdże rowerami amortyzowanymi, wczoraj odbyłem wycieczkę fullem 29 i jestem bardzo mile zaskoczony

Jakie to ludzie mają różne odczucia, ja mam 182 cm wzrostu, odbyłem wycieczkę fullem takim jak mój tylko na kołach 29" i jestem niemile zaskoczony ... ;)

O siebie dodam :

http://www.arkus.sklep.pl/-p-4143.html

Rower powinien doskonale sprawdzić się w zastosowaniu o jakim piszesz, niestety jest dosyć słabo wyposażony ...

Ewentualnie (100 mm skoku powinno w zupełności wystarczyć) :

http://bike-arena.pl...am-2012-shimano

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Nie wiem co Ciebie trzyma przy fullach ? Przy cenie 7000 PLN otrzymasz, znacznie lżejszego i z lepszym osprzętem Hardtaila niż Fulla. Gdybym miał taki budżet zainwestował bym w Mbike Ultimate Carbon: karbonowa rama, świetne komponenty, niska waga i bardzo atrakcyjna cena (6300 przed upustem), a za resztę kupił bym akcesoria czy komplet opon na asfalt.

Autor tematu wyraźnie napisał, że planuje kupno fulla niekoniecznie na wyścigi, a Ty mu wciskasz hardtaila na zawodniczym osprzęcie.. Po co?

salamandR - będziesz zadowolony z zakupu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...