kinder85 Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Nowa korba w systemie hollowtech jest już w drodze ale nie zamówiłem w internecie klucza do tego suportu, postanowiłem kupić go osobiście w sklepie (nie wiem czemu), no i gafa, obleciałem ze cztery sklepy i nigdzie nie ma... W ostatnim sklepie sprzedawca powiedział mi żebym nie szukał tego klucza bo jest zbędny, miski mówi że spokojnie można przykręcić przez jakąś gumę zwykłą "żabką" bo nie trzeba ich przykręcać zbyt mocno a tą gwiazdkę od lewego ramienia tylko palcami bo ona jest tylko od usunięcia luzów i nie trzeba przy tym żadnej siły używać... Szczerze mówiąc jego osoba w pewnym sensie wzbudzała zaufanie ale zamieszał mi w głowie strasznie i nie wiem teraz co robić, słyszał ktoś kiedyś o takim montażu albo robił tak sam? W internecie nie spotkałem się z takimi patentami a trochę grzebałem, zależy mi żeby zamontować to wszystko już jutro a jak zamówię w necie to w piątek pewnie dopiero będzie :/ Szukać dalej w wwa, zamawiać czy chwytać za "żabkę" ??
Foxi Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Prowizorka, ale skuteczna. "Gwiazdkę" sam wkręcam nożem do smarowania masła bo siły nie potrzeba a z braku sprzętu można suport wkręcić kluczem tylko przez szmatkę, żeby nie porysować nowego cacuszka
nevermind Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Poza tym, że producent zaleca dokręcenie z momentem 35-50 Nm - czyli nie tak znowu mało, to ściskanie misek "żabką" z silą, która pozwoli osiągnąć choćby 35 Nm wprawia mnie w osłupienie! Lepiej kup klucz do misek suportu HT. Pozdrawiam
tobo Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 W śrube dociągającej (tej plastikowej) robisz otwór na wylot, długości powiedzmy 6-10 mm i szerokości ok 2 mm, na duży płaski śrubokręt. dokręcasz w ten sposób i po krzyku. Jak otwór zrobisz "kulturalnie" to będzie to wyglądć całkiem sensownie (chyba żeś esteta). Wkład suportu powinien dać się dokręcić palcami prawie do końca, potem go "szmacisz" kawałkiem tiszerta młodszej siostry, z którego wyrosła, wcześniej oklejasz taśmą izolacyjną i dokręcasz kluczem nastawnym.
kinder85 Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Napisano 4 Czerwca 2012 Nie mam niestety dynamometru w ręku i nigdy nie korzystałem z klucza dynamometrycznego ale rozumiem że 35Nm to dosyć mocno, zakupię chyba więc ten kluczyk a bez gwiazdki sobie poradzę, trudno może przeżyję jeszcze 2-3 dni bez roweru Ale dzięki wielkie wszystkim za opinie
Raffal72 Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Też muszę sobie kupić klucz do systemu ht i ten jest chyba najlepiej wykonany( http://www.forumrowerowe.org/topic/98380-klucz-do-suportu-h2-systemow-zint-osi/page__fromsearch__1 ) i jest do tego tani, jeśli możesz trochę poczekać na przesyłkę to będzie chyba najlepsza opcja.
kinder85 Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Napisano 4 Czerwca 2012 No ja już zamówiłem, dokładnie od tego kolegi, grosza nie ubędzie zbyt wiele (tym bardziej że można jeszcze zaoszczędzić kupując z wadami typu "rysy") a na pewno się przyda No ale jutro jeszcze nie pojeżdżę :/
topol Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Liczydło. 35Nm = na ramieniu o dł 1m "wieszasz" 35kg. Na klucz co ma około 30 cm dł musisz wywrzeć siłę 3x większa. Klucz dynamometryczny to wydatek od 70-500zł,a i tak nijak nam pasować do misek nie będzie.Bo by nam posłużył trzeba zakupić klucz do HTII i go przerobić u ślusarza.
