damianste1 Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Witam! Dzisiaj wymieniłem łańcuch na nowy, nie umiem powiedzieć ile kaseta ma zrobione bo rower kupiłem używany. Nie wygląda na zajeżdżoną. Do rzeczy: pierwsza przejażdżka i łańcuch skacze na biegu 7.6 oraz pięć. Reszta chodzi elegancko. teraz moje pytanie: Aby łańcuch się lepiej dopasował mam jeździć na biegach które przeskakują czy na tych które chodzą poprawnie?
kato39 Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 ja tak samo miałem przeskakiwał mi łańcuch tylko na biegu 7-8 a a na pozostałych też elegancko. okazało się że kaseta do wymiany :icon_confused:po prostu te biegi są najwięcej używane i się ząbki zużywają
seraph Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Na tych co chodzi poprawnie ale to może zająć tak długo rozciągniecie się łańcucha, że Ci cierpliwości braknie i zatęsknisz za ciężkimi biegami i wymienisz kasete. A im wcześniej to zrobisz tym lepiej...
Wazaa Napisano 13 Czerwca 2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Aby łańcuch się lepiej dopasował mam jeździć na biegach które przeskakują czy na tych które chodzą poprawnie? Łańcuch się nie dopasuje. Stary, którzy chodził z tym napędem był najlepiej spasowany, ale i on wreszcie nie dał rady. Po prostu, degeneracja kasety jest tak duża, zęby są tak wytarte, że nie będzie współpracować z niczym. Mowa o trybach, które przepuszczają
lyndowss Napisano 13 Czerwca 2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Nie czekaj aż się dopasuje, bo potrwa to lata świetlne. Po prostu kup nową kasetę, lub jak umiesz ją zregeneruj, ale raczej mało opłacalne. Małe zębatki z tyłu zawsze się jako pierwsze zużywają, bo mają najmniej punktów podparcia, a działają na nie największe siły. Z przodu jest inaczej, bo im cięższe przełożenie tym więcej podparcia i dlatego korba może wytrzymać bardzo długo i bardzo dużo. Ogólnie przy zmianie łańcucha trzeba zmienić kasetę, albo jak można te zębatki, które się zużyły. Jeżeli nie chce się wymieniać kasety tak często to jeździ się na kilka łańcuchów o ile jest to opłacalne. Nie zajeżdżaj nowego łańcucha. Kup kasetę nową i zamontuj do niej ten łańcuch, który kupiłeś. Wszystko będzie wtedy dobrze działać.
damianste1 Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Napisano 13 Czerwca 2012 Teraz nie wiem co mam zrobić... Jak na razie przejade ze 100 km i się zobaczy. Poprzedni łańcuch tej kasety był już rozciągnięty na tyle że na przyrządzie do pomiaru skonczyła się skala tzn. wpadał do końca. Jeździć się dało ale naped był głośny.
Mod Team Puklus Napisano 13 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2012 Możliwe jest ze sie ułozy a możliwe ze nie. Jak nie to nowa kaseta lub zakasać rękawy i szlifować
lyndowss Napisano 13 Czerwca 2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Jak na razie przejade ze 100 km i się zobaczy. Nie jeździj!!! Wymień od razu kasetę, bo rozwalisz nowy łańcuch. Wymień kasetę. Kaseta jest w opłakanym stanie tak samo jak poprzedni łańcuch. Pokaż może zdjęcia to się zobaczy, które zęby są zużyte najbardziej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.