Skocz do zawartości

[Siodełko] Brookers czy Lepper?

micik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Odkurzyłem swój stary Wagant, w prawdzie stary ale zadbany, wygląda prawie jak nowy, ale po pierwszej jeździe cztery litery dały o sobie znać, więc postanowiłem wymienić siodełko na coś wygodnego, miękkiego i żeby dobrze amortyzowało. Po przeszukaniu wpadły mi w oko dwie firmy: Brookers i Lepper, ale tych modeli z literką ,,B” coś tam, trochę jest, więc mam pytanie do fachowców:

Waga 103kg. Które siodełko byście mi polecili, wygodne, miękkie i dobrze amortyzujące nierówności, widzę że dobre siodełka kosztują, więc chciał bym kupić tylko raz.

Pozdrawiam.

Napisano

HELLo-:

Ja uzywam B17 na rowerze ktory ma nieco bardziej sportowa pozycje niz Wagant, B17 sa nastawione na "Touring & Trekking" a wiec mozliwe ze Ci tez podpasuje. Polecam kupic impregnat Brooks Proofide i konserwowac siodelko przed wilgocia, gore zaimpregnowac cieniutka wartstwa i przetrzec szmatka przed uzyciem - inaczej moze poplamic spodnie(co w czesci siodelkowej nie bedzie ciekawie wygladac;). Pamietac nalezy o naprezaniu skory sruba regulacyjna(Brooks) w miare jak sie rozciaga i uklada do ksztaltu "podwozia", niewykonanie tej czynnosci powoduje pekanie skory i jazde na pretach i oczywiscie utrate gwarancji! Unikalbym uzywania siodelka jak leje, najlepiej je wtedy przykryc, nawet zwykla reklamowka da rade!

Tutaj link do Brooks'a do sekcji Touring & Trekking - masz rozne modele, miekkosci, wykonczenia i wagi...pamietaj ze kazde skorzane siodlo musi sie "dopasowac" do Twego ksztaltu i nie jest to niestety bezbolesny okres, na pocieche dodam ze po dwoch-trzech miechach bedziesz miec najwygodniejsze siodlo ktore powinno posluzyc ladnych kilka lat jesli o nie zadbasz jak nalezy!

http://www.brookseng...g+%26+trekking/

POZDRo-:ver

EDIT: O drugiej marce niestety nic nie wiem...

Napisano

Tak troche OT.

Za kazdym razem jak widze siodlo Brooksa to sie slinie :rolleyes:

Kiedys na pewno takie sobie sprawie, chociazby zeby tylko na nie popatrzec i podotykac.

Brookes ma bez porownania wiekszy asortyment niz Lepper.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Tutaj link do Brooks'a do sekcji Touring & Trekking - masz rozne modele, miekkosci, wykonczenia i wagi...pamietaj ze kazde skorzane siodlo musi sie "dopasowac" do Twego ksztaltu i nie jest to niestety bezbolesny okres, na pocieche dodam ze po dwoch-trzech miechach bedziesz miec najwygodniejsze siodlo ktore powinno posluzyc ladnych kilka lat jesli o nie zadbasz jak nalezy!

Nie da sie ukryc ze Brooks wyglada klasycznie i szykowanie. Co do tego super komfortu to tez sie kiedys dalem zlapac na ten (moim zdaniem nieprawdziwy) mit.

Mialem przez jakis czas uzywane, czyli juz "zlamane" lub jak kto woli "ulozone" siodlo. W zyciu nie jezdzilem (no moze poza Szpecem Alias) na rownie niewygodnym i katujacym moj zad siodelku.

Siodelka to kwestia niezwykle indywidualna i to co jednemu balsam na poldoopki innemu decha, drut kolczasty i cotamjeszcze badz...

Ze swojej strony polecam siodla WTB. Nie tak klasyczne jak Brooks ale majace rownie oddana rzesze fanow.

... i zapewne przeciwnikow :P

Szacunek...

I.

Napisano

OT: jesli o mnie chodzi to wolalbym bez siodelka jezdzic niz miec WTB :sick:

Prawda jest co kolega IvanMTB slusznie prawi - "Siodelka to kwestia niezwykle indywidualna i to co jednemu balsam na poldoopki innemu decha, drut kolczasty i cotamjeszcze badz..." - jak juz znajdziesz pasujace siodlo to najlepiej zaopatrzyc sie w zapasowa sztuke i miec problem z...glowy ;)

POZDRo-:ver

Napisano

Dzięki za odpowiedzi! Roweru używam tylko rekreacyjnie i przede wszystkim chodzi mi o dobre amortyzowanie, nie o wygodę siedzenia, dla tego jak zobaczyłem te potężne sprężyny to pomyślałem, że to powinno być dobre, to nie koniecznie musi być Brookss, czy lepper, ważne żeby przyjemnie bujało, a nie na każdym kamyku obijało zadek.

Z 20 lat temu kupiłem taką rurkę pod siodełko jako amortyzator, ale to był nie wypał, zdało by to egzamin gdyby ta rurka od siodełka stała w pionie, ale ona jest pod skosem i praktycznie się to zacinało, może ten amortyzator był tandetny, jak to teraz wygląda z firmowymi, są jakiś sprawdzone nie zawodne amortyzatory siodełkowe?

Napisano

Sztyca amortyzowana, tak się to nazywa. Godne zainteresowania są jedynie konstrukcje oparte o pantograf:

- Suntour NEX, około 100zł

- Suntour NCX, 130-150zł

- Cane Creek Thudbuster, około 600zł.

Reszta nie dość, że słabo pracuje, bardzo szybko łapie luzy. Choć z moich doświadczeń wynika, że samo dobre siodełko i tak wystarczy.

Skoro już przy siodełku. Nie patrz przede wszystkim na amortyzację, a właśnie na komfort. Choćbyś i sprężyny wybierały nierówności jak full o skoku 200/200mm, jazda na niewygodnym siodełku będzie katorgą.

Napisano

Obejrzałem filmik jak to działa

wygląda to bardzo przekonywająco , ja miałem tylko rurkę wchodzącą w drugą rurkę ze sprężyna w środku i to był wielki nie wypał. Powiedz mi tylko czy te mocowania w tych sztycach pasują do wszystkich siodełek, czy tylko pod konkretne modele?

Na allegro znalazłem aukcje z tą sztycą http://allegro.pl/sztyca-amortyzowana-suntour-nex-gratis-torebka-i2405806793.html powiedz mi tylko czy to jest firmówka, czy jakaś podróbka, jak podróbka, to podaj linka do konkretnego sklepu żeby nie dać się nabrać na następny bubel?

Napisano

To egzemplarz z 2007 roku, nowsze modele mają inaczej wykonane jarzemko, czyli część, do której mocujesz siodełko. Te wymiary są zestandaryzowane, więc z tym nie będzie problemu. Przydałoby się jeszcze wiedzieć, jaką średnicę sztycy potrzebujesz. Jeśli większą, zawsze można skorzystać z redukcji. Jeśli jednak mniejszą, cóż... większej rury w mniejszą nie wciśniesz.

Ale proponuję, najpierw kup siodełko i zobacz, czy będzie wystarczająco wygodnie. Miałem okazję jeździć na trekkingu z potężnym, amortyzowanym siodełkiem z oraz bez sztycy amortyzowanej. Różnica praktycznie żadna, sprężyny siodełka wybierały wystarczająco.

Napisano

Oj, chyba się za wcześnie ucieszyłem, doczytałem tam że średnica rury 27,2mm, wziąłem suwmiarkę i poszedłem zmierzyć u siebie, równe 25mm i co teraz?

Napisano

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...