Skocz do zawartości

[mostek i kierownica] Średnice do jazdy xc

CreativeChris

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mostek i kierownica to części, które zaniżają klasę mojego roweru, ponieważ mostek to fabryczny (thoemus), a kierownica to jakiś corratec, ale te części nie są ani lekkie, ani solidne. Już po roku jazdy pojawiło mi się tam jakieś trzeszczenie, które zlikwidowałem rozkręcając te części i po ówczesnym oczyszczeniu i odpowiedniej konserwacji skręciłem. Niestety nie na zawsze, bo dźwięk powrócił. Obecnie obawiam się , że może to być już "zmęczenie materiału" ponieważ wszystko jest mocno skręcone, a na tym rowerze przejechałem już na tyle dużo, że niektóre komponenty (po czterech latach jazdy) byłem zmuszony już wymienić.

Decyduje się na wymianę tych części i tu nasuwa się pytanie odnośnie średnicy i wagi kierownicy oraz mostka.

Czym dokładnie różnią się kierownice o średnicy 25,4mm od tych o 31,8 mm ? Nie oczekuje odpowiedzi w stylu "średnicą", bo to zauważyłem, ale chodzi mi o to jak się to przekłada na jazdę, wagę, wytrzymałość i cenę ?

Liczę na odpowiedź od ludzi, którzy wiedzą o tym więcej niż ja :)

Napisano

Dziękuję (wujku google)!

nie mogłem znaleźć nic na forum, więc na szybkości podpiąłem temacik

ale teraz to już tylko pozostaje

Temat do zamknięcia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...