nevermind Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Są nasadki do HT 2 ze standardowymi zabierakami czworokątnymi pasującymi do większości pokręteł. Pozdrawiam Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Jaca911 Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 ale rozumiem że 35Nm to dosyć mocno 35Nm = na ramieniu o dł 1m "wieszasz" 35kg. 35Nm to około 3,5kg na ramieniu 1m czyli dość mało to jakby na korbie 170mm powiesić niecałe 20kg . koła w samochodzie przykręca się około 100Nm i można tego dokonać kluczem ręcznym
topol Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Liczydło. 1 kGm = niecały 9,80 Nm. Czyli 35 Nm to nic innego jak przyłożenie do ramienia o długości 1m siły 3,5 kg. Klucz dynamometryczny to wydatek od 70-500zł,a i tak nijak nam pasować do misek nie będzie.Bo by nam posłużył trzeba zakupić klucz do HTII i go przerobić u ślusarza.Więc sami widzicie nie opłaca się. Ja bardzo proszę o zaglądniecie do książki z fizyku klasy 6 podstawowej sprzed reformy zanim się coś napisze 35Nm to około 3,5kg na ramieniu 1m czyli dość mało . koła w samochodzie przykręca się około 100Nm i można tego dokonać kluczem ręcznym Juz sie poprawiłem,zjadło mi przecinek
Gość pw524 Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Do klucza dynamometrycznego są nasadki firmy bikehand i to nawet tańsze niż ten ręczny klucz. Myślę że jeśli ktoś tego nie robił wcześniej to lepiej użyć klucza dynamometrycznego, to jest jednak aluminium i łatwo zepsuć gwint. Jeszcze jedno. Przy użyciu nasadki i klucza dynamometrycznego trzeba przykręcić najpierw prawą miskę zakładając klucz tak jak na zdjęciu i przekładając przez mufę (odwrotny gwint). SNC00439_filtered.jp...jpg | pw524 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl Bo normalnie założona wygląda tak SNC00440_filtered.jp...jpg | pw524 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl Teraz już chyba wiecie o co mi chodziło A klucz dynamometryczny można pożyczyć od jakiegoś znajomego majsterklepki Znalazłem jeden na Alledrogo chociaż ja za swój dałem sporo mniej http://allegro.pl/klucz-do-lozysk-hollowtech-bike-hand-yc-29bb-i2388444982.html
tobo Napisano 6 Czerwca 2012 Napisano 6 Czerwca 2012 i, w praktyce kolejność przykręcania misek jest zupełnie obojętna, podobnie jak można z daleka omijać podane fabrycznie wartości momentu dokręcenia misek To dziś je po prostu DOKRĘCAM, tak jak i kasety. Przedtem kręciłem amatorsko i pod siebie, obecnie za kasę, bez skutków ubocznych w postaci utyskiwania klientów. Wytłumacz w jaki sposób ma działać powyższa metoda w przypadku misek systemu ht2, które połączone są ze sobą plastikową tuleją z oringami. :laugh:
Gość pw524 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 No widzisz......, nie używałeś klucza nie rozumiesz i wyśmiewasz. Zapadka klucza dynamometrycznego działa tylko w jedną stronę (zgodnie z ruchem wskazówek zegara- tak łopatologicznie) a ponieważ prawą miskę przykręcasz odwrotnie do ruchu wskasówek zegara to musisz pokombinować. I dlatego kolejność MA ZNACZENIE w tym przypadku, bo jak zakręcisz najpierw lewą to możesz mieć problemy z przełożeniem przedłuzki. Przykrecasz prawą miskę tak jak napisalem a potem lewą razem z plastikowa tuleją. Tuleja nie jest na stałe tylko na wcisk prawda? Wiec co ci tuleja przeszkadza? I co tu nie rozumieć? "Tyle teorii"? Sam tak przykręcałem więc wiem co piszę. Zreszta najpierw zam użyj nasadki z kluczem dynamometrycznym a dopiero potem wyśmiewaj bo inaczej to chyba nie zakumasz w czym leży problem. Widzać że w życiu nie miałeś klucza dynamometrycznego w ręku. Kolejność nie ma znaczenia jak robisz to na cepa byle czym ewentualnie tym najzwyklejszym recznym kluczem. A jak ci napiszę że zamiazt robić jakieś tam 2mm otwory na śrubokret można użyć duzego klucza ampulowego to też wyśmiejesz?
Fenthin Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Chcesz powiedzieć, że nie ma dwukierunkowych kluczy dynamometrycznych? Ciekawe.
Gość pw524 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Na zdjęciu masz zaznaczone w którą ztronę działa klucz, teraz powiedz mi jak bez kombinowania użyć go do prawej miski z odwrotnym gwintem. Oczywiście jeśli chcemy dokrecić to z odpowiednim momentem. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5f513b2eab8cb2c.html
Fenthin Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 To oznacza jedynie, że kupiłeś klucz pracujący tylko w jedną stronę, a nie, że KAŻDY dynamometryczny tak działa. Także może najpierw sam się doinformuj, a dopiero później pouczaj innych.
Gość pw524 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Na zdjęciu masz zaznaczone w którą ztronę działa klucz, teraz powiedz mi jak bez kombinowania użyć go do prawej miski z odwrotnym gwintem. Oczywiście jeśli chcemy dokrecić to z odpowiednim momentem. SNC00442_filtered.jp...jpg | pw524 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl Chcesz powiedzieć, że nie ma dwukierunkowych kluczy dynamometrycznych? Ciekawe. Który? Ten? Allegro może ten? Allegro A może ten? Allegro Aaa wiem taki z tesco ze wskasóweczką Dawaj link do takiego dwustronnego klucza. Bo ja mam jakoś klucz z górnej półki i jest jednostronny. Jest jeden Allegro Dasz tyle kasy? Inaczej 90% kluczy na rynku to klucze "prwaostronne" a jak ty chcesz wydawać 950zł żeby sobie przyręcić miskę to twoja sprawa. Ja wolę ruszyć głową i dokręcić tym co mam i przy okazju prawidłowo a nie na pałę. A potem mamo co mam zrobić do mi miska zeszła razem z gwintem.
jasskulainen Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 tylko akurat to jak mocno dokrecisz te miski ma wplyw dokladnie na nic za prace lozysk odpowiada wspolosiowosc obu misek i sila z jaka dokrecisz ramie tym malym okraglym plastikiem...
Gość pw524 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Ok kolego rozumiem i się nie spieram ale coś złego było w tej metodzie którą opisałem? Wydaje mi się że nie. Wiec po co opluwać coś co działa i może się przydać. Bo się nie rozumie?
kadargo Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 hmmm... dałeś trzy linki do kluczy niby jednostronnych. Pierwszy nie działa ale pozostałe dwa działają i oba klucze również działają w obie strony.
Gość pw524 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Ten za 179 nie działa w obie strony, ten za 650 tak. Zresztą, każdy ma taki klucz? Jest jakaś nieprawidłowość w mojej metodzie?
kadargo Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Po czym wnosisz że nie działa, bo nie jest wprost napisane w opisie? Co do metody jest ok. Fajnie że masz taki fajny klucz, tylko po się tak rzucasz? Spokojnie można to zrobić "normalnie" i też działa.
Gość pw524 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Rzucam się bo nie napisałem zadnych nie sprawdzonych rzeczy ale zawsze znajdzie się jakiś "mundrołek" co to obśmieje. Bo on "dokreca rączką". Tak samo mógłbym się zapytać po czym wnosisz ze działa ale robi się z tego faktycznie pyskówka. Szkoda czasu.
kadargo Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Wnoszę bo korzystałem z podobnego. Jak byś się przyjrzał i pomyślał jak on działa też byś "wnosił"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